Prioriteti PIK u BiH negativno utiču na političku situaciji

Rusija nije podržala komunike koji su danas usvojili partneri u Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira (PIK) i ne može se saglasiti sa takvim pristupom koji očigledno ne doprinosi procesu međuetničkog pomirenja, negativno utiče na političku situaciju u BiH i nastavlja da podriva jedinstvo međunarodne zajednice, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.06.2020 | 17:59
Prioriteti PIK u BiH negativno utiču na političku situaciji

Iz ove ambasade istakli su da po ko zna koji put sa žaljenjem konstatuju da su komunike Upravnog odbora PIK postali politički instrument koji “jednostrano prikazuje stvarnost, preko kojeg se pokušava uticati i, štaviše, uplitati se u unutrašnja pitanja BiH radi promovisanja agende koja ne samo da nema ništa sa implementacijom Mirovnog sporazuma, već je njemu u suprotnosti”.

Iz ruske Ambasade naglašaju sveobuhvatnu podršku dejtonskim principima nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ravnopravnosti njena tri konstituitivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

– Potpuno podržavamo dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju između naroda BiH po svim važnim za njih pitanjima i smatramo ključnim rješavanje svih problema koje stoje ispred BiH putem kompromisa i konsenzusa. Pozivamo da se posveti pažnja ujedinjavajućoj agendi i radu u korist uspostavljanja istinskog nacionalnog pomirenja, te odbacujemo spoljno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH – naveli su iz Ambasade Rusije u BiH nakon dvodnevnog zasjedanja UO PIK koje je danas završeno u Sarajevu.

Iz ruske Ambasade su istakli da sa zabrinutošću prate razvijanje situacije u oblasti pravosuđa, posebno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH.

– Smatramo neprihvatljivim pokušaje vršenja političkog pritiska na organe suda i tužilaštva, kojima mora biti obezbijeđena mogućnost nezavisne, nepristrasne i profesionalne djelatnosti u skladu sa zakonom. Slučajevi prijetnje sudskim i tužilačkim radnicima moraju biti ozbiljno shvaćeni i hitno procesuirani – upozoravaju iz Ambasdade Rusije u BiH.

U saopštenju se navodi da nezavisna i profesionalna treba biti i djelatnost Centralne izborne komisije (CIK), koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora.

– CIK ne može dozvoliti sebi da bude upletana u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti – konstatovali su iz Ambasade Rusije.

Iz ruske Ambasade ističu da predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom.

– U godinu obilježavanja 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, smatramo neophodnim posvetiti posebnu pažnju pitanju uloge međunarodne zajednice u suverenoj BiH koja je suvišna i ponekad prelazi ivicu neuplitanja u unutrašnja pitanja. Smatramo važnim da se formuliše nova formula ukidanja Kancelarije visokog predstavnika, koji je izgubio svoju korisnu ulogu i koji često postaje dio problema – konstatuju iz Ambasade Rusije u BiH.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

prijedor

03.06.2020 16:28

Vrlo zanimljivo SAD plus EU plus VB na jednoj strani a

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.06.2020 17:30

Srbin sam,ali ste mi vi Rusi na vrh glave dosli ostavite nas na miru.Kada ste prvi stigli na Pristinski aerodrum cim su vam rekli da ga napustite pognuli ste glavu i otisli ko babe.

Name

HEHE

03.06.2020 16:48

JEBE SE RUSIMA,TA POTOKEKRVI,NA BALKANU,USKORO,HEHE!

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

03.06.2020 16:50

Kakvi su ovi Rusi smećari, dok god ima bilo šta oni prave mutljažu iako ih je Milorad zajebao. I to ih je baš zajebao tako što su mu Rusi baš povjerovali da je na njihovoj strani. A Milorad je na onoj strani koja ga održava na vlasti. I treba da ih je zajebao kad su smećari i kad neće da prestanu da muljaju radi nekih svojih nevelikih interesa.

ODGOVORITE
Name

BL

03.06.2020 17:13

Nas i rusa 200-300 miliona...uvijek i zauvijek nasi rusi u borbi za nase banke i do posljednjeg srbina...uhhh

ODGOVORITE
Name

Drina

03.06.2020 17:35

ocekivano. oni kontra sviju. sad kako oni jedini upravu, svi grijese. nakon toliko firmi koje su u rs-u ulagali, pokupili profit i ostavili dugove, silnih dodikovih kredita iz rusije, njima da se vjeruje?? нет, спасибо.

ODGOVORITE
Name

XL

03.06.2020 19:37

Uvijek neko vuče kontru! Baš ne dozvoljavate da se normalno živi!? ZAŠTO OOO?????

ODGOVORITE
Name

A

03.06.2020 20:15

Sigurno ha ha

ODGOVORITE