Smanjiti uvoz i obezbijediti pomoć proizvođačima

Predstavnici domaćih primarnih proizvođača i prerađivača mesa i sirovina životinjskog porijekla sjeli su danas za isti sto, na sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske.

Republika Srpska 01.06.2020 | 20:39
Smanjiti uvoz i obezbijediti pomoć proizvođačima

 Upozoreno je da je zajednički problem i jednih i drugih prekomjeran uvoz, kao i nedovoljna pomoć države zbog stanja u kojem se ovaj sektor našao nakon pandemije virusa korona.

- Tokom pandemije virusa korona smo uspjeli da održimo proizvodnju, Međutim nekontrolisan uvoz će naš rad i opstanak da dovede u pitanje,  kažu domaći proizvođači i prerađivači mesa i drugih životinjskih sirovina. Traže hitnu reakciju institucija Republike Srpske i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

- Mjere pomoći moraju biti što prije uvedene, kažu poljoprivredni proizvođači i dodaju da u Republici Srpskoj već postoje viškovi junećeg i svinjskog mesa kao i drugih životinjskih siroivna.

Upozoravaju da su u drugim evropskim zemljama proizvedene veće količine mesa i drugih životinjskih sirovima, koje prijete da ozbiljno ugroze domaće proizvođače. Pomoć tržave traže i predstavnici Privredne komore.

Iz Ministarstva poljoprivrede uvjeravaju da mjere podrške neće izostati. Za početak insistiraju na uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije u Republici Srpskoj.

Poljoprivredni proizvođači upozoravaju i da su mjere  protiv virusa korona su dovele do rasta cijene sirovina za stočnu hranu, a istovremeno do zamrzavanja cijena i marži za gotove proizvode, što ozbiljno ugrožava ovaj privredni sektor. 

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Borac

01.06.2020 18:57

Da manje pljacka SNSD nebi bilo problema. Ljudi glupi neskolovani i bezobrazni nas vode.

ODGOVORITE
Name

Joj

01.06.2020 19:52

Joj kad bi vratili oteto Skrbic, Spiric, Radmanovic, Zeljo Kovacevic i tako redom i naravno Burle s porodicom vratili bi sve dugove i ostalo bi nam jos toliko stoga oduzmimo imovinu svim SNSDOVCIMA!

ODGOVORITE
Name

Jing jang

01.06.2020 23:22

Rado bih kupovao domace meso i ako je skuplje ali da znam da je domace.Pretpostavljam da uvozno smrznuto meso dolazi u polutkama.I lijepo se dogovorite sa ovim sto otkupljuju kože koji mesari im redovno prodaju kože,pa objavite svakih 15dana.Ne znam,to je neko moje razmisljanje,za vas plasman robe i reklama za mesnicu ili mesnu industriju.

ODGOVORITE