Смањити увоз и обезбиједити помоћ произвођачима

Представници домаћих примарних произвођача и прерађивача меса и сировина животињског поријекла сјели су данас за исти сто, на састанку у Привредној комори Републике Српске.

Република Српска 01.06.2020 | 20:39
Смањити увоз и обезбиједити помоћ произвођачима

 Упозорено је да је заједнички проблем и једних и других прекомјеран увоз, као и недовољна помоћ државе због стања у којем се овај сектор нашао након пандемије вируса корона.

- Током пандемије вируса корона смо успјели да одржимо производњу, Међутим неконтролисан увоз ће наш рад и опстанак да доведе у питање,  кажу домаћи произвођачи и прерађивачи меса и других животињских сировина. Траже хитну реакцију институција Републике Српске и Савјета министара Босне и Херцеговине.

- Мјере помоћи морају бити што прије уведене, кажу пољопривредни произвођачи и додају да у Републици Српској већ постоје вишкови јунећег и свињског меса као и других животињских сироивна.

Упозоравају да су у другим европским земљама произведене веће количине меса и других животињских сировима, које пријете да озбиљно угрозе домаће произвођаче. Помоћ тржаве траже и представници Привредне коморе.

Из Министарства пољопривреде увјеравају да мјере подршке неће изостати. За почетак инсистирају на увезивању примарне производње и прехрамбене индустрије у Републици Српској.

Пољопривредни произвођачи упозоравају и да су мјере  против вируса корона су довеле до раста цијене сировина за сточну храну, а истовремено до замрзавања цијена и маржи за готове производе, што озбиљно угрожава овај привредни сектор. 

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борац

01.06.2020 18:57

Да мање пљацка СНСД неби било проблема. Људи глупи несколовани и безобразни нас воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

01.06.2020 19:52

Јој кад би вратили отето Скрбиц, Спириц, Радмановиц, Зељо Ковацевиц и тако редом и наравно Бурле с породицом вратили би све дугове и остало би нам јос толико стога одузмимо имовину свим СНСДОВЦИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

01.06.2020 23:22

Радо бих куповао домаце месо и ако је скупље али да знам да је домаце.Претпостављам да увозно смрзнуто месо долази у полуткама.И лијепо се договорите са овим сто откупљују коже који месари им редовно продају коже,па објавите сваких 15дана.Не знам,то је неко моје размисљање,за вас пласман робе и реклама за месницу или месну индустрију.

ОДГОВОРИТЕ