Помоћ Владе дистрика Брчко привредницима

На сједници Владе Брчко дистркта усвојен је правилник за примјену Закона о ублажавању посљедица пандемије вируса корона, а одобрене су и смјернице о полагању стручног испита и приправничког стажа у здравству.

Босна и Херцеговина 03.06.2020 | 19:10
Помоћ Владе дистрика Брчко привредницима

Усвајањем Закона о ублажавању посљедица пандемије вируса корона створене су правне претпоставке за расписивање јавног позива, на који треба да се јаве сви правни субјекти, предузећа и привредници са подручја Брчког. У Одјељењу за привредни развој Брчко дистрикта кажу да ће им трошкови из априла мјесеца бити рефундирани, у зависности од категорије којој припадају.

“Дакле, зависно од тога да ли је њихов рад у четвртом мјесецу био у потпуности забрањен или су због неких других околности, повезаности са другим предузећима, били спријечени у свом раду. За сва остала предузећа предвиђено је да буде исплаћено 30 одсто укупних уплаћених пореза и доприноса на плате за април мјесец”, објашвања шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу  Перо Гудељевић.

Јавни позив је у припреми и биће објављен за највише два дана, а дио новца већ је доступан за исплату, додаје Гудељевић.

“Првобитно је издвојено 5,5 милиона марака, од чега ћемо за март мјесец потрошити између 4,1 и 4,2 милиона марака. У припреми је и ребаланс прорачуна у којем су предвиђена та средства, и док завршимо комплетну процедуру провјере оних који буду пријављени, биће осигуран и новац за то”, објашњава даље Гудељевић.

На сједници Владе утврђене су и смјернице за један од аката по Закону о здравственој заштити. Ријеч је о Правилнику о полагању стручног испита и приправничког стажа.

“Овим правилником се, у ствари, рјешава питање полагања стручног испита и одрађивања приправничког стажа у дистрикту. Имамо ситуацију да се овдје одрађује приправнички стаж, али се полагање стручног испита за здравствене раднике и сараднике обавља у Републици Српској или ФБиХ. Ово сад су смјернице, и тренутно је тешко одредити датум кад ће све бити ријешено, али се ја надам да ће то бити у току идућих мјесеци”, каже Акиф Пезеровић, шеф Одјељења за здравство Брчко дистрикта.

Живот се и на подручју Брчко дистрикта враћа у нормалу, али ће, и поред укидања одређених одлука, бити донешене препоруке којих би становништво требало да се придржава, да се не би десило да се ситуација са вирусом корона погорша, поручују надлежни.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар