„Krajinapetrol“ zbog korone odustaje od podjele dobiti

Uprava “Krajinapetrola” odustala je od raspodjele dobiti akcionarima, iako je prethodno obećala isplatu dividende, prenosi CAPITAL.

Republika Srpska 30.05.2020 | 16:16
„Krajinapetrol“ zbog korone odustaje od podjele dobiti

Upravni odbor “Krajinapetrola” donio je 21. maja Prijedlog odluke o raspodjeli dobiti društva koji se upućuje na usvajanje Skupštini akcionara.

Uprava predlaže da se se dobit od 1,52 miliona KM ne isplaćuje akcionarima.

“Zbog ogromnog pada prometa izazvanog pojavom virusa Covid 19, Upravni odbor je odustao od isplate dividende“, navedeno je u odluci.

Sa neraspoređenom dobiti iz prethodnih godina, “Krajinapetrol” na kontu neraspoređene dobiti ima ukupno 2,37 miliona KM.

Upravni odbor je obrazložio da je aktuelna pandemija osnovni razlog za odustajanje od isplate dividende, te da im je ugroženo poslovanje.

“Iako je početak 2020. godine bio zadovoljavajući što se tiče fizičkog prometa, od polovine marta došlo je do ogromnog pada prometa, koji je trenutno svega oko 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Znatno je smanjena i razlika o cijeni po jedinici prodajnog asortimana. Razlozi su kako u ograničenim maržama od strane Vlade RS, tako i zbog neshvatljivog ponašanja konkurencije koja radi sa veoma niskim cijenama“, naveo je UO u obrazloženju koje je uputio Skupštini akcionara uz odluku o raspodjeli dobiti.

 

Podsjećamo, od početka godine vodi se oštra borba Nedeljka Kesića i hrvatske INE za preuzimanje banjalučkog „Krajinapetrola“.

CAPITAL je objavio da je INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio i da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Nedeljko Kesić, bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“, nakon toga takođe ulazi u trku za “Krajinapetrol”.

Iako je Kesić bio spreman da akcije plati više nego što ima je bila tržišna vrijednost to nije uticalo n male akcionare koji su odbili da mu prodaju akcije, o čemu smo pisali u tekstu „Kesiću propao plan da preuzme `Krajinapetrol`“.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

CAPITAL je obajvio i da IRB planira da uskoro proda svoj udio u preduzeću “Krajinapetrol”.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

30.05.2020 16:43

SIPA DA ODMA UHAPSI KESIĆA ZA KRIMINAL NA HE BOČAC I SAD OKO KRAJINA PETROLA . OTKUD NJEMU MILIONI DA KUPUJE BENZINSKU PUMPU RATNI DEZERTER .

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2020 16:55

Čijim parama Kesic hoce da kupi Krajina petrol jel to pokradenim na hidro elektrani Bočac zajedno sa kumom Kajom.

Name

Pisi pravilno

30.05.2020 17:27

Odmah

Name

Oprema

30.05.2020 17:33

Ko je i kako isporucio opremu za HE Bocac iI , kad i kako uzeo pare?

Name

Modričanin

30.05.2020 16:46

Kad se proda Krajinapetrol, da li kupac dobije i ova 2,3 mil. neraspoređene dobiti ?

ODGOVORITE
Name

Udbaški klan

30.05.2020 17:04

Kesić,Vuk Hamović udbaški operativci,ili djeca udbaša i dalje izvlače novac od ovog naroda.

ODGOVORITE
Name

RADNICIMA

30.05.2020 18:22

NISU POVECALI PLATE 15 GODINA. BAIC CUVA STOLICU PREKO LEDJA RADNIKA A ZARADJUJE MASNU PLATU A NE RADI NISTA SAMO SE BAVI INVESTICIJAMA GJE OPET IMA KAJMAKA.

ODGOVORITE