Тајни снимак СЗО открио како је Кина заташкавала корону

Снимци са интерних састанака у СЗО показали су да је та организација једва добила од Кине преко потребне информације на почетку пандемије вируса корона, што је у супротности са првобитним похвалама које је СЗО упутио Пекингу.

Свијет 03.06.2020 | 09:49
Тајни снимак СЗО открио како је Кина заташкавала корону

Снимци са тог састанка у које је агенција АП имала увид, приказују званичнике како се 6. јануара жале да Пекинг не дијели са остатком свијета податке потребне да би се процијенио ризик који вирус представља за остатак планете.

Кина је тек 20. јануара признала да је вирус корона заразан, а 30. јануара СЗО је прогласио глобалну опасност.

"Радимо са врло мало информација. То никако није довољно да бисмо припремили план", рекла је Марија Ван Керхове, епидемиолог и технички водитељ СЗО током пандемије Ковида-19.

Шеф СЗО у Кини Гауден Галеа каже на једном од снимака да од Кине добијају информације 15 минута прије него што се оне објаве на ЦХТВ-у.

Како се наводи, овај извјештај стиже након растућег незадовољства међународне заједнице због кинеске реакције на вирус корона и почетак је независне истраге о поријеклу вируса који је досада заразио више од шест милиона и убио више од 375.000 људи широм свијета.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

као да је то

03.06.2020 19:52

...толико и битно. Овде народ па као и у другим земљама ионако невјерују да вирус постоји. теоретицари завјере масовна појава

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

03.06.2020 19:57

јес битно јер су Кинези безвезе а медији их хвале лако помажу свијету... безвеве ти је коментар јер си до јуче хвалио Кинезе па те сад срамота