БХ новинари против одлуке СДА да смјене Јуришићеву

Управни одбор Удружења БХ новинари упућује јавни протест Кантоналном одбору СДА Сарајево због уплитања у рад и функционисање кантоналне јавне телевизије ТВСА и  манипулативних покушаја смјене директорице Душке Јуришић. 

Босна и Херцеговина 02.06.2020 | 15:16
БХ новинари против одлуке СДА да смјене Јуришићеву

Предсједник Кантоналног одбора СДА Фикрет Превљак је у изјави за медије најавио смјену Душке Јуришић и именовање члана те странке и бившег министра образовања Сафета Кеше на мјесто директора ТВСА, уз образложење да постоје „кривичне пријаве које су написане, па чак и наплаћене“.

Јуришић је касније демантовала ове наводе, објаснивши како су кривичне пријаве везане за пословање претходних руководстава ТВСА, која су такође била изабрана гласовима СДА - странке са деценијском влашћу у Кантону Сарајево (КС).    

УО БХ новинара сматра недопустивим обмањивање јавности о разлозима смјене Душке Јуришић и политчко уплитање СДА у рад ТВСА као јавног медија, који се готово двије деценије суочава са политичким смјенама и именовањима руководећих људи, чланова надзорних одбора и скупштине медија.

У посљедњих годину дана и вољом владајућих политичких сруктура Сарајевског кантона (садашњих и претходних), у ТВСА су промијењена два надзорна одбора и три генерална директора, као да је ријеч о медију у власништву политичких странака, а не јавној телевизији коју плаћају грађани овог кантона и чија је законска обавеза рад у интересу јавности!

Слиједом политичких интереса СДА је поново покренула процедуре и за смјену постојећег Надзорног одбора ТВСА, што додатно говори о намјерама ове странке да правно дестабилизује овај медиј и ускрати грађанима КС право на слободно, објективно и поштено јавно информисање.

УО БХ новинара позива Скупштину и Владу КС да спријече незакониту смјену Надзорног одбора и генералне директорице ТВСА, те да осигурају стабилан рад овог медија без наручених смјена, политичких притисака и директног уплитања било које политичке партије.

Јавни интерес, плурализам информација и независна уредничка политика темљне су вриједности функционисања медија у демократском друштву. Садашње власти КС не смију својим одлукама и поступцима довести у питање ни једну од наведених вриједности, нити понављати грешке у управљању овим медијем и његовим начином рада из ранијег периода. 

УО БХ новинара истовремено позива Институцију Омбудсмена у БиХ, домаће и међународне организације за заштиту слободе медија да својим дјеловањем спријече политичку и законску дестабилизацију ТВСА као јавног медија свих грађана Кантона Сарајево, каже се у саопштењу Управног одбора Удружења БХ новинари.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

петља

02.06.2020 14:21

ако сте искрено солидарни, ако смјене колегицу, немојте писати о њима.блокирајте их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУСКА

02.06.2020 15:47

БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРСКА !

Name

Интервиеw

02.06.2020 16:02

Она је најбоље нашамарала Додика у емисији на федералној... јој кад се сјетим хихи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

02.06.2020 16:29

Једна од најелоквентнијих новинарки паметни немогу негдје опстати јер паметан зацути будала проговори фукара се обогати најбоље рецено зена на мјесту радник све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.06.2020 17:13

Поштено говорећи хоће Душку да издигну

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајевскаалеја

02.06.2020 19:10

душка иди у политику јер си паметна способна и да ти дамо подршку

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

02.06.2020 21:43

подрску треба дати оваквим новинарима који су ријеткост на овим просторима који имају петљу објективно и реално извјеставати велика подрска за дуску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.06.2020 08:34

Шта рећи него банда, криминалци, фашисти су на власти у цијелој БиХ. Ово је Гебелсовска политика, тако су нацисти Јевреје понижавати, убијали, пљачкали....

ОДГОВОРИТЕ