Pljušte krivične prijave zbog nezakonitih nabavki

Transparensi international BiH podnio je krivičnu prijavu banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu protiv rukovodstva republičkog Instituta za javno zdravstvo zbog spornih nabavki medicinske opreme od nekvalifikovanih ponuđača.

Republika Srpska 30.05.2020 | 20:09
Pljušte krivične prijave zbog nezakonitih nabavki

Razlog za podnošenje krivične prijave je podatak da je Institut tokom aprila ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme Procontrol iz Banjaluke koja se bavi arhitektonskom i inžinjerskom djelatnošću i to kroz dva ugovora, jedan vrijedan 324 000 maraka, a drugi 1,65 miliona maraka bez PDV-a.

Sa agencijom Travel4fun zaključen je ugovor vrijedan 2,38 miliona maraka o nabavci zaštitne medicinske opreme. U oba slučaja tenderska dokumentacija je zahtijevala da ponuđač bude registrovan za tu djelatnost i posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BiH, što nije bio slučaj.

 „S obzirom na to da je Institut direktno prvo išao da pregovara sa ove dvije firme koje nisu ispunjavale uslove direktno je prekršio Zakon o javnim nabavkama i mi smo zbog toga u kivičnoj prijavi naveli da postoji osnov sumnje da se radi o krivičnim djelima nezakonito pogodovanje privrednim licima to je krivično djelo koje se specifično odnosi na javne nabavke i za nesavjestan rad u službi“, kaže Ivana Korajlić, Transparensy international BiH.

Transparensi navodi da je od Agencije za lijekove dobio zvaničnu potvrdu da firma Travel4fun nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima dok su iz Instituta naknadno saopštili da je turistička agencija dio grupe ponuđača sa firmom Promeding iz Laktaša, koja ima dozvolu Agencije za lijekove. Zato očekuju od tužilaštva da ozbiljno uzme u razmatranje ove krivične prijave.

 „Radi se o značajnim sredstvima i barem zbog toga bi Tužilaštvo trebalo da ispita na koji način su ona utrošena i da li je postupano po zakonu. Nažalost nismo vidjeli, bez obzira što su brojne informacije bile dostupne i u javnosti da su išta radili po službenoj dužnosti čak ni za nabavku mobilne bolnice pa ni druge sporne nabavke ali bar se nadamo da će na osnovu krivičnih prijava postupiti“, ističe Korajlić.

U toku vanrednog stanja radile su se mnoge sporne javne nabavke na šta smo mi upozoravali, kažu u opoziciji. Ističu da će tek sad javnost konačno vidjeti pravu sliku u kojoj se nalazi Republika Srpska.

 „Lovci u mutnom isplivavaju na površinu i ključno je da građani vide ko su ti ljudi koji za druge kažu da su izdajnici a ko stvarno izdaje sopstveni narod i u tragediji u periodu virusa korona jer je krajnje vrijeme da građani kao epilog svega vide hapšenje a svi oni koji su na sekund umiješali svoje prste u ovakva nedjelja počnu da sanjaju zatvor a da hapšenje postane njihova realnost“, kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Iz Instituta za javno zdravstvo su nam, u kratkom telefonskom razgovoru, poručili da će se o ovom slučaju, u narednim danima, oglasiti saopštenjem.

 

BN TV

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Banjalučanin

30.05.2020 18:19

A ima li igdje išta da je regularno nabavljeno, za vrijeme ove medijske prevare zvane Korona, u cijeloj bivšoj Jugosalviji?

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2020 18:51

Ima ali ne preko ovog bajnog instituta.

Name

Uhh

30.05.2020 20:43

Kakve veze ima "sestric" sa uvozom maski? Za njega se uvozilo a on preprodavao. Cije su maske bile u Dobojskim apotekama? A zna se ko je pravi vlasnik ti apoteka gde je Petroviceva snaja sef.

Name

Nostradamus

31.05.2020 11:10

Ako je to prvi i jedini kriminal onda im je sve oprosteno.

Name

Skeptik

30.05.2020 18:25

Kako je ono Rudonja rekao u skupštini, ŽALITE SE TRANSPARENSIJU...

ODGOVORITE
Name

ludilo

30.05.2020 18:33

Gospode molimo ti se daj RS red, ova burlina koalicija na vlasti samo daje stres.

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2020 18:44

O kakvom medicinskim maskama pricate maske uvoze obicne trgovinske firme u njemackoj u svakom trgovini mozes kupit maske I dezinfekciona stedstva tako da je to suplja prica

Name

Marko

30.05.2020 18:46

Maske moze uvozit svaka trgovinske firma tako da laprdate bez veze

Name

Mitric

30.05.2020 18:48

U BiH agencije postadose vlast I tuzilastvo I sudije ja Drzave boze sacuvaj

Name

Boro

30.05.2020 18:50

Imal igdje u svijetu da se agencije stavljaju iznad drzave hahaha Jo's ce I bn tv pocet provodit istrage I bavit se tuzilastvom

Name

Vukan

30.05.2020 18:56

Zasto ta agencija nepokrenu neku istragu protiv ratnih zlocinaca iz federacije koji ima na hiljade ako se vec bave ljudskim pravima primjer Oric Dudakovic Mahmuljin jadna je ste vi drzava BIH

Name

Re Marko

31.05.2020 06:53

al nem moze se prodavati maske iz humanitarne pomoci

Name

Direkt

31.05.2020 12:01

Nije isto kupiti maske o svom trošku i kupiti šator pod izgovorom da je riječ o mobilnoj bolnici, platiti ga za nekoliko puta veću cijenu od stvarne vrijednosti i uz sve to platiti novcem poreskih obveznika. Ogromna razlika.

Name

Direkt

31.05.2020 12:03

Obične maske da, medicinsku opremu ne. Za to treba posebna dozvola.

Name

Za Boru

31.05.2020 13:59

Mogao si i ti podnijeti krivicnu prijavu kao obican gradjanin, ne moras biti "agencija" da prijavus krivicno djelo

Name

Andric

30.05.2020 18:41

Pa sta imamo od krivicnih prijava.Kao prvo to ce se razvlaciti godinama,a kao drugo,dok god je Snsd na vlasti,sud ce presuditi u korist tuzenih.E kad javno objavite da je neko osudjen od ovih nabrojanih i njihovih nalogodavaca,e onda mozemo reci da polako postajemo drzava.A do tad,corak...na zalost

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2020 14:04

Ali nije ti za takvu situaciju u drzavi kriv ovaj sto prijavljuje krivicno djelo, oni rade svoj posao, a tuzilastvo nek radi svoj

Name

на потезу

30.05.2020 18:43

Сви очекујемо да се руководство овог Завода казни обавезно јер ово што Стевандић и његови кадрови раде је нечувено.

ODGOVORITE
Name

Uroš

30.05.2020 19:01

Re retardinjo

ODGOVORITE
Name

DRINA,BISTRICA,BJELAVA

30.05.2020 20:45

Za vrijeme vanrednog stanja nisu samo javne nabavke kriminal....desavao se I kriminal sirih razmjere na rijeci Bjelavi u Foci,uz aminovanje lokalne kriminogene vlasti na celu s nacelnikom Masicem!Dok smo mi bili zatvoreni u kuci,ograniceno kretanje,Srbinje putevi su nezakonito,bez odobrenja poceli radove na rijeci Bjelavi,vezano za izgradnju mini hidrocentrale!!Sve ispekcije su cutale,cutao je nacelnik,zamjenik nacelnika,cute odbornici!Sjekla se drzavna suma,postoje I materijalni dokazi sta se radilo,unistavala priroda,rijeka....Pomozite I nama gradjanima u Foci,da zastitimo rijeke od unistavanja od Gocija Pavlovica,da izvrsimo pritisak na ovu korumpiranu vlast,da se obustave radovi!A najveci kriminal dolazi iz Ministarstva energetike,jer famozni ministar Djokic,salje neka rjesenja koja nisu u skladu sa zakonom o koncesijama I proceduri za izvodjenje radova!

ODGOVORITE
Name

Naravno

31.05.2020 06:49

Pa za sve treba krivicna prijava jer nije ni bila potrebna nikakva nabavka nicega niti zaduzivanje zato sto virus nije izolovan niti test ima ikakvog smisla. Prave nas budalama od samog pocetka u saradnji sa globalistima. Vec se zna da virus nije izolovan.

ODGOVORITE