Приоритети ПИК у БиХ негативно утичу на политичку ситуацији

Русија није подржала комунике који су данас усвојили партнери у Управном одбору Савјета за спровођење мира (ПИК) и не може се сагласити са таквим приступом који очигледно не доприноси процесу међуетничког помирења, негативно утиче на политичку ситуацију у БиХ и наставља да подрива јединство међународне заједнице, саопштено је из руске Амбасаде у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.06.2020 | 17:59
Приоритети ПИК у БиХ негативно утичу на политичку ситуацији

Из ове амбасаде истакли су да по ко зна који пут са жаљењем констатују да су комунике Управног одбора ПИК постали политички инструмент који “једнострано приказује стварност, преко којег се покушава утицати и, штавише, уплитати се у унутрашња питања БиХ ради промовисања агенде која не само да нема ништа са имплементацијом Мировног споразума, већ је њему у супротности”.

Из руске Амбасаде наглашају свеобухватну подршку дејтонским принципима независности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ, равноправности њена три конституитивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима.

– Потпуно подржавамо дијалог заснован на узајамном поштовању између народа БиХ по свим важним за њих питањима и сматрамо кључним рјешавање свих проблема које стоје испред БиХ путем компромиса и консензуса. Позивамо да се посвети пажња уједињавајућој агенди и раду у корист успостављања истинског националног помирења, те одбацујемо спољно уплитање у унутрашња питања БиХ – навели су из Амбасаде Русије у БиХ након дводневног засједања УО ПИК које је данас завршено у Сарајеву.

Из руске Амбасаде су истакли да са забринутошћу прате развијање ситуације у области правосуђа, посебно у контексту недавних дешавања у Федерацији БиХ.

– Сматрамо неприхватљивим покушаје вршења политичког притиска на органе суда и тужилаштва, којима мора бити обезбијеђена могућност независне, непристрасне и професионалне дјелатности у складу са законом. Случајеви пријетње судским и тужилачким радницима морају бити озбиљно схваћени и хитно процесуирани – упозоравају из Амбасдаде Русије у БиХ.

У саопштењу се наводи да независна и професионална треба бити и дјелатност Централне изборне комисије (ЦИК), која одиграва кључну улогу у процесу припремања и одржавања избора.

– ЦИК не може дозволити себи да буде уплетана у политичке препирке и да доводи у питање своју репутацију непристрастног и једнако удаљеног института власти – констатовали су из Амбасаде Русије.

Из руске Амбасаде истичу да предстојећи локални избори у БиХ треба да буду поштени и демократски и да се одрже на тај начин и у року како је то предвиђено у складу са законом.

– У годину обиљежавања 25 година од потписивања Општег оквирног мировног споразума, сматрамо неопходним посветити посебну пажњу питању улоге међународне заједнице у сувереној БиХ која је сувишна и понекад прелази ивицу неуплитања у унутрашња питања. Сматрамо важним да се формулише нова формула укидања Канцеларије високог представника, који је изгубио своју корисну улогу и који често постаје дио проблема – констатују из Амбасаде Русије у БиХ.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

приједор

03.06.2020 16:28

Врло занимљиво САД плус ЕУ плус ВБ на једној страни а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.06.2020 17:30

Србин сам,али сте ми ви Руси на врх главе досли оставите нас на миру.Када сте први стигли на Пристински аеродрум цим су вам рекли да га напустите погнули сте главу и отисли ко бабе.

Name

ХЕХЕ

03.06.2020 16:48

ЈЕБЕ СЕ РУСИМА,ТА ПОТОКЕКРВИ,НА БАЛКАНУ,УСКОРО,ХЕХЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

03.06.2020 16:50

Какви су ови Руси смећари, док год има било шта они праве мутљажу иако их је Милорад зајебао. И то их је баш зајебао тако што су му Руси баш повјеровали да је на њиховој страни. А Милорад је на оној страни која га одржава на власти. И треба да их је зајебао кад су смећари и кад неће да престану да муљају ради неких својих невеликих интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.06.2020 17:13

Нас и руса 200-300 милиона...увијек и заувијек наси руси у борби за насе банке и до посљедњег србина...уххх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

03.06.2020 17:35

оцекивано. они контра свију. сад како они једини управу, сви гријесе. након толико фирми које су у рс-у улагали, покупили профит и оставили дугове, силних додикових кредита из русије, њима да се вјерује?? нет, спасибо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.06.2020 19:37

Увијек неко вуче контру! Баш не дозвољавате да се нормално живи!? ЗАШТО ООО?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.06.2020 20:15

Сигурно ха ха

ОДГОВОРИТЕ