Sporni tenderi u FBiH doveli do minusa od 72 miliona KM

Prošlu godinu rudnici su završili s gubitkom od 72 miliona maraka. Sve to pokazuje koliko je neisplativo poslovanje rudnika, za što je sigurno odgovorno loše upravljanje te neodgovarajuća oprema i mašine.

Bosna i Hercegovina 01.06.2020 | 22:48
Sporni tenderi u FBiH doveli do minusa od 72 miliona KM

Ulaskom gotovo svih rudnika ugljena u koncern Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH najavljeno je stabilizovanje njihova poslovanja te velika ulaganja u modernizaciju rudnika.

Prema zvaničnim podacima, JP EP BiH je u proteklih deset godina investirao 310 miliona KM u modernizaciju rudnika u svom sastavu, a još oko 200 milona maraka rudnici su dobili kroz druge oblike pomoći od EP BiH.

Rezultati su, ipak, izostali jer iz većine rudnika žale se na uslove rada, a upitna je i produktivnost.

Šta je upitno?

Preliminarni pokazatelji s kraja prošle godine govore o neizmirenim obavezama rudnika u iznosu od čak 861 milion KM, od čega su samo obveze prema državi 468 miliona.

Prošlu godinu rudnici su završili s gubitkom od 72 miliona maraka. Sve to pokazuje koliko je neisplativo poslovanje rudnika, za što je sigurno odgovorno loše upravljanje te neodgovarajuća oprema i mašine.

Naime, produktivnost u rudnicima nije poboljšana, iako je broj zaposlenih u odnosu na 2009. godinu smanjen za 2500. Efikasniji rad rudnika nemoguć je bez reorganizacije i novih modernih postrojenja, a njihovo osiguranje koči, najblaže rečeno,  sumnjiv proces javnih nabavki, kojim bi se ozbiljno trebala pozabaviti i istražna tijela.

 Navodno koristeći manjkavosti Zakona o javnim nabavkama, gdje pojedine firme ulažući neuredne žalbe odgađaju nabavku nužne rudarske opreme po nekoliko godina, pokušavajući na taj način ostvariti nezakonitu prednost u postupcima. Tu su, prema nezvaničnim informacijama, najočitiji primjeri nabavke mašina za podzemnu eksploataciju ugljena u RU Kreka i RMU Breza.

Upitne nisu samo žalbe, već i završeni poslovi, o čemu su mediji već pisali. Na primjer, ukazano je da je poljska firma Becker Warkop SP. z.o.o., isporučila rabljenu, a ne novu opremu za rudnik Kakanj.

Indikativno je i da su na posljednjem tenderu za nabavku opreme mehanizovanog širokočelnog kompleksa, u vrijednosti 13,7 miliona evra za ZD RMU Breza, ponuđačima 13. marta ove godine vraćene neotvorene ponude zbog žalbe, koju je uložila jedna kompanija iz BiH koja nema kvalifikacije za taj tender, a u dogovoru sa stranom firmom koja je procijenila da joj je ugrožena pobjeda na tom tenderu.

Iako iz koncerna EP BiH za većinu problema krive loše zakonske propise, nezvanične informacije govore kako ovo i slično manipulisanje konkursnom (tenderskom) dokumentacijom  ne bi bilo moguće bez EP BiH.

Tako posljednji konkurs za nabavku opreme za rudnik Mramor, vrijedan 21 milion KM, uopšte nije bio objavljen.

Dva puta ranije tender za istu opremu proglašavan je neuspješnim, a drugi put, zanimljivo, iako o tome nema zvaničnih informacija, razlog obaranja konkursa bila je (opet) žalba poljskog ponuđača.

Uticaj lobista

Krajem februara ove godine objavljen je datum zatvaranja ponovljenog tendera za nabavku opreme za rudnik Mramor, na koji je, navodno, pet firmi dostavilo ponude. Ali, pitanje je kako su oni znali za tender kada on nije objavljen na portalu javnih nabavki BiH.

Realno je posumnjati da su na tenderu učestvovali oni ponuđači s kojima je postupak dogovaran izvan javnosti i legalne procedure.

BN TV je objavila je da su se neki od eminentnih evropskih proizvođača opreme, nezadovoljni zbog tajnog tendera, obratili EP BiH te da im je odgovoreno da je tender objavljen u Službenom glasniku broj 83, od 20. decembra 2019. godine. Međutim, u tom Službenom glasniku nema podataka o tom tenderu.

Sve ovo ukazuje na ozbiljne mahinacije, mogući uticaj lobista, koji uz netransparentno trošenje javnog novca dovode u pitanje i samu modernizaciju pa time i rentabilnost rada rudnika ugljena u Federaciji.

Narušena transparentnost procesa javnih nabavki unutar koncerna EP BiH obeshrabruje i respektabilne međunarodne proizvođače specijalizovane opreme, kojima su sve ove informacije, kao i često obaranje tendera, najblaže rečeno, sumnjive.

(Večernji list)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Мирослав

02.06.2020 05:47

Лоповлука нема само тамо гдје није откривен у читавој БИХ.

ODGOVORITE
Name

Djoks

02.06.2020 14:02

Tacno

Name

Dug

04.06.2020 13:02

Dugovnaja rudnika 860 miliona i to naravno ne ulazi u dug FBiH. Zbog takvih pojava je upitno d ali je istinit podatak o zaduzenosti federacije. Dug gras je bio oko 120-130 miliona km. Kod nas se sve nastimava. Tako du obije zrljeznice prikazale plus dok je zapravo minus.