Могу ли Жељезнице Српске бити одржив привредни субјект

Очувати “Жељезнице Републике Српске” као цјелину која ће бити одржив привредни субјекат,  порука је са данашњег састанка синдиката, генералног директора “Жељезница” и ресорног министра. Синдикат тражи најбоље рјешење за 320 радника који ће остати без садашњих радних мјеста.

Република Српска 03.06.2020 | 19:39
Могу ли Жељезнице Српске бити одржив привредни субјект

Према договору са Свјетском банком, “Жељезнице Републике Српске” обавезале су се да ће смањити број радника на 2.100, каже генерални директор Славко Глигорић и објашњава да је споран статус 320 радника, већином инвалида рада из рата.

“Не желимо ниједног момента да их угрозимо, желимо да нађемо најбоље рјешење. Имамо раднике које можемо запослити на неким другим занимањима. Статус ратних војних инвалида ћемо ријешити у сарадњи са Министарством за борачка питања. Имамо могућности да радницима који су пред пензионисање откупимо дио стажа, тако да никога не оставимо без посла”, каже Глигорић.

Синдикалци “Жељезница Српске” тврде да би било погубно цијепати предузеће на више независних цјелина, јер, како тврде, то може угасити ово стратешко предузеће.

“Реструктурисање треба да тече у смјеру холдинга, тако да не дође до раздвајања фирме, рекао је Јеленко Добраш, предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске.

Генерални директор “Жељезница” слаже се са радницима да се не смије, како каже, овако мала жељезница са 420 километара подијелити у три сегмената, у три предузећа која сигурно, истиче Глигорић, не би могла опстати на тржишту.

Ресорни министар Ђорђе Поповић тврди да се не иде у том правцу.

“Оно што се тражи у складу са европским директивама јесте одвајање операција и инфраструктуре. То је оно што се тражи већ годинама и сводити то на ниво подјела, на организовање више предузећа је кажњива спекулација”, каже Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Министар тврди да је смањење броја радника у рукама управе и синдиката, те да то неће бити, како каже, кључан проблем.

“Оно што више оптерећује је диспропорција између онога шта је неопходно да би систем функционисао и професионалне компетенције запослених”, каже Поповић.

Реструктурирање “Жељезница Српске” има за циљ да створи одржив привредни субјекат, тврди Поповић и обећава да ће све одлуке које буду донесене бити у договору са синдикатом и управом овог предузећа.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Мирослав

03.06.2020 18:07

Овај Добрас представља нас,е на ста смо спали,висак је администрација,ти инвалиди рата,вецином изврсно особље су,администрацију треба ресавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неко

03.06.2020 18:15

Само Симо и Ново Панић могу спасити жељезнице.

Name

ТањаС

03.06.2020 18:16

Наравно да не могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.06.2020 19:50

Са партијским руководством, запошљавањем по партијској линији, застарјелом инфраструктуром и вишком радника, могу само да пропадну.

Name

н.н

03.06.2020 20:22

Какво неће пропаст,50% руководства,купило дипломе,а остлих 50% имају КОБАЈАГИ факултете Добој,Зрењанин,Приједор они су само прошли кроз факултет е такво је руководство и како неће пропасти.Такав је и садашњи ген.дир-посланик чојек је 3у1.са сумњивом дипломом прије био диспачер,као и пресједник владе.

Name

Познавалац

03.06.2020 18:18

Жељезнице су сноним пропасти свега у РС па и саме државе. Најбоље је да се сами укину. По неким информацијама Митал је затворио рудник али га више неће ни покретати пошто су сву руду ископали, а фабрика у Зеници је прекинула рад на 3 мјесеца. Тако да ми није јасно о чему ови причају. Нека угасе свјетло и нека иду кући. ПА ГОТОВО ЈЕ, НЕМА ВИШЕ, КРАЈ ДРУГОВИ. ПА ВАША ДЕВИЗА ЈЕ БИЛА, ДОК ТРАЈЕ ТРАЈЕ, САД ЈЕ ГОТОВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

03.06.2020 18:53

Како небих могли бити одрзиви и то са милионским суфицидом на територији РС-а.Ево само да наведем један разлог сто моју теорију оправдава нпр. данас сам био у прилици да видим како једна локомотива са два вагона се креце из Новог Града према Добрљину са два путника.Е то су за мене показатељи да упркос короне ниста немозе да унисти насе зељезнице.Сматрам да то странци знају колико ЗРС има путника они бих и задњи цент дали да насу ЗРС купе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зејо

04.06.2020 12:55

Путницки саобрацај нигдје нијен исплатив. Због тога се даје 6-7 милиона зељезницама субвенције за путницки саобрацај. Проблем је сто су ти возови стари и неусловни као и недостатак перона. Путник у 21. вијеку хоце да путује климатизованим и уредним возовима и када додје на дестинацију да мозе да изадје из воза. Треба само преписати од Србије. Влада им купила електромоторне возове и преко ноци од празних возова досли су до великог броја путника.

Name

Роб

03.06.2020 18:56

Боље да су железнице приватизовали него мтел

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

03.06.2020 19:33

Нема теорје да ЖРС буду одрживе и самосталнеМала територија слаба индустрија...географски слабо шта повезују.....ЖФБИХ имају луку Плоче и то их вади и Жељезару..ал и оне се једва копрцају...исто мала територија а пуни запослених.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гг

03.06.2020 19:33

то је паметније укинути бар неце правити губитке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.06.2020 19:48

Са оволиким лоповима на власти и у управи је доказано да ни једно јавно предузеће не може пословати позитивно јер их воде подбни и неспособни, плус што натоваре на стотине и хиљаде радника вишка на терет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.06.2020 20:05

Жељезнице треба модернизовати и начинити их да не зависе од великих пропалих предузећа, пошто исти једва да раде, док сада у доба Короне и не раде. Будућност је у прошлости (превозу робе и путника). Осим тога, то је еколошки здравији, јефтинији и бржи начин превоза (у случају брзих возова и брзих пруга). С обзиром да ми немамо милионе и милијарде КМ за модернизацију пруга и брзе возове, добро би било ући у неки вид партнерства са Кинезима, па да нас јефтиније изађе модернизација и да будемо повезани са свијетом на тај начин, пошто превоз робе камионом ем загађује природу само тако, ем камиони праве гужву на нашим путевима, а и скупљи је тај вид транспорта робе. Слично је и са превозом људи. Да постоји неки озбиљан план за Жељезнице, то би био најбољи облик транспорта. Пошто нема, чак је и бицикло бољи облик превоза од Жељезнице (што се тиче превоза путника). У сваком случају, Жељезнице РС су на раскрсници: опстати или пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

03.06.2020 22:01

У праву си потпуно!!!Зељезнице треба модернизовати.Али они доведу Суме РС у милионске дугове(само сјеку и продају,без посумљавања),како мислимо да нам зељзнице опстану?!

Name

Несо Бања Лука

03.06.2020 22:22

Како неко предузеће да буде самодрживо ако не ради своју делатност због које постоји.возови као да не иду,путнички превоз скоро да не постоји,привреда којој требају возови у колапсу,напримани радници пред сваке изборе(доминантно лопови из ДНС-а),пруге старе 100 година,слика и прилика је сабласна станица у Бања Луци,коју наша власт зове европским градом за примјера.стварно жалосно и тужно ,и што је најгоре тако ће и остати зато што нам људи одлазе у друге земље ,привреда се веома тешко може опоравити,тако да се лоше пише Железницама Српске и њеним радницима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

03.06.2020 23:48

Лијепо речено.Ни тачку,ни зарез не бих додао.Ћему уопште служе,осим што сваке године убију пар људи на прелазима,гомилају дугове...

Name

Аполо 11

04.06.2020 04:18

Попни се на надвозњак изнад пруге и преброј возове што продју за 24 сата. И шта да се прица даље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

04.06.2020 06:05

Подвуците више црту и угасите то болесно ткиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

05.06.2020 18:31

Мозе ут помоц ММФ

ОДГОВОРИТЕ