Objavljen novi snimak mučenja Džordža Flojda

Smrt Džordža Flojda ovih je dana glavna svetska vest. Širom SAD-a traju protesti protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Svijet 01.06.2020 | 13:17
Objavljen novi snimak mučenja Džordža Flojda

Podsetimo, 46-godišnji Flojd preminuo je prošlog ponedeljka nakon susreta sa policijom. Na snimku koji je snimio prolaznik vidi se kako je Flojd ležao licem prema tlu s lisicama, molio za pomoć i ponavljao da ne može da diše pre nego što je prestao da se pomera.

Sve vreme policajac mu je držao vrat prikliješten kolenom. Sve je počelo tako što je radnik prodavnice pozvao policiju jer je Flojd navodno pokušao da plati lažnom novčanicom od 20 dolara.

Policajci su ga uveli na zadnje sedešte auta i tukli

Policajac Derek Čovin koji je odgovoran za Flojdovu smrt, optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja. 

 

I pre nego što je Flojd završio na podu, policija ga je tukla. Pokazuju to snimci nadzornih kamera na kojima se vidi kako nekoliko policajaca na zadnjem sedištu policijskog auta, batinama pokušava da smiri Flojda. Jednu od snimaka na Instagramu je objavio aktivista Šon King.

"Sve se polako slaže, upravo sam dobio ovaj novi video. Jedan čuva stražu, a ostali ga prebijaju", napisao je King.

Šef policije: Flojd je umro na našim rukama

Brat žrtve, Filonis Flojs, rekao je da je umoran od toga da "gleda kako crni čovek umire". Kazao je da razumije bes ljudi, no apelovao je na demonstrante da ostanu mirni.

Flojdova porodica danas je prvi put direktono komunicirala sa policijom Mineapolisa uživo u posebnom programu CNN-a. Filonis je pitao šefa policije Medariju Aradonda da li će uhapsiti policajce i sprovesti pravdu za Džordžovu smrt.

 

Aradondo je rekao da će te odluke doneti državno tužilaštvo. Takođe je skidao kapu svaki put kad bi se obratio porodici Flojd kako bi iskazao poštovanje. Dodao je da su oni koji su ćutali pred nepravdom bili saučesnici u zločinu.

"Ako ćutite ili ne intervenišete, vi ste učesnici", rekao je Aradondo.

"Moja odluka da otpustim sva četiri službenika nije se zasnivala na nekakvoj hijerarhiji. Gospodin Flojd umro je na našim rukama", naglasio je.

(Kurir.rs/Index.hr)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Demokratija

01.06.2020 13:41

Demokratija od koje imamo mnogo da ucimo.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

01.06.2020 14:14

Jesi li ti pijan ili napušen? Gdje Amerika uvodi demokratiju, tu trava ne raste. Treba li ti bolji primjer od Jugoslavije?

Name

Re banjaluka

01.06.2020 18:47

Jugu su rasturili rusi preko db-a da sprijece raspad sssr-a. Kao i svaki put, kad je rusima guravo, uvale srbe preko spc-a i db-a u govno, a glupi srbi aplaudiraju.

Name

RE Re banjaluka

02.06.2020 08:23

Da, tako je bilo i 1941 godine, 6 Aprila bombardovali Beograd a već 10 Aprila uz pomoć nacističke Njemačke stvorena NDH.Raspad SSSR započeo je u Martu 1990 godine, a raspad SFRJ od Juna 1991 godine.Ko je kome aplaudirao jesno je bilo još 1991 godine kada je HRT puštao pjesme Danke Deutschland u izvođenju domaćih pjevača, a podržan je bio autorom Islamske Dekleracije napisane 1970 godine i sledećih riječi "Nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih institucija.", poslije objave ove knjige imali smo upad ustaške terorističke grupe 1972 godine.