Спорни тендери у ФБиХ довели до минуса од 72 милиона КМ

Прошлу годину рудници су завршили с губитком од 72 милиона марака. Све то показује колико је неисплативо пословање рудника, за што је сигурно одговорно лоше управљање те неодговарајућа опрема и машине.

Босна и Херцеговина 01.06.2020 | 22:48
Спорни тендери у ФБиХ довели до минуса од 72 милиона КМ

Уласком готово свих рудника угљена у концерн Јавног предузећа Електропривреда БиХ најављено је стабилизовање њихова пословања те велика улагања у модернизацију рудника.

Према званичним подацима, ЈП ЕП БиХ је у протеклих десет година инвестирао 310 милиона КМ у модернизацију рудника у свом саставу, а још око 200 милона марака рудници су добили кроз друге облике помоћи од ЕП БиХ.

Резултати су, ипак, изостали јер из већине рудника жале се на услове рада, а упитна је и продуктивност.

Шта је упитно?

Прелиминарни показатељи с краја прошле године говоре о неизмиреним обавезама рудника у износу од чак 861 милион КМ, од чега су само обвезе према држави 468 милиона.

Прошлу годину рудници су завршили с губитком од 72 милиона марака. Све то показује колико је неисплативо пословање рудника, за што је сигурно одговорно лоше управљање те неодговарајућа опрема и машине.

Наиме, продуктивност у рудницима није побољшана, иако је број запослених у односу на 2009. годину смањен за 2500. Ефикаснији рад рудника немогућ је без реорганизације и нових модерних постројења, а њихово осигурање кочи, најблаже речено,  сумњив процес јавних набавки, којим би се озбиљно требала позабавити и истражна тијела.

 Наводно користећи мањкавости Закона о јавним набавкама, гдје поједине фирме улажући неуредне жалбе одгађају набавку нужне рударске опреме по неколико година, покушавајући на тај начин остварити незакониту предност у поступцима. Ту су, према незваничним информацијама, најочитији примјери набавке машина за подземну експлоатацију угљена у РУ Крека и РМУ Бреза.

Упитне нису само жалбе, већ и завршени послови, о чему су медији већ писали. На примјер, указано је да је пољска фирма Бецкер Wаркоп СП. з.о.о., испоручила рабљену, а не нову опрему за рудник Какањ.

Индикативно је и да су на посљедњем тендеру за набавку опреме механизованог широкочелног комплекса, у вриједности 13,7 милиона евра за ЗД РМУ Бреза, понуђачима 13. марта ове године враћене неотворене понуде због жалбе, коју је уложила једна компанија из БиХ која нема квалификације за тај тендер, а у договору са страном фирмом која је процијенила да јој је угрожена побједа на том тендеру.

Иако из концерна ЕП БиХ за већину проблема криве лоше законске прописе, незваничне информације говоре како ово и слично манипулисање конкурсном (тендерском) документацијом  не би било могуће без ЕП БиХ.

Тако посљедњи конкурс за набавку опреме за рудник Мрамор, вриједан 21 милион КМ, уопште није био објављен.

Два пута раније тендер за исту опрему проглашаван је неуспјешним, а други пут, занимљиво, иако о томе нема званичних информација, разлог обарања конкурса била је (опет) жалба пољског понуђача.

Утицај лобиста

Крајем фебруара ове године објављен је датум затварања поновљеног тендера за набавку опреме за рудник Мрамор, на који је, наводно, пет фирми доставило понуде. Али, питање је како су они знали за тендер када он није објављен на порталу јавних набавки БиХ.

Реално је посумњати да су на тендеру учествовали они понуђачи с којима је поступак договаран изван јавности и легалне процедуре.

БН ТВ је објавила је да су се неки од еминентних европских произвођача опреме, незадовољни због тајног тендера, обратили ЕП БиХ те да им је одговорено да је тендер објављен у Службеном гласнику број 83, од 20. децембра 2019. године. Међутим, у том Службеном гласнику нема података о том тендеру.

Све ово указује на озбиљне махинације, могући утицај лобиста, који уз нетранспарентно трошење јавног новца доводе у питање и саму модернизацију па тиме и рентабилност рада рудника угљена у Федерацији.

Нарушена транспарентност процеса јавних набавки унутар концерна ЕП БиХ обесхрабрује и респектабилне међународне произвођаче специјализоване опреме, којима су све ове информације, као и често обарање тендера, најблаже речено, сумњиве.

(Вечерњи лист)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирослав

02.06.2020 05:47

Лоповлука нема само тамо гдје није откривен у читавој БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

02.06.2020 14:02

Тацно

Name

Дуг

04.06.2020 13:02

Дуговнаја рудника 860 милиона и то наравно не улази у дуг ФБиХ. Због таквих појава је упитно д али је истинит податак о задузености федерације. Дуг грас је био око 120-130 милиона км. Код нас се све настимава. Тако ду обије зрљезнице приказале плус док је заправо минус.