„Крајинапетрол“ због короне одустаје од подјеле добити

Управа “Крајинапетрола” одустала је од расподјеле добити акционарима, иако је претходно обећала исплату дивиденде, преноси ЦАПИТАЛ.

Република Српска 30.05.2020 | 16:16
„Крајинапетрол“ због короне одустаје од подјеле добити

Управни одбор “Крајинапетрола” донио је 21. маја Приједлог одлуке о расподјели добити друштва који се упућује на усвајање Скупштини акционара.

Управа предлаже да се се добит од 1,52 милиона КМ не исплаћује акционарима.

“Због огромног пада промета изазваног појавом вируса Цовид 19, Управни одбор је одустао од исплате дивиденде“, наведено је у одлуци.

Са нераспоређеном добити из претходних година, “Крајинапетрол” на конту нераспоређене добити има укупно 2,37 милиона КМ.

Управни одбор је образложио да је актуелна пандемија основни разлог за одустајање од исплате дивиденде, те да им је угрожено пословање.

“Иако је почетак 2020. године био задовољавајући што се тиче физичког промета, од половине марта дошло је до огромног пада промета, који је тренутно свега око 50 одсто у односу на исти период прошле године. Знатно је смањена и разлика о цијени по јединици продајног асортимана. Разлози су како у ограниченим маржама од стране Владе РС, тако и због несхватљивог понашања конкуренције која ради са веома ниским цијенама“, навео је УО у образложењу које је упутио Скупштини акционара уз одлуку о расподјели добити.

 

Подсјећамо, од почетка године води се оштра борба Недељка Кесића и хрватске ИНЕ за преузимање бањалучког „Крајинапетрола“.

ЦАПИТАЛ је објавио да је ИНА заинтересована за куповину “Крајинапетрола” те да је Влада Републике Српске спремна да прода државни удио и да је дала дозволу ИНА-и да изврши дубинску анализу пословања тог предузећа.

Недељко Кесић, бивши директор „Хидроелектрана на Врбасу“, након тога такође улази у трку за “Крајинапетрол”.

Иако је Кесић био спреман да акције плати више него што има је била тржишна вриједност то није утицало н мале акционаре који су одбили да му продају акције, о чему смо писали у тексту „Кесићу пропао план да преузме `Крајинапетрол`“.

Република Српска преко Акцијског фонда посједује 42,2 одсто акција у предузећу “Крајинапетрол”, преко Фонда за реституцију 3,2 одсто, док ПРЕФ има 6,5 одсто акција.

ЦАПИТАЛ је обајвио и да ИРБ планира да ускоро прода свој удио у предузећу “Крајинапетрол”.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

30.05.2020 14:43

СИПА ДА ОДМА УХАПСИ КЕСИЋА ЗА КРИМИНАЛ НА ХЕ БОЧАЦ И САД ОКО КРАЈИНА ПЕТРОЛА . ОТКУД ЊЕМУ МИЛИОНИ ДА КУПУЈЕ БЕНЗИНСКУ ПУМПУ РАТНИ ДЕЗЕРТЕР .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2020 14:55

Чијим парама Кесиц хоце да купи Крајина петрол јел то покраденим на хидро електрани Бочац заједно са кумом Кајом.

Name

Писи правилно

30.05.2020 15:27

Одмах

Name

Опрема

30.05.2020 15:33

Ко је и како испоруцио опрему за ХЕ Боцац иИ , кад и како узео паре?

Name

Модричанин

30.05.2020 14:46

Кад се прода Крајинапетрол, да ли купац добије и ова 2,3 мил. нераспоређене добити ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удбашки клан

30.05.2020 15:04

Кесић,Вук Хамовић удбашки оперативци,или дјеца удбаша и даље извлаче новац од овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИЦИМА

30.05.2020 16:22

НИСУ ПОВЕЦАЛИ ПЛАТЕ 15 ГОДИНА. БАИЦ ЦУВА СТОЛИЦУ ПРЕКО ЛЕДЈА РАДНИКА А ЗАРАДЈУЈЕ МАСНУ ПЛАТУ А НЕ РАДИ НИСТА САМО СЕ БАВИ ИНВЕСТИЦИЈАМА ГЈЕ ОПЕТ ИМА КАЈМАКА.

ОДГОВОРИТЕ