Објављен нови снимак мучења Џорџа Флојда

Смрт Џорџа Флојда ових је дана главна светска вест. Широм САД-а трају протести против полицијске бруталности према Афроамериканцима.

Свијет 01.06.2020 | 13:17
Објављен нови снимак мучења Џорџа Флојда

Подсетимо, 46-годишњи Флојд преминуо је прошлог понедељка након сусрета са полицијом. На снимку који је снимио пролазник види се како је Флојд лежао лицем према тлу с лисицама, молио за помоћ и понављао да не може да дише пре него што је престао да се помера.

Све време полицајац му је држао врат приклијештен коленом. Све је почело тако што је радник продавнице позвао полицију јер је Флојд наводно покушао да плати лажном новчаницом од 20 долара.

Полицајци су га увели на задње седеште аута и тукли

Полицајац Дерек Човин који је одговоран за Флојдову смрт, оптужен је за убиство трећег степена и убиство без предумишљаја. 

 

И пре него што је Флојд завршио на поду, полиција га је тукла. Показују то снимци надзорних камера на којима се види како неколико полицајаца на задњем седишту полицијског аута, батинама покушава да смири Флојда. Једну од снимака на Инстаграму је објавио активиста Шон Кинг.

"Све се полако слаже, управо сам добио овај нови видео. Један чува стражу, а остали га пребијају", написао је Кинг.

Шеф полиције: Флојд је умро на нашим рукама

Брат жртве, Филонис Флојс, рекао је да је уморан од тога да "гледа како црни човек умире". Казао је да разумије бес људи, но апеловао је на демонстранте да остану мирни.

Флојдова породица данас је први пут директоно комуницирала са полицијом Минеаполиса уживо у посебном програму ЦНН-а. Филонис је питао шефа полиције Медарију Арадонда да ли ће ухапсити полицајце и спровести правду за Џорџову смрт.

 

Арадондо је рекао да ће те одлуке донети државно тужилаштво. Такође је скидао капу сваки пут кад би се обратио породици Флојд како би исказао поштовање. Додао је да су они који су ћутали пред неправдом били саучесници у злочину.

"Ако ћутите или не интервенишете, ви сте учесници", рекао је Арадондо.

"Моја одлука да отпустим сва четири службеника није се заснивала на некаквој хијерархији. Господин Флојд умро је на нашим рукама", нагласио је.

(Курир.рс/Индеx.хр)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Демократија

01.06.2020 11:41

Демократија од које имамо много да уцимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

01.06.2020 12:14

Јеси ли ти пијан или напушен? Гдје Америка уводи демократију, ту трава не расте. Треба ли ти бољи примјер од Југославије?

Name

Ре бањалука

01.06.2020 16:47

Југу су растурили руси преко дб-а да спријеце распад ссср-а. Као и сваки пут, кад је русима гураво, увале србе преко спц-а и дб-а у говно, а глупи срби аплаудирају.

Name

РЕ Ре бањалука

02.06.2020 06:23

Да, тако је било и 1941 године, 6 Априла бомбардовали Београд а већ 10 Априла уз помоћ нацистичке Њемачке створена НДХ.Распад СССР започео је у Марту 1990 године, а распад СФРЈ од Јуна 1991 године.Ко је коме аплаудирао јесно је било још 1991 године када је ХРТ пуштао пјесме Данке Деутсцхланд у извођењу домаћих пјевача, а подржан је био аутором Исламске Деклерације написане 1970 године и следећих ријечи "Нема мира ни коегзистенције између исламске вјере и неисламских институција.", послије објаве ове књиге имали смо упад усташке терористичке групе 1972 године.