Јерусалем Пост: Није нам потребна Република Косово

Једно од два есенцијална правила у концепту Римског права налаже: ауди алтерам партем - нека се чује и друга страна. Одрастао у јеврејској заједници у Београду, понекад се осјећам погођеним неуравнотеженим приступом који се с времена на вријеме појављује у глобалним мејнстрим медијима, па чак и у Израелу, попут аутора Акри Çипа-е („Нова израелска влада би коначно требало да призна Косово", Јерусалем Пост, од 23. маја). 

Србија 31.05.2020 | 15:30
Јерусалем Пост: Није нам потребна Република Косово

Осјећај подређеног не укида ово суштинско правило, напротив - јача га. Заступање Çипа-е против принципијелне спољне политике Израела, а у корист признавања такозване Републике Косово, континуирано је и систематски пристрасно. 

Добро је познато је да су јеврејски народ и његова једина држава, Држава Израел, деценијама патили од манипулативног и злонамјерног непријатељског извјештавања, можда више него било који други народ широм свијета. Сходно томе, очекује се да ће Израелци идентификовати и бити на опрезу спрам клијентски циљањих покушаја, према коме год били усмјерени. И заиста су били.

Држава Израел је суверена држава, а процјене и одлуке њених лидера у свим областима, укључујући спољну политику, доносе се у њеном најбољем интересу. Израелска констелација спорова и, нажалост, чак конфликтних односа са неким земљама - не само у региону - захтјева чврсто противљење било каквом рјешењу које укључује присилу и предусловљавање, чиме се успоставља штетни преседан који би сутра могао бити уперен против самог Израела.

Што се тиче спорног статуса аутономне покрајине Косово и Метохија, Израел подржава директне преговоре Београда и Приштине, те рјешење које би требало да буде резултат компромиса. Генерално, визави региона западног Балкана, јеврејска држава је била како иницирајућа, тако и иновативна у грађењу уравнотежених односа и сарадње у свим областима, посебно у привреди. 

Континуиран и високо принципијелан израелски став по питању Косова и Метохије није само резултат овог одмјереног приступа, већ и афирмације политике засноване на највишим принципима у спољним односима и међународном праву.

Национални интереси се не могу оспоравати персоналним промјенама у влади, што заговара Çипа, не у демократској земљи која фукционише, попут Израела. Слично њој, многе земље у свијету, укључујући и пет чланица ЕУ: Грчку, Кипар, Румунију, Словачку и Шпанију - противе се једностраном албанском отцјепљењу јужне српске покрајине. 

Ни једна од ових земаља није могла прихватити пристрасно и једнострано рјешење, што ствара преседан и крши међународно право.

У протекле двије године, ни једна влада није признала „Косово". Напротив, 18 земаља је повукло или суспендовало признавање. То јасно указује на проблематику статуса „Косова" и опадајући тренд подршци става косовских Албанаца. Данас је мање од половине чланица УН-а успоставило односе са Приштином.

Недавна гласања у разним међународним организацијама о чланству „Косова" завршила су погубно по њих, чак дотле да су повлачили властите апликације.

Колико је Израелца спремно да прихвати катастрофално присилно рјешење над светим градом Јерусалимом? Чак и они међу њима који су оријентисани ка компромису, увјерени су да би уступке требало оставити за завршну фазу директних преговора двеју страна политичког спора, тако кореспондирати основним принципима права. 

Аналогно Јерусалиму, Косово и Метохија су колијевка српског националног идентитета. Тамошњи манастири: Високи Дечани, Пећка патријаршија и Грачаница спадају међу средњевјековне живе чуваре српске духовне, културне и историјске баштине. 

Самовољним оптужбама Çипа покушава да истакне искључиво патње косовских Албанаца 1999. године, истовремено демонизујући Србију. Вјешто избјегава злочине почињене од стране тзв. Ослободилачке војске Косова, укључујући трговину људским органима, за коју постоје више него озбиљне тврдње.

Штавише, чланци, попут овог Çипа-иног, а који кане увезивање са Холокаустом, покушавају да ушуткају срамотне чињенице о сарадњи балиста косовских Албанаца са силама Осовине, скривајући се иза племенитог понашања многих Албанаца у Албанији. 

Они избјегавају да помену злочине почињене од косовско-албанске 21. СС брдске дивизије „Скендербег" (1. албанска). Непотребно је подсјећати уважене читаоце Јерусалем Пост-а, да су се те јединице  бориле против југословенских партизана, који су претежно били етнички Срби.

Држава Израел поздравила је српски закон о обештећењу за јеврејску имовину као модел за друге земље, а посљедњих мјесеци били смо свједоци листе промотивних и дирљивих потеза Београда: 

Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште", жутој застави са Давидовим штитом на згради Новог двора, службене резиденције Предсједника Републике, дан пред Пети свјетски форум о Холокаусту у Јад вашем-у, те београдске централне мостове, зграде и фонтане обојене у израелски Блау-wеисс поводом Дана независности Израела. Изнад свега, обраћање предсједника Републике Србије, Александра Вучића, на годишњој конференцији Америчко-јеврејског комитета за јавне послове (АИПАЦ), потврђује топле односе и међусобно разумијевање између Израела и Србије.

Израелци су присутни у бројним областима српске привреде и инвестиција, уз охрабрујуће трендове раста, при чему су многи описали Београд као једну од најсигурнијих и најпријатнијих дестинација својих одмора. 

Ако је Србија била прва држава на свијету која је у писаној форми подржала Балфурову декларацију, посредством потомка славне српске сефардске заједнице, потпуковника Давид Албале (1886–1942), нека Израел устраје у томе да буде међу нацијама које одбијају да прихвате наметање Београду. 

пише: Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Израелу

(ТХЕ ЈЕРУСАЛЕМ ПОСТ) 

јост.цом

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Велицанствени

31.05.2020 14:45

Подрска насем братском Јеврејском народу и храбром цувању Дрзаве Израел!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2020 16:55

По цему су вам они братски народ, осим по томе сто вас је Хитлер стрпао у исти кос, а онај Ливне вас братски покрао...

Name

за "ре"

31.05.2020 20:06

и по томе што вама запржимо чобру када баш претјерате.

Name

Неђо.31.5.2020

31.05.2020 17:06

Свака част јеврејима,знају дасу Срби били увек коректан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све братски...

31.05.2020 20:25

А ко подржава САД? Јеврејистан! Гдје су били да не подрже бомбардовање Србије 1999? Остали нијеми и глуви! Ко је подржао прославу "Олује" прошле године? Јевреји! Ко нас је тужио на милионе у СЦГ због сателита? Умјесто да нам братски све поклоне као Руси. Ко је признао да има сарадњу са тзв исламском државом када су им се извинули због гранате која је пала на Голан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

31.05.2020 20:38

Свака част на запажању!

Name

И

31.05.2020 20:32

На крају нам ти исти јевреји због којих су побијени у логорима смрти наси дједови,подрзали Олују и Блијесак,од истих оних који су и њих убијали, толико о јеврејима, а на Косову су били у саставу нато-а и врсљали са албанцима заједно, ма мрс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јевреји...

01.06.2020 10:34

Признају тзв "исламску државу" у Сирији, а неће Косово и Палестину...

Name

Лили

01.06.2020 23:27

Није нам потребан ни (израел) Треба видјети ко је прије постао.. (израел) или Косово..

ОДГОВОРИТЕ