Пљуште кривичне пријаве због незаконитих набавки

Транспаренси интернатионал БиХ поднио је кривичну пријаву бањалучком Окружном јавном тужилаштву против руководства републичког Института за јавно здравство због спорних набавки медицинске опреме од неквалификованих понуђача.

Република Српска 30.05.2020 | 20:09
Пљуште кривичне пријаве због незаконитих набавки

Разлог за подношење кривичне пријаве је податак да је Институт током априла ове године путем преговарачког поступка набављао медицинске заштитне маске од фирме Процонтрол из Бањалуке која се бави архитектонском и инжињерском дјелатношћу и то кроз два уговора, један вриједан 324 000 марака, а други 1,65 милиона марака без ПДВ-а.

Са агенцијом Травел4фун закључен је уговор вриједан 2,38 милиона марака о набавци заштитне медицинске опреме. У оба случаја тендерска документација је захтијевала да понуђач буде регистрован за ту дјелатност и посједује дозволу Агенције за лијекове БиХ, што није био случај.

 „С обзиром на то да је Институт директно прво ишао да преговара са ове двије фирме које нису испуњавале услове директно је прекршио Закон о јавним набавкама и ми смо због тога у кивичној пријави навели да постоји основ сумње да се ради о кривичним дјелима незаконито погодовање привредним лицима то је кривично дјело које се специфично односи на јавне набавке и за несавјестан рад у служби“, каже Ивана Корајлић, Транспаренсy интернатионал БиХ.

Транспаренси наводи да је од Агенције за лијекове добио званичну потврду да фирма Травел4фун нема дозволу за промет медицинским средствима док су из Института накнадно саопштили да је туристичка агенција дио групе понуђача са фирмом Промединг из Лакташа, која има дозволу Агенције за лијекове. Зато очекују од тужилаштва да озбиљно узме у разматрање ове кривичне пријаве.

 „Ради се о значајним средствима и барем због тога би Тужилаштво требало да испита на који начин су она утрошена и да ли је поступано по закону. Нажалост нисмо видјели, без обзира што су бројне информације биле доступне и у јавности да су ишта радили по службеној дужности чак ни за набавку мобилне болнице па ни друге спорне набавке али бар се надамо да ће на основу кривичних пријава поступити“, истиче Корајлић.

У току ванредног стања радиле су се многе спорне јавне набавке на шта смо ми упозоравали, кажу у опозицији. Истичу да ће тек сад јавност коначно видјети праву слику у којој се налази Република Српска.

 „Ловци у мутном испливавају на површину и кључно је да грађани виде ко су ти људи који за друге кажу да су издајници а ко стварно издаје сопствени народ и у трагедији у периоду вируса корона јер је крајње вријеме да грађани као епилог свега виде хапшење а сви они који су на секунд умијешали своје прсте у оваква недјеља почну да сањају затвор а да хапшење постане њихова реалност“, каже Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а у НС РС.

Из Института за јавно здравство су нам, у кратком телефонском разговору, поручили да ће се о овом случају, у наредним данима, огласити саопштењем.

 

БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

30.05.2020 18:19

А има ли игдје ишта да је регуларно набављено, за вријеме ове медијске преваре зване Корона, у цијелој бившој Југосалвији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2020 18:51

Има али не преко овог бајног института.

Name

Ухх

30.05.2020 20:43

Какве везе има "сестриц" са увозом маски? За њега се увозило а он препродавао. Ције су маске биле у Добојским апотекама? А зна се ко је прави власник ти апотека где је Петровицева снаја сеф.

Name

Нострадамус

31.05.2020 11:10

Ако је то први и једини криминал онда им је све опростено.

Name

Скептик

30.05.2020 18:25

Како је оно Рудоња рекао у скупштини, ЖАЛИТЕ СЕ ТРАНСПАРЕНСИЈУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудило

30.05.2020 18:33

Господе молимо ти се дај РС ред, ова бурлина коалиција на власти само даје стрес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2020 18:44

О каквом медицинским маскама прицате маске увозе обицне трговинске фирме у њемацкој у сваком трговини мозес купит маске И дезинфекциона стедства тако да је то супља прица

Name

Марко

30.05.2020 18:46

Маске мозе увозит свака трговинске фирма тако да лапрдате без везе

Name

Митриц

30.05.2020 18:48

У БиХ агенције постадосе власт И тузиластво И судије ја Дрзаве бозе сацувај

Name

Боро

30.05.2020 18:50

Имал игдје у свијету да се агенције стављају изнад дрзаве хахаха Јо'с це И бн тв поцет проводит истраге И бавит се тузилаством

Name

Вукан

30.05.2020 18:56

Засто та агенција непокрену неку истрагу против ратних злоцинаца из федерације који има на хиљаде ако се вец баве људским правима примјер Ориц Дудаковиц Махмуљин јадна је сте ви дрзава БИХ

Name

Ре Марко

31.05.2020 06:53

ал нем мозе се продавати маске из хуманитарне помоци

Name

Директ

31.05.2020 12:01

Није исто купити маске о свом трошку и купити шатор под изговором да је ријеч о мобилној болници, платити га за неколико пута већу цијену од стварне вриједности и уз све то платити новцем пореских обвезника. Огромна разлика.

Name

Директ

31.05.2020 12:03

Обичне маске да, медицинску опрему не. За то треба посебна дозвола.

Name

За Бору

31.05.2020 13:59

Могао си и ти поднијети кривицну пријаву као обицан градјанин, не морас бити "агенција" да пријавус кривицно дјело

Name

Андриц

30.05.2020 18:41

Па ста имамо од кривицних пријава.Као прво то це се развлацити годинама,а као друго,док год је Снсд на власти,суд це пресудити у корист тузених.Е кад јавно објавите да је неко осудјен од ових набројаних и њихових налогодаваца,е онда моземо реци да полако постајемо дрзава.А до тад,цорак...на залост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2020 14:04

Али није ти за такву ситуацију у дрзави крив овај сто пријављује кривицно дјело, они раде свој посао, а тузиластво нек ради свој

Name

на потезу

30.05.2020 18:43

Сви очекујемо да се руководство овог Завода казни обавезно јер ово што Стевандић и његови кадрови раде је нечувено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

30.05.2020 19:01

Ре ретардињо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРИНА,БИСТРИЦА,БЈЕЛАВА

30.05.2020 20:45

За вријеме ванредног стања нису само јавне набавке криминал....десавао се И криминал сирих размјере на ријеци Бјелави у Фоци,уз аминовање локалне криминогене власти на целу с нацелником Масицем!Док смо ми били затворени у куци,ограницено кретање,Србиње путеви су незаконито,без одобрења поцели радове на ријеци Бјелави,везано за изградњу мини хидроцентрале!!Све испекције су цутале,цутао је нацелник,замјеник нацелника,цуте одборници!Сјекла се дрзавна сума,постоје И материјални докази ста се радило,униставала природа,ријека....Помозите И нама градјанима у Фоци,да заститимо ријеке од униставања од Гоција Павловица,да изврсимо притисак на ову корумпирану власт,да се обуставе радови!А највеци криминал долази из Министарства енергетике,јер фамозни министар Дјокиц,саље нека рјесења која нису у складу са законом о концесијама И процедури за изводјење радова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

31.05.2020 06:49

Па за све треба кривицна пријава јер није ни била потребна никаква набавка ницега нити задузивање зато сто вирус није изолован нити тест има икаквог смисла. Праве нас будалама од самог поцетка у сарадњи са глобалистима. Вец се зна да вирус није изолован.

ОДГОВОРИТЕ