Рачуни: Ко се и колико обогатио у доба короне?

За време ситуације са вирусом корона у Републици Српској потписано је мноштво уговора о набавци медицинске опреме, директним споразумима са бројним фирмама под сумњивим околностима.

Република Српска 31.05.2020 | 20:05
Рачуни: Ко се и колико обогатио у доба короне?

Након што је у Републици Српској укинуто ванредно стање вријеме је да се подвуче црта и сабере ко је колико потрошио, а ко је колико зарадио.

Влада Републике Српске је у марту донијела одлуку којом је републичким институцијама и установама омогућила да јавне набавке обављају склапањем директних споразума без објављивања обавјештења о јавној набавци. То је правдано хитношћу јавних набавки у вријеме када је цијела држава била захваћена пандемијом вируса корона. Та  одлука Владе Српске максимално је искориштена. 

У Институту за јавно здравство су сарадњу са туристичком агенцијом, која је набављала медицинску опрему, правдали тиме што је та агенција била у могућности да допреми опрему.

Једна од институција која је, очекивано, извршила највише набавки медицинске опреме, лијекова и осталих средстава у вези са вирусом корона јесте Фонд здравственог осигурања Републике Српске. Они су на директним споразумима потрошили више од 50 милиона марака.

Чињеница јесте да су робу набављали од фирми које јесу регистроване за промет медицинском опремом, али се случајно или не, на листи добављача нашло неколико компанија које су на неки начин у вези са СНСД-ом или појединцима у власти Републике Српске.

Тако је посао набавке заштитних маски и вишекратних заштитних одјела добила фирма "Еко пирамиде" из Бањалуке чији власник је, званично Дејан Лукендић, иначе и директор Фудбалског клуба "Борац" из Бањалуке. Незванично власник фирме је нећак Милорада Додик и предсједник Управног одбора тог клуба, Вицо Зељковић. Зељковић је недавно демантовао да има било какве везе са том фирмом. "Еко пирамиде" су само на послу набавке заштитних трослојних маски од Фонда добиле готово 2,5 милиона марака.

Са Фондом је у "доба короне" одлично сарађивала и фирма "Медиетик" из Бањалуке која је набављала респираторе, потрошни материјал, маске и рукавице, вентилаторе за интезивну његу.

Поново, случајно или не та фирма је у сувласништву Жељка Бабића који је брат Владислава Бабића - некадашњег генералног секретара СДС-а а сада члана ДНС-а у којем је завршио заједно са, такође, некадашњим СДС-овцем Огњеном Тадићем.

Владо Бабић није желио да разговара са новинаром БН телевизије. Жељко Бабић,  сувласник "Медиетика" иначе је и супруг Ане Тришић Бабић,некадашњег СНСД-овог замјеника министра иностраних послова БиХ, а сада једног од савјетника Милорада Додика.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

приједор

31.05.2020 18:42

Да пусте међународне тужиоце и судије да пречешљају набавке у вријеме Короне у БИХ најмање двадесет особа политичара би завршило у затвору-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

31.05.2020 19:01

Је био богат ,јос висе се обогатио.А сиротиња оголила до краја.Ово је пропаст.

Name

???

31.05.2020 19:46

Мислите да у другим дрзавама није и горе али други не пљују на своје као опозиција на србску

Name

А

31.05.2020 19:00

Хаха. Па видите да су то све некада били високи чланови СДС. Да су којим случајем коју понуду дали садашњим члановима те странке они би већ били у СНСД или ДНС. Видите да су тим лично спасили ту странку о још даљњег урушавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспецтор Цлоусеау

31.05.2020 19:07

Овде би у истрази Херцуле Поирот и Схерлоцк Холмес добили нервни слом !!! Мислим да сам ја право решење. Позовите ме и стижем

ОДГОВОРИТЕ