Računi: Ko se i koliko obogatio u doba korone?

Za vreme situacije sa virusom korona u Republici Srpskoj potpisano je mnoštvo ugovora o nabavci medicinske opreme, direktnim sporazumima sa brojnim firmama pod sumnjivim okolnostima.

Republika Srpska 31.05.2020 | 20:05
Računi: Ko se i koliko obogatio u doba korone?

Nakon što je u Republici Srpskoj ukinuto vanredno stanje vrijeme je da se podvuče crta i sabere ko je koliko potrošio, a ko je koliko zaradio.

Vlada Republike Srpske je u martu donijela odluku kojom je republičkim institucijama i ustanovama omogućila da javne nabavke obavljaju sklapanjem direktnih sporazuma bez objavljivanja obavještenja o javnoj nabavci. To je pravdano hitnošću javnih nabavki u vrijeme kada je cijela država bila zahvaćena pandemijom virusa korona. Ta  odluka Vlade Srpske maksimalno je iskorištena. 

U Institutu za javno zdravstvo su saradnju sa turističkom agencijom, koja je nabavljala medicinsku opremu, pravdali time što je ta agencija bila u mogućnosti da dopremi opremu.

Jedna od institucija koja je, očekivano, izvršila najviše nabavki medicinske opreme, lijekova i ostalih sredstava u vezi sa virusom korona jeste Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Oni su na direktnim sporazumima potrošili više od 50 miliona maraka.

Činjenica jeste da su robu nabavljali od firmi koje jesu registrovane za promet medicinskom opremom, ali se slučajno ili ne, na listi dobavljača našlo nekoliko kompanija koje su na neki način u vezi sa SNSD-om ili pojedincima u vlasti Republike Srpske.

Tako je posao nabavke zaštitnih maski i višekratnih zaštitnih odjela dobila firma "Eko piramide" iz Banjaluke čiji vlasnik je, zvanično Dejan Lukendić, inače i direktor Fudbalskog kluba "Borac" iz Banjaluke. Nezvanično vlasnik firme je nećak Milorada Dodik i predsjednik Upravnog odbora tog kluba, Vico Zeljković. Zeljković je nedavno demantovao da ima bilo kakve veze sa tom firmom. "Eko piramide" su samo na poslu nabavke zaštitnih troslojnih maski od Fonda dobile gotovo 2,5 miliona maraka.

Sa Fondom je u "doba korone" odlično sarađivala i firma "Medietik" iz Banjaluke koja je nabavljala respiratore, potrošni materijal, maske i rukavice, ventilatore za intezivnu njegu.

Ponovo, slučajno ili ne ta firma je u suvlasništvu Željka Babića koji je brat Vladislava Babića - nekadašnjeg generalnog sekretara SDS-a a sada člana DNS-a u kojem je završio zajedno sa, takođe, nekadašnjim SDS-ovcem Ognjenom Tadićem.

Vlado Babić nije želio da razgovara sa novinarom BN televizije. Željko Babić,  suvlasnik "Medietika" inače je i suprug Ane Trišić Babić,nekadašnjeg SNSD-ovog zamjenika ministra inostranih poslova BiH, a sada jednog od savjetnika Milorada Dodika.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

prijedor

31.05.2020 20:42

Da puste međunarodne tužioce i sudije da prečešljaju nabavke u vrijeme Korone u BIH najmanje dvadeset osoba političara bi završilo u zatvoru-

ODGOVORITE
Name

Ko

31.05.2020 21:01

Je bio bogat ,jos vise se obogatio.A sirotinja ogolila do kraja.Ovo je propast.

Name

👎👎👎

31.05.2020 21:46

Mislite da u drugim drzavama nije i gore ali drugi ne pljuju na svoje kao opozicija na srbsku

Name

А

31.05.2020 21:00

Хаха. Па видите да су то све некада били високи чланови СДС. Да су којим случајем коју понуду дали садашњим члановима те странке они би већ били у СНСД или ДНС. Видите да су тим лично спасили ту странку о још даљњег урушавања.

ODGOVORITE
Name

Inspector Clouseau

31.05.2020 21:07

Ovde bi u istrazi Hercule Poirot i Sherlock Holmes dobili nervni slom !!! Mislim da sam ja pravo rešenje. Pozovite me i stižem

ODGOVORITE