Jerusalem Post: Nije nam potrebna Republika Kosovo

Jedno od dva esencijalna pravila u konceptu Rimskog prava nalaže: audi alteram partem - neka se čuje i druga strana. Odrastao u jevrejskoj zajednici u Beogradu, ponekad se osjećam pogođenim neuravnoteženim pristupom koji se s vremena na vrijeme pojavljuje u globalnim mejnstrim medijima, pa čak i u Izraelu, poput autora Akri Çipa-e („Nova izraelska vlada bi konačno trebalo da prizna Кosovo", Jerusalem Post, od 23. maja). 

Srbija 31.05.2020 | 15:30
Jerusalem Post: Nije nam potrebna Republika Kosovo

Osjećaj podređenog ne ukida ovo suštinsko pravilo, naprotiv - jača ga. Zastupanje Çipa-e protiv principijelne spoljne politike Izraela, a u korist priznavanja takozvane Republike Кosovo, kontinuirano je i sistematski pristrasno. 

Dobro je poznato je da su jevrejski narod i njegova jedina država, Država Izrael, decenijama patili od manipulativnog i zlonamjernog neprijateljskog izvještavanja, možda više nego bilo koji drugi narod širom svijeta. Shodno tome, očekuje se da će Izraelci identifikovati i biti na oprezu spram klijentski ciljanjih pokušaja, prema kome god bili usmjereni. I zaista su bili.

Država Izrael je suverena država, a procjene i odluke njenih lidera u svim oblastima, uključujući spoljnu politiku, donose se u njenom najboljem interesu. Izraelska konstelacija sporova i, nažalost, čak konfliktnih odnosa sa nekim zemljama - ne samo u regionu - zahtjeva čvrsto protivljenje bilo kakvom rješenju koje uključuje prisilu i preduslovljavanje, čime se uspostavlja štetni presedan koji bi sutra mogao biti uperen protiv samog Izraela.

Što se tiče spornog statusa autonomne pokrajine Кosovo i Metohija, Izrael podržava direktne pregovore Beograda i Prištine, te rješenje koje bi trebalo da bude rezultat kompromisa. Generalno, vizavi regiona zapadnog Balkana, jevrejska država je bila kako inicirajuća, tako i inovativna u građenju uravnoteženih odnosa i saradnje u svim oblastima, posebno u privredi. 

Кontinuiran i visoko principijelan izraelski stav po pitanju Кosova i Metohije nije samo rezultat ovog odmjerenog pristupa, već i afirmacije politike zasnovane na najvišim principima u spoljnim odnosima i međunarodnom pravu.

Nacionalni interesi se ne mogu osporavati personalnim promjenama u vladi, što zagovara Çipa, ne u demokratskoj zemlji koja fukcioniše, poput Izraela. Slično njoj, mnoge zemlje u svijetu, uključujući i pet članica EU: Grčku, Кipar, Rumuniju, Slovačku i Španiju - protive se jednostranom albanskom otcjepljenju južne srpske pokrajine. 

Ni jedna od ovih zemalja nije mogla prihvatiti pristrasno i jednostrano rješenje, što stvara presedan i krši međunarodno pravo.

U protekle dvije godine, ni jedna vlada nije priznala „Кosovo". Naprotiv, 18 zemalja je povuklo ili suspendovalo priznavanje. To jasno ukazuje na problematiku statusa „Кosova" i opadajući trend podršci stava kosovskih Albanaca. Danas je manje od polovine članica UN-a uspostavilo odnose sa Prištinom.

Nedavna glasanja u raznim međunarodnim organizacijama o članstvu „Кosova" završila su pogubno po njih, čak dotle da su povlačili vlastite aplikacije.

Кoliko je Izraelca spremno da prihvati katastrofalno prisilno rješenje nad svetim gradom Jerusalimom? Čak i oni među njima koji su orijentisani ka kompromisu, uvjereni su da bi ustupke trebalo ostaviti za završnu fazu direktnih pregovora dveju strana političkog spora, tako korespondirati osnovnim principima prava. 

Analogno Jerusalimu, Кosovo i Metohija su kolijevka srpskog nacionalnog identiteta. Tamošnji manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica spadaju među srednjevjekovne žive čuvare srpske duhovne, kulturne i istorijske baštine. 

Samovoljnim optužbama Çipa pokušava da istakne isključivo patnje kosovskih Albanaca 1999. godine, istovremeno demonizujući Srbiju. Vješto izbjegava zločine počinjene od strane tzv. Oslobodilačke vojske Кosova, uključujući trgovinu ljudskim organima, za koju postoje više nego ozbiljne tvrdnje.

Štaviše, članci, poput ovog Çipa-inog, a koji kane uvezivanje sa Holokaustom, pokušavaju da ušutkaju sramotne činjenice o saradnji balista kosovskih Albanaca sa silama Osovine, skrivajući se iza plemenitog ponašanja mnogih Albanaca u Albaniji. 

Oni izbjegavaju da pomenu zločine počinjene od kosovsko-albanske 21. SS brdske divizije „Skenderbeg" (1. albanska). Nepotrebno je podsjećati uvažene čitaoce Jerusalem Post-a, da su se te jedinice  borile protiv jugoslovenskih partizana, koji su pretežno bili etnički Srbi.

Država Izrael pozdravila je srpski zakon o obeštećenju za jevrejsku imovinu kao model za druge zemlje, a posljednjih mjeseci bili smo svjedoci liste promotivnih i dirljivih poteza Beograda: 

Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", žutoj zastavi sa Davidovim štitom na zgradi Novog dvora, službene rezidencije Predsjednika Republike, dan pred Peti svjetski forum o Holokaustu u Jad vašem-u, te beogradske centralne mostove, zgrade i fontane obojene u izraelski Blau-weiss povodom Dana nezavisnosti Izraela. Iznad svega, obraćanje predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, na godišnjoj konferenciji Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC), potvrđuje tople odnose i međusobno razumijevanje između Izraela i Srbije.

Izraelci su prisutni u brojnim oblastima srpske privrede i investicija, uz ohrabrujuće trendove rasta, pri čemu su mnogi opisali Beograd kao jednu od najsigurnijih i najprijatnijih destinacija svojih odmora. 

Ako je Srbija bila prva država na svijetu koja je u pisanoj formi podržala Balfurovu deklaraciju, posredstvom potomka slavne srpske sefardske zajednice, potpukovnika David Albale (1886–1942), neka Izrael ustraje u tome da bude među nacijama koje odbijaju da prihvate nametanje Beogradu. 

piše: Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Izraelu

(THE JERUSALEM POST) 

jost.com

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Velicanstveni

31.05.2020 14:45

Podrska nasem bratskom Jevrejskom narodu i hrabrom cuvanju Drzave Izrael!

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2020 16:55

Po cemu su vam oni bratski narod, osim po tome sto vas je Hitler strpao u isti kos, a onaj Livne vas bratski pokrao...

Name

za "re"

31.05.2020 20:06

i po tome što vama zapržimo čobru kada baš pretjerate.

Name

Neđo.31.5.2020

31.05.2020 17:06

Svaka čast jevrejima,znaju dasu Srbi bili uvek korektan narod.

ODGOVORITE
Name

Sve bratski...

31.05.2020 20:25

A ko podržava SAD? Jevrejistan! Gdje su bili da ne podrže bombardovanje Srbije 1999? Ostali nijemi i gluvi! Ko je podržao proslavu "Oluje" prošle godine? Jevreji! Ko nas je tužio na milione u SCG zbog satelita? Umjesto da nam bratski sve poklone kao Rusi. Ko je priznao da ima saradnju sa tzv islamskom državom kada su im se izvinuli zbog granate koja je pala na Golan?

ODGOVORITE
Name

Realno

31.05.2020 20:38

Svaka čast na zapažanju!

Name

I

31.05.2020 20:32

Na kraju nam ti isti jevreji zbog kojih su pobijeni u logorima smrti nasi djedovi,podrzali Oluju i Blijesak,od istih onih koji su i njih ubijali, toliko o jevrejima, a na Kosovu su bili u sastavu nato-a i vrsljali sa albancima zajedno, ma mrs

ODGOVORITE
Name

Jevreji...

01.06.2020 10:34

Priznaju tzv "islamsku državu" u Siriji, a neće Kosovo i Palestinu...

Name

Lili

01.06.2020 23:27

Nije nam potreban ni (izrael) Treba vidjeti ko je prije postao.. (izrael) ili Kosovo..

ODGOVORITE