Tajni snimak SZO otkrio kako je Kina zataškavala koronu

Snimci sa internih sastanaka u SZO pokazali su da je ta organizacija jedva dobila od Kine preko potrebne informacije na početku pandemije virusa korona, što je u suprotnosti sa prvobitnim pohvalama koje je SZO uputio Pekingu.

Svijet 03.06.2020 | 09:49
Tajni snimak SZO otkrio kako je Kina zataškavala koronu

Snimci sa tog sastanka u koje je agencija AP imala uvid, prikazuju zvaničnike kako se 6. januara žale da Peking ne dijeli sa ostatkom svijeta podatke potrebne da bi se procijenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planete.

Kina je tek 20. januara priznala da je virus korona zarazan, a 30. januara SZO je proglasio globalnu opasnost.

"Radimo sa vrlo malo informacija. To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan", rekla je Marija Van Kerhove, epidemiolog i tehnički voditelj SZO tokom pandemije Kovida-19.

Šef SZO u Kini Gauden Galea kaže na jednom od snimaka da od Kine dobijaju informacije 15 minuta prije nego što se one objave na CHTV-u.

Kako se navodi, ovaj izvještaj stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na virus korona i početak je nezavisne istrage o porijeklu virusa koji je dosada zarazio više od šest miliona i ubio više od 375.000 ljudi širom svijeta.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kao da je to

03.06.2020 19:52

...toliko i bitno. Ovde narod pa kao i u drugim zemljama ionako nevjeruju da virus postoji. teoreticari zavjere masovna pojava

ODGOVORITE
Name

izraelac

03.06.2020 19:57

jes bitno jer su Kinezi bezveze a mediji ih hvale lako pomažu svijetu... bezveve ti je komentar jer si do juče hvalio Kineze pa te sad sramota