BH novinari protiv odluke SDA da smjene Jurišićevu

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Kantonalnom odboru SDA Sarajevo zbog uplitanja u rad i funkcionisanje kantonalne javne televizije TVSA i  manipulativnih pokušaja smjene direktorice Duške Jurišić. 

Bosna i Hercegovina 02.06.2020 | 15:16
BH novinari protiv odluke SDA da smjene Jurišićevu

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fikret Prevljak je u izjavi za medije najavio smjenu Duške Jurišić i imenovanje člana te stranke i bivšeg ministra obrazovanja Safeta Keše na mjesto direktora TVSA, uz obrazloženje da postoje „krivične prijave koje su napisane, pa čak i naplaćene“.

Jurišić je kasnije demantovala ove navode, objasnivši kako su krivične prijave vezane za poslovanje prethodnih rukovodstava TVSA, koja su takođe bila izabrana glasovima SDA - stranke sa decenijskom vlašću u Kantonu Sarajevo (KS).    

UO BH novinara smatra nedopustivim obmanjivanje javnosti o razlozima smjene Duške Jurišić i politčko uplitanje SDA u rad TVSA kao javnog medija, koji se gotovo dvije decenije suočava sa političkim smjenama i imenovanjima rukovodećih ljudi, članova nadzornih odbora i skupštine medija.

U posljednjih godinu dana i voljom vladajućih političkih sruktura Sarajevskog kantona (sadašnjih i prethodnih), u TVSA su promijenjena dva nadzorna odbora i tri generalna direktora, kao da je riječ o mediju u vlasništvu političkih stranaka, a ne javnoj televiziji koju plaćaju građani ovog kantona i čija je zakonska obaveza rad u interesu javnosti!

Slijedom političkih interesa SDA je ponovo pokrenula procedure i za smjenu postojećeg Nadzornog odbora TVSA, što dodatno govori o namjerama ove stranke da pravno destabilizuje ovaj medij i uskrati građanima KS pravo na slobodno, objektivno i pošteno javno informisanje.

UO BH novinara poziva Skupštinu i Vladu KS da spriječe nezakonitu smjenu Nadzornog odbora i generalne direktorice TVSA, te da osiguraju stabilan rad ovog medija bez naručenih smjena, političkih pritisaka i direktnog uplitanja bilo koje političke partije.

Javni interes, pluralizam informacija i nezavisna urednička politika temljne su vrijednosti funkcionisanja medija u demokratskom društvu. Sadašnje vlasti KS ne smiju svojim odlukama i postupcima dovesti u pitanje ni jednu od navedenih vrijednosti, niti ponavljati greške u upravljanju ovim medijem i njegovim načinom rada iz ranijeg perioda. 

UO BH novinara istovremeno poziva Instituciju Ombudsmena u BiH, domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija da svojim djelovanjem spriječe političku i zakonsku destabilizaciju TVSA kao javnog medija svih građana Kantona Sarajevo, kaže se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

petlja

02.06.2020 14:21

ako ste iskreno solidarni, ako smjene kolegicu, nemojte pisati o njima.blokirajte ih.

ODGOVORITE
Name

DUSKA

02.06.2020 15:47

BEZREZERVNA PODRSKA !

Name

Interview

02.06.2020 16:02

Ona je najbolje našamarala Dodika u emisiji na federalnoj... joj kad se sjetim hihi

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

02.06.2020 16:29

Jedna od najelokventnijih novinarki pametni nemogu negdje opstati jer pametan zacuti budala progovori fukara se obogati najbolje receno zena na mjestu radnik sve pohvale

ODGOVORITE
Name

А

02.06.2020 17:13

Поштено говорећи хоће Душку да издигну

ODGOVORITE
Name

sarajevskaaleja

02.06.2020 19:10

duška idi u politiku jer si pametna sposobna i da ti damo podršku

ODGOVORITE
Name

zakon

02.06.2020 21:43

podrsku treba dati ovakvim novinarima koji su rijetkost na ovim prostorima koji imaju petlju objektivno i realno izvjestavati velika podrska za dusku

ODGOVORITE
Name

Istina

03.06.2020 08:34

Šta reći nego banda, kriminalci, fašisti su na vlasti u cijeloj BiH. Ovo je Gebelsovska politika, tako su nacisti Jevreje ponižavati, ubijali, pljačkali....

ODGOVORITE