Истрага у случају "респиратори" правни, а не политички чин

- То је била правна, а не политичка интервенција. У спису су била само четири папира. У медијима су се појавили иступи да смо требали преузети огромну документацију, али тужитељица из сарајевског тужилаштва казала је да је отворила истрагу, да не би дошло до уништавања доказа - устврдила је Тадић.

Босна и Херцеговина 30.05.2020 | 09:18
Истрага у случају "респиратори" правни, а не политички чин

Гордана Тадић, главна тужитељка Тужилаштва БиХ, у интервјуу за “Фаце тв“ појаснила је процедуру по Закону о кривичном поступку, а по којем поступају тужиоци Тужилаштва БиХ у истрази која је отворена против Фадила Новалића, премијера ФБиХ, Фахрудина Солака суспендованог директора ФУЦЗ-а те Фикрета Хоџића, власника “Сребрене малине“.

Она се осврнула на предмет и појаснила је процедуралне ствари не улазећи у сами меритум, јер како каже тим од три тужиоца ради на томе.

- Након новинског чланка СИПА је извршила провјере и утврђено је да је то надлежност Тужилаштва БиХ и на томе ради тим тужилаца. Неки кажу да радимо преспоро, али вријеме је пандемије. Ми смо се као земља требали припремити за то. Има за сада поприлично отворених предмета за угрожавање здравља за вријеме пандемије - појаснила је Тадић.

Додала је да је Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево испрва отворило истрагу, коју је преузело државно тужилаштво.

- То је била правна, а не политичка интервенција. У спису су била само четири папира. У медијима су се појавили иступи да смо требали преузети огромну документацију, али тужитељица из сарајевског тужилаштва казала је да је отворила истрагу, да не би дошло до уништавања доказа. Ради се о основној документацији - устврдила је Тадић.

Она је додала да је одмах по преузимању предмета оформила тим од три тужиоца, и они сада раде свој посао.

- Не могу говорити шта ће се даље дешавати. Што се тиче ЗКП-а СИПА је имала право да их задржи на 24 сата, Тужилаштво на 24 сата и Суд исто тако...Не одлучујем да ли ће остати у притвору, то тужиоци одлучују они дају приједлог. Не могу говортити о живом предмету, јер никакав акт према Суду није отишао. Не могу вам потврдити да ли је приједлог написан, јер то тужилачки тим ради - каже Тадић.

Писмо Бакира Изетбеговића у коме, након Новалићовог хапшења, наводи да је ријеч о наставку удара на бошњачке прваке, Гордана Тадић оцијенила је као директан притисак на рад Тужилаштва, угрожавање њене безбједности и безбједности њене породице, као и једном врстом клевете.

- То је директан пристисак на рад Тужилаштва и угрожавање моје сигурности и сигуности моје породице која је већ била угрожена. Моја сигурност је додатно погоршана, а морам рећи да имам у ужој и широј породици вишенационалне чланове. То је срамота која се наноси цијелој мојој породици. То је једна врста келевете. То је пријетња и притисак и жеља да неко други дође на мјесто главног тужиоца. Не знам ко би господину Бакиру Изетбеговићу више одговарао - рекла је главна тужитељка.

(Агенције)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

П(рав)олитика

30.05.2020 07:29

У овој црној, смрдљивој рупи од дрзаве, све је политика, односно корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

30.05.2020 08:02

@П(рав)олитика МУП-ови на свим нивоима у БиХ = "судство и тужилаштво" на свим нивоима у БиХ = "власти" у БиХ на свим нивоима = "политичари" на свим нивоима у БиХ = европска Колумбија = МАФИЈА на свим нивоима у БиХ !!

Name

Баја

30.05.2020 08:37

Прица се да је 20 милиона КМ одредјено за САП пројекат у Алумини. Наса Република Српска постаје сампион по улагању у САП. Првих 5 најскупљих САП пројеката (Путеви РС, Суме РС, Пореска РС, Електропривреда РС и сада Алумина) у последњиих 3 године дрзи Проинтер. Електропривреда РС годинама улазе милионе КМ у САП пројекте и опет су им залихе невјероватне, губици све веци, процеси катастрофални, пара немају тј опљацкано, све руцно опет раде, а мислили су да це им САП то све ријесити. Тако су им рекли из Делоитта и КПМГ који су се такодје опарили на овим пројектима.

Name

Ре

30.05.2020 13:31

Узалуд се нервирате. Има наш Баја званичан и важећи налаз од доктора из Тузле.

Name

лудило

30.05.2020 07:32

Ваш рејтинг ће скочити код свих народа до неба у БиХ, са почетком хапшења свјетског ранга криминалаца да народи крену нормално да живе у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2020 08:43

Нису они ти код којих би рејтинг растао, јер им је одавно срозан испод сваке нуле.

Name

Логика

30.05.2020 09:58

То је криминална спрега. Они чекају да се документи посложе, што се може уништи остало прекроји и прилагоди. После тога наступају страшни тужиоци са терминологијом коју само Они разумију да закључе да нема доказа или да воде истрагу 20 година. Нема ту спаса, спас је у одласку из ове с.. јаме.

Name

Коке

30.05.2020 07:36

Ти си "најпоштенија" и не дај да те ико скине. Око тебе се врзмају све го лопов до лопова а једино си ти "поштена". Не дај да те ико скине. Има да се зна ко је главна тужибаба. Нек ти СИПА приводи а ти тужакај па да видиш како јаки плачу. Само да се направи још пууно пууно затвора да имају гдје лећи. Ти своје поштење не дај да газе или да те скину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

30.05.2020 11:02

Све саме небулозе. Сви су они исти али припадају другим клановима.У БИх постоје цетири групе криминалаца и ово је обрацун измедју њих а тузиластво и суд су у функцији обрацуна.Нема ту никакве правде и закона.Једина истина је да це ова господја Гордан бити смјењена у догледно вријеме а да це политицки врхови криминалних групација испеглати своје односе...нико висе никада не мозе истјерати мафију јер не постоје механизми за то...Овде је све јасно.

Name

Подрска

30.05.2020 07:42

Поцни хапсити све редом, имацес подрску народа сваке врсте! Нико ти ниста неце моци јер цемо им ми стати на пут..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.05.2020 08:08

Она да некога хапси па морала би себе да хапси.А посто до тога неце доци,а ови ухапсени це убрзо на слободу због недостатка доказа.Знаци нема моју подрску.Мој приједлог је разрјесити све домаце судије тузиоце и адвокате и на њихова мјеста именовати странце из ЕУ али не из ових цланица из Истоцне Европе и Балкана.

Name

Топ

30.05.2020 08:12

Свака ти част ,ти си и зена и тузиоц за примјер ,и треба да имас апсолутну подрску народа ,свих нација у БИХ...све треба да одрадис по закону ,време је досло да се ствари поставе на своја мјеста..

Name

Ре подрска

30.05.2020 08:37

Ајде да се кладимо да неце имати подрску ако крене да хапси по РС... Дајте, не лупајте... Откад Суд БиХ има подрску у РС?

Name

Борац Р СРПСКЕ

30.05.2020 07:50

ГОСПОДЈО ГОРДАНА ХВАЛА ВАМ СТО НЕ ХАПСИТЕ ПО Р.СРПСКОЈ.ВИ СТЕ ПРАВИ ЗАСТИТНИК НАСИ ЛОПОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.05.2020 07:58

Има ли "икакве" истраге у случајевима Мемић и Драгичевић? Сада као приводите те кловнове да легализујете њихов криминал утврђивањем да нема ничега спорног у куповини респиратора и прислушкивању. Господо ви сте одавно заслужили крваву револуцију, сва се земља тресе, само морате погодити у живац правог човјека да је и подигне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

30.05.2020 08:26

И вријеме је да судство коначно проради иначе одосмо сви у понор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско

30.05.2020 08:35

Прије Новалица је требати ухапсити оног који је за 2 мјесеца и вријеме короне настелио 25 милиона марака тендера фирми проинтер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

30.05.2020 08:38

Ова жена је пропаст за тужилаштво. Никад ми са таквим нећемо одмакети у смислу напретка државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.05.2020 08:56

Да Бог да среће да је ово само почетак хапшења, да се не заврши само са овим. Треба кренути у цијелој БиХ хапсити лопове и криминалце на власти који пљачкају овај јадан народ. Није само у федерацији лоповлук, РС је пуна бандита од члана председништва лудог Милојка Додига па све редом на власти треба похапсили опљачкали су цијелу РС али и са Бакиром и Човићем и федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово дрзава није!

30.05.2020 10:04

Нису људи ни свјесни ста раде ови тзв политицари и колико је дубока зеција рупа у насој дрзави, па када би право поцели истразивати и хапсити неби остао 1 посто политицара, судија, тузилаца, полицајаца на слободи, а сада ви контајте људи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.05.2020 10:32

Каже да није политички чин, а избјегава лопове у СНСД-у, са којима је њен ХДЗ БиХ у коалицији. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

30.05.2020 11:08

У ПРАВУ ЈЕ БАКИР.... СВЕ ЈЕ СЕЛЕКТИВНО, А ДА НИЈЕ ВЕЋ ОДАВНО БИ БИЛИ УХАПШЕНИ И БАНДИТИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КОЈИ ПЉАЧКАЈУ И РЕКЕТИРАЈУ ОВАЈ ЕНТИТЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

30.05.2020 11:45

Као прво дотична је ту само фигурица Додика и Цовица.Колико је истрага само обустављено за Снсд и Хдз и људе блиске тим странкама.Нека објасни силна запошљавања у свом мандату некваликофаних људи.Гомилу кординатора предмета умјесто стручних сарадника са положеним правосудним,жалосно.Она прво треба ухапсити поједине своје тузиоце који примају мито при запошљавању.Тузиластво БиХ је центар непотизма.Она није компетентна никог да хапси а и тужиоци који раде по њеном налогу одузимају предмете током претреса људима који нису ни осумњицени,а нажалост нико не ради по ЗКП-у БиХ.Њен мандат је обиљежио гомилу обустава за Снсд и ХДЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макијавели

30.05.2020 12:08

У политику се иде ради личне користи и пара а не ради добробити народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

30.05.2020 12:33

Само кад Бакира додика и цовица видимо са ону страну браве тог дана поциње правда и демократија у БИХ.Подрска Тадицки Ако узтраје на правди и без притиска политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим

30.05.2020 13:16

За поздравити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.05.2020 13:52

А до тих респиратора све је било уредно хиљаде других јавних набавки од прије 10 и висе година сви били транспарентни.Да није било тих респиратора не би знали да имамо криминалце на свим нивоима власти.Колико је километара путева и других објеката урадјено криминално па разни намети акцизе идр.До сада ето нисмо знали да и код нас се тако несто мозе да деси били смо на првом мјесту у свијету са 0% криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

30.05.2020 14:56

Цијела ова прича је врло јасна. Кад Бакир одобри Човићу средства од ММФ-а, која ће он потрпати у своје џепове, а отплаћивати цијела Федерација, одмах ће Новалић бити пуштен и "невин". Све је то иста банда, почевши са овом Горданом. Откад је она главна тужитељица, у земљи су опљачкане милијарде, под свјетлом рефлектора, а она се сад "пробудила", кад треба Човићу да уцијени Бакира (исти лопов као и Човић). Нећемо се ми њих ријешити без глоговог колца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого

31.05.2020 10:00

Похапсили све корумпиране политичаре и њихове полтроне ! Од главешине треба почети и наставити са њиховим полтронима! Ја живим у иностранству , за много мању аферу цијела влада би пала, а лопови би били одавно у затвору . Поздрав за све праведне људе !