Snimak policijske brutalnosti zapalio Australiju

Policajcu iz Novog Južnog Velsa su "ogranicena ovlašcenja" i stavljen je pod istragu nakon što je na društvenim mrežama objavljen video na kojem on obara jednog tinejdžera prilikom hapšenja, inače pripadnika domorodačke zajednice.

Svijet 03.06.2020 | 10:01
Snimak policijske brutalnosti zapalio Australiju

Jedan od rođaka uhapšenog mladića objavio je da je on bio u parku, koji je manje od 100 metara udaljen od njegovog doma. Smatra da policija nije imala nijedan razlog da ga uhapsi.

Na snimku se čuje kako policajci razgovaraju sa grupom u kojoj je bio i ovaj tinejdžer, neposredno pre hapšenja.Policajac je rekao: "Otvorite svoje uši", na šta mu je neko odgovorio: "Ne moram da otvorim svoje uši, slomicu ti vilicu, brate".

Policajac je onda poceo da hapsi mladica - nogom ga je sapleo tako da je pao, a ruke su mu stavili na leđa. Momak je udario glavom o pod od cigle.

Na snimku se cuje kako on jauče, a neko iz grupe negoduje. 

 

Rođak mladića je rekao da je on odveden u policijsku stanicu pre nego što je odvezen u bolnicu.

Zadobio je modrice na ramenu, posekotine na kolenu, licu i laktu i ošteceni su mu zubi, ali mu ništa nije slomljeno, prenosi RTS.

"Oko pet sati posla podne policajci su patrolirali Vord parkom u Sari hilsu, i tada su razgovarali sa grupom tinejdžera. Sedamnaestogodišnji decak je navodno zapretio policajcu, pre nego što je uhapšen u odveden u policijsku stanicu", navela je policija u saopštenju.

 

U Australiji strahuju da bi ovaj slucaj mogao da eskalira kao što se desilo u SAD nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Poslanik iz redova zelenih Dejvid Šubridž rekao je da policija nikada ne bi tako tretirala belog tinejdžera.

I poslanik Dejv Šarma je na naveo da mu je muka od ovakvog ddogadaja i da sa velikim interesovanjem iščekuje nastavk istrage.

Pomocnik komesara Mik Viling je rekao da isto onoliko koliko brine zbog onoga što je snimak pokazao brine i to što bi neko mogao da ga iskoristi da "zapali javnost" i napravi od ove situacije nešto što nije.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Biljana

03.06.2020 08:33

Šta bih poliocajac drugo trebao da uradi nakon ovih riječi: "Ne moram da otvorim svoje uši, slomicu ti vilicu, brate".rekao policajcu...... Jel policajac trebao da ga miluje ??

ODGOVORITE
Name

VladimirBL

03.06.2020 10:20

Imaju i oni opoziciju koja hoće da napravi nerede pred izbore :D Isto kao u USA

Name

Mogao ga privesti

03.06.2020 11:51

i bez brutalnosti, ocito je da je policija van kontrole, da se selektivno izivljavaju nad tkz. prekrsiocima..

Name

Re

03.06.2020 18:45

To je sve do percepcije policije u javnosti, ako se polija postavlja nekooperativno i izolovano, ne moze ni ocekivati drugacije odgovore. Policiju treba obrazovati i civilizovati.

Name

Dragan Md

03.06.2020 08:35

Ako je brutalnos policajca sto je nasilnika odveo u policijsku stanicu, e onda smo dodirnuli dno. Kada nekom kriminalac upadne u stan, kuku, a kad hapse toga krimosa onda je policija brutalna. Pa niti jedan kriminalac nije bebica da se dobrovoljno predaje..

ODGOVORITE
Name

Duda

03.06.2020 08:48

Demokratija je da mozes biti kriv, ali biti priveden bez nasilja. Sve polako demokratski, cemu zurba u demokratskim procesima?

Name

Petar

03.06.2020 08:49

Prosla je prica o globalbom otopljavanju. Korona prolazi. Sledeca tema je policijska brutalnost. Sta dolazi posle toga tek treba da vidimo.

ODGOVORITE
Name

Lomljava vilice...

03.06.2020 11:15

Ko mu je to zaprijetio? Ne zna se...

ODGOVORITE
Name

kengur

03.06.2020 14:38

Pa ovo se dogadja svakoga vikenda u gradu kada rade pubovi, nista novo.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

03.06.2020 14:54

Nije mi jasno jel vi morate objavljivati ta sva s..... koja se dese na cjeloj zemaljskoj kugli.Imal se išta drugo pisati

ODGOVORITE
Name

Lukačeva škola

03.06.2020 16:31

Pa to isto Radi i policija u Banja Luci. Mozda su policajci u nekom srotstvu sa Lukačem

ODGOVORITE
Name

Znate gospodo....

03.06.2020 19:50

u americi rusiji kini i td samo se nemojte suprotstavljat policiji nego uradite sto se trrazi od vas i nema problema. a da glumite mangupe e onda nemas sta ocekivat. i ovde bi trebalo tako ali da vazi za sve a ne za mamine tatine ili gazdinske nacelnicke i tako te fore.

ODGOVORITE