Погледајте који посланици су били предмет истраге

Делегат у Дому народа Парламентарне Скупштине Босне и Херцеговине Златко Милетић вечерас је у Прессингу на Н1 говорио о политичким односима у БиХ, посебно са аспекта кршења закона с обзиром да је Милетић некадашњи директор Федералне управе полиције (ФБиХ).

Босна и Херцеговина 03.06.2020 | 21:12
Погледајте који посланици су били предмет истраге

На питање има ли међу политичарима криминалаца, Милетић је казао да једна емисија не би била довољна да их поброји.

"Ова емисија не би била довољна ако би их побрајали по именима. Један дио носилаца јавних функција у БиХ који требају направити кључне аспекте реформи, нажалост и сами учествују у недјелима и њима није у интересу да се такве реформе у БиХ покрену", казао је и додао:

"Ми морамо пронаћи механизме како да почне функционисати правна држава. То је суштина свих проблема у БиХ. Има доста поштених људи у политичким партијама, треба радити да макнемо властодршце који су ту 30 година. Не говорим о странкама јер има добрих и поштених људи, него да покушамо промијенити и дати трачак наде грађанима".

Ко је пет делегата у Дому народа државног парламента које сте ви обрађивали?

Асим Сарајлић? - "Човјек има једну аферу, данас видим да је СИПА подузела неке активности око посљедње афере. Ситуација је јасна".

Никола Шпирић? - "На америчкој листи је, ситуација је јасна"

Драган Човић? - "Да не причамо".

Лидија Брадара? - "Немам било какве информације".

Младен Босић? - "Не"

Бариша Чолак? - "Немам никакве информације".

Амир Фазлић? - "Не"

Бакир Изетбеговић? - "Био је прва особа коју сам пријавио због додјеле објекта Авазу, дакле Фахрудину Радончићу".

Муниб Јусуфовић? - "Колико знам да је пресуђен за криминал".

Душанка Мајкић? - "Немам информације".

Средоје Новић? - "Такође, полицајац је".

Марина Пендеш? - "Немам"

Лазар Продановић? - "Такође, фин човјек".

Денис Бећировић ? "Такође, исто добар".

Милетић је казао да су поједини политичари "вишеструки повратници у вршење кривичних дјела".

"Зато се и толико краде. Тај који врши одређено кривично дјело и види да нема посљедица се нада да он неће бити тај на коме ће се искалити Тужилаштво БиХ. И то тако прође. Поједини су вишеструки повратници у вршење кривичних  дјела да се може рећи да су професионални криминалци. Имао сам на несрећу прилику да чујем и преслушам неке њихове пресретнуте разговоре. Вјерујте ми на ријеч, за њих су Мухамед Али Гаши и Зијад Турковић господа од тога шта се може чути", каже и додаје:

"Код "општих" криминалаца барем постоји неки кодекс, код ових нема никаквог кодекса и газе и понашају се како њима у датом тренутку одговара".

Милетић је појаснио да је "највећи проблем у агенцијама које се требају бавити овом проблематиком".

"Највећи проблем је у агенцијама које се требају бавити тим проблемима. Код нас су све агенције које се баве тим кривичним дјелима, налазе се под непримјереним или негативним политичким утицајем".

Објаснио је на конкретном примјеру како тај "систем" функционише.

"Да би грађанима било јасно како то раде, објаснићу на проблему који смо имали. Када су послије 2002. године успостављене полицијске агенције, успостављене су на најбољим демократским принципима у САД. Значи најбољи демократски принципи. С обзиром да су ти руководиоци били поштени људи, видјели су да те особе не могу склонити назор и на овај начин.

Онда су тражили начин како да дохакају, и то су урадили преко неовисних одбора. Умјесто да одбори представљају грађане, ставили су појединце из партија који су одани и послушни. У међувремену су поклапали институције БиХ и све остале агенције. Данас нема ниједног полицијског руководитеља нити тужитеља за којег они не дају пристанак да могу радити. Тако се осигурају и понашају овако комотно без обзира о којој врсти дјела се ради. Толико су увезани, та хоботница ради", казао је Милетић у емисији Н1.

(БН/Н1)

 

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Горан М

03.06.2020 19:44

Сви који су се увалили у криминал су отишли у политику и ту су сигурни. Не може им нико ништа. Џабе истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оле

03.06.2020 21:02

У нашем народу често чујем "снашао се добро" у преводу "лопов",

Name

Џери С.

03.06.2020 21:28

Зачетник и заштитник озбиљног криминала и корупције у институцијама РС је бивши министар НЕправде из КоторВароша који је за награду постављен (нажалост постених) на највишу правосудну функцију? ЖАЛОСНО АЛИ ИСТИНИТО ?

Name

ПЕРУН ИЛИЈА

03.06.2020 19:47

Само Истина нас може ослободити. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и идиократама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за перун илију

03.06.2020 20:31

илија у праву си и говорис као цовјек, поведи и ја сам први до тебе, раме уз раме, али поведи, немој типкати по интернету

Name

Драшко

03.06.2020 22:24

Па зашто тражите проју преко погаче? Имате Станивуковића који на све то указује и јавно се бори против криминала. Зашто измишљти некога кад већ имате момка спремног да се ухвати у коштац са лоповима. Не измишљајте топлу воду већ га подржите и направићемо велики искорак у борби против државне мафије.

Name

Дјокс

03.06.2020 20:08

Ма ко краде хајте молим вас..једноставно околности зивота људима иду на руку..сретни људи..способни..јастА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобек

03.06.2020 20:11

Најприје требамо пронаћи још "Милетића" што је заиста тешко, па се обрачунати на коректан начин са свим криминалцима који се играју нашим судбинама у корист свог богаћења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

03.06.2020 20:24

То је сустина, правна дрзава, али како...?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

03.06.2020 20:33

Ћуј Шпирке на црној листи САД-а због криминала, а човјек фино објаснио да је на црној листи због својих убјеђења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коке

03.06.2020 21:50

Злаја, Марина Пендеш има неколико озбиљних истрага у Тужилаштву БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хј

03.06.2020 23:45

Хоћу ли дочкати дан да ико у овој земљи одлеж за криминал и пљачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

04.06.2020 06:12

Мени је довољан само Бјелица Милован па да схватим какву државу имамо. Да је у Албанији досад би био у затвору 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјера

04.06.2020 06:24

У овој држави, вјерујем само СИПА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам

04.06.2020 10:19

По моме то нецемо никад успјети јер нас одгој и сколство не раде како треба. Кад су моја дјеца била око 10 година један ми је пријетељ на моју дискусију о дјеци дао ми је пар савјета 1) ко је пријетељ твога дјетета треба да буде и твој пријатељ и да треба дјете одгојити да га срце боли кад несто погресно уради. Нека сад свако разми какв однос имамо према њима ми се стидимо за њих и лаземо један другом. Кад порасту мозда сазнамо од полиције или од неког са црним сесиром. Такав кад оде у политику има терен за игру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слазем се

04.06.2020 10:33

На мој предлог засто не бирате неког другог једини одговор јер ОНИ СУ СВИ ИСТИ.

ОДГОВОРИТЕ