Pomoć Vlade distrika Brčko privrednicima

Na sjednici Vlade Brčko distrkta usvojen je pravilnik za primjenu Zakona o ublažavanju posljedica pandemije virusa korona, a odobrene su i smjernice o polaganju stručnog ispita i pripravničkog staža u zdravstvu.

Bosna i Hercegovina 03.06.2020 | 19:10
Pomoć Vlade distrika Brčko privrednicima

Usvajanjem Zakona o ublažavanju posljedica pandemije virusa korona stvorene su pravne pretpostavke za raspisivanje javnog poziva, na koji treba da se jave svi pravni subjekti, preduzeća i privrednici sa područja Brčkog. U Odjeljenju za privredni razvoj Brčko distrikta kažu da će im troškovi iz aprila mjeseca biti refundirani, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju.

“Dakle, zavisno od toga da li je njihov rad u četvrtom mjesecu bio u potpunosti zabranjen ili su zbog nekih drugih okolnosti, povezanosti sa drugim preduzećima, bili spriječeni u svom radu. Za sva ostala preduzeća predviđeno je da bude isplaćeno 30 odsto ukupnih uplaćenih poreza i doprinosa na plate za april mjesec”, objašvanja šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu  Pero Gudeljević.

Javni poziv je u pripremi i biće objavljen za najviše dva dana, a dio novca već je dostupan za isplatu, dodaje Gudeljević.

“Prvobitno je izdvojeno 5,5 miliona maraka, od čega ćemo za mart mjesec potrošiti između 4,1 i 4,2 miliona maraka. U pripremi je i rebalans proračuna u kojem su predviđena ta sredstva, i dok završimo kompletnu proceduru provjere onih koji budu prijavljeni, biće osiguran i novac za to”, objašnjava dalje Gudeljević.

Na sjednici Vlade utvrđene su i smjernice za jedan od akata po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Riječ je o Pravilniku o polaganju stručnog ispita i pripravničkog staža.

“Ovim pravilnikom se, u stvari, rješava pitanje polaganja stručnog ispita i odrađivanja pripravničkog staža u distriktu. Imamo situaciju da se ovdje odrađuje pripravnički staž, ali se polaganje stručnog ispita za zdravstvene radnike i saradnike obavlja u Republici Srpskoj ili FBiH. Ovo sad su smjernice, i trenutno je teško odrediti datum kad će sve biti riješeno, ali se ja nadam da će to biti u toku idućih mjeseci”, kaže Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.

Život se i na području Brčko distrikta vraća u normalu, ali će, i pored ukidanja određenih odluka, biti donešene preporuke kojih bi stanovništvo trebalo da se pridržava, da se ne bi desilo da se situacija sa virusom korona pogorša, poručuju nadležni.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar