Снимак полицијске бруталности запалио Аустралију

Полицајцу из Новог Јужног Велса су "ограницена овлашцења" и стављен је под истрагу након што је на друштвеним мрежама објављен видео на којем он обара једног тинејџера приликом хапшења, иначе припадника домородачке заједнице.

Свијет 03.06.2020 | 10:01
Снимак полицијске бруталности запалио Аустралију

Један од рођака ухапшеног младића објавио је да је он био у парку, који је мање од 100 метара удаљен од његовог дома. Сматра да полиција није имала ниједан разлог да га ухапси.

На снимку се чује како полицајци разговарају са групом у којој је био и овај тинејџер, непосредно пре хапшења.Полицајац је рекао: "Отворите своје уши", на шта му је неко одговорио: "Не морам да отворим своје уши, сломицу ти вилицу, брате".

Полицајац је онда поцео да хапси младица - ногом га је саплео тако да је пао, а руке су му ставили на леђа. Момак је ударио главом о под од цигле.

На снимку се цује како он јауче, а неко из групе негодује. 

 

Рођак младића је рекао да је он одведен у полицијску станицу пре него што је одвезен у болницу.

Задобио је модрице на рамену, посекотине на колену, лицу и лакту и оштецени су му зуби, али му ништа није сломљено, преноси РТС.

"Око пет сати посла подне полицајци су патролирали Ворд парком у Сари хилсу, и тада су разговарали са групом тинејџера. Седамнаестогодишњи децак је наводно запретио полицајцу, пре него што је ухапшен у одведен у полицијску станицу", навела је полиција у саопштењу.

 

У Аустралији страхују да би овај слуцај могао да ескалира као што се десило у САД након убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Посланик из редова зелених Дејвид Шубриџ рекао је да полиција никада не би тако третирала белог тинејџера.

И посланик Дејв Шарма је на навео да му је мука од оваквог ддогадаја и да са великим интересовањем ишчекује наставк истраге.

Помоцник комесара Мик Вилинг је рекао да исто онолико колико брине због онога што је снимак показао брине и то што би неко могао да га искористи да "запали јавност" и направи од ове ситуације нешто што није.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Биљана

03.06.2020 08:33

Шта бих полиоцајац друго требао да уради након ових ријечи: "Не морам да отворим своје уши, сломицу ти вилицу, брате".рекао полицајцу...... Јел полицајац требао да га милује ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВладимирБЛ

03.06.2020 10:20

Имају и они опозицију која хоће да направи нереде пред изборе :Д Исто као у УСА

Name

Могао га привести

03.06.2020 11:51

и без бруталности, оцито је да је полиција ван контроле, да се селективно изивљавају над ткз. прекрсиоцима..

Name

Ре

03.06.2020 18:45

То је све до перцепције полиције у јавности, ако се полија поставља некооперативно и изоловано, не мозе ни оцекивати другације одговоре. Полицију треба образовати и цивилизовати.

Name

Драган Мд

03.06.2020 08:35

Ако је бруталнос полицајца сто је насилника одвео у полицијску станицу, е онда смо додирнули дно. Када неком криминалац упадне у стан, куку, а кад хапсе тога кримоса онда је полиција брутална. Па нити један криминалац није бебица да се добровољно предаје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуда

03.06.2020 08:48

Демократија је да мозес бити крив, али бити приведен без насиља. Све полако демократски, цему зурба у демократским процесима?

Name

Петар

03.06.2020 08:49

Просла је прица о глобалбом отопљавању. Корона пролази. Следеца тема је полицијска бруталност. Ста долази после тога тек треба да видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ломљава вилице...

03.06.2020 11:15

Ко му је то запријетио? Не зна се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кенгур

03.06.2020 14:38

Па ово се догадја свакога викенда у граду када раде пубови, ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

03.06.2020 14:54

Није ми јасно јел ви морате објављивати та сва с..... која се десе на цјелој земаљској кугли.Имал се ишта друго писати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукачева школа

03.06.2020 16:31

Па то исто Ради и полиција у Бања Луци. Мозда су полицајци у неком сротству са Лукачем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате господо....

03.06.2020 19:50

у америци русији кини и тд само се немојте супротстављат полицији него урадите сто се тррази од вас и нема проблема. а да глумите мангупе е онда немас ста оцекиват. и овде би требало тако али да вази за све а не за мамине татине или газдинске нацелницке и тако те форе.

ОДГОВОРИТЕ