Афера избор директора РАК-а: Пријетили су ми дјецом?!

СНСД припрема терен да умјесто Предрага Ковача у фотељу директора РАК-а засједне Драшко Милиновић, бивши директор РТРС-а. 24.априла одржана је телефнска сједница Савјета Агенције на којој је донесена одлука да се Драшко Милиновић предложи Савјету министара БИХ на потврђивање именовања генералног директора. Да ли је Милиновић изабран под политичким притиском и пријетњама?

Република Српска 29.05.2020 | 16:24
Афера избор директора РАК-а: Пријетили су ми дјецом?!

Избор за директора Регулаторне агенције за комуникације БИХ постаје афера. Адвокат актуеленог директора РАК-а Предрага Ковача тврди да је учињено низ прецедуралних мањкавости и материјално-правних пропуста приликом гласања о избору будућег директора Агенције.

Нема записника са сједнице из којег би се видјело да ли је вођена расправа и образложење због чега су 4 члана  Савјета агенције који су у претходном периоду 19 пута гласали за изрицање иказнених мјера против РТРС и Драшка Милиновића као директора те куће, промијенили мишљење.

''Када се томе дода чињеница, а зашто постоје докази, да је бар један члан Савјета Агенције, према властитим тврдњама и материјалним доказима, био под пријетњама и уцјенама да гласа за господина Милиновића, сматрам да би било сврсисходно да повучете поменуту Одлуку, прије него надлежно Тужилаштво БИХ и јавност буду упознати са начином на који је Одлука од 24.04.2020. године донесена''

Одлука није повучена. Случај је завршио у Тужилаштву БИХ. Актуелни директор РАК-а Предраг Ковач поднио је кривичну пријаву против НН лица због наводних пријетњи које су  упућене Милошу Шолаји једном од чланова Савјета РАК-а.

''То је једна порука, доказ коју је један члан вијећа послао Ковачу у којој се извињава због тога што је гласао против њега гдје он каже устукнуо сам пред уцјенама кад су стартована дјеца, нисам издржао. То се може провјерити увидом у телефоне Ковача и тог другог лица. На њему је да објашњава да ли је било пријетњи или није било пријетњи'' – каже за БН ТВ адвокат Предрага Ковача, Драгиша Јокић.

Милош Шолаја је у поруци навео разлоге због којих је дао свој глас за именовање Драшка Милиновића.    

''Стид ме је због овога, ма колико рационални разлози били за овакву одлуку. Устукнуо сам пред уцјенама када су стартована дјеца. Нисам издржао. Немам образа у очи да погледам, нећу долазити у Сарајево, немам снаге да се сретнемо'' – садржај је поруке коју је наводно Милош Шолаја послао Предрагу Ковачу.

Шолаја у телефонском разговору поручује да ће  изјаву прво дати Тужилаштву БИХ. Тврди да пријетњи није било, као ни поруке која је уз пријаву достављена Тужилаштву. Због именовања Драшка Милиновића, предсједавајући и члан Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ Пламенко Чустовић поднио је оставку. Тврди да је одлука о именовању Драшка Милиновића  донесена по политичкој вољи.

''Суштина је и укратко се може казати да се ради о томе да је одлука о именовању генералног директора према мом мишљењу донесена изван Савјета РАК-а БИХ А само реализована на Савјету РАК-а. И то ме је поразило као предсједавајућег Савјета које је до сада радило врло коректно и независно. Показало ми је све да се ради о великом упливу политике, јер је изабран човјек чији је избор најављиван још и прије него што је конкурс расписан. Ја више нисам хтио да учествујем у раду таквог тијела, јер сматрам да ту нема простора за један добар и независан рад'' – каже за БН ТВ предсједавајући Савјета РАК-а БИХ Пламенко Чустовић.

Како сада ствари стоје Регулаторна агенција за комуникације ''шап'том је пала''. У институцију чији је темељ независност, политика је ушла на велика врата.

''Ово је последњи бастион који није био освојен од стране политике, који ће представљати огромну пријетњу према критички настојеним медијима против онога што ради власт. Ово је пораз за струку и све остале'' – каже новинар Синиша Вукелић.

Ако Драшко Милиновић буде одабран за новога директора РАК-а профитираће, првенствено, он, партија СНСД, али и руководство РТРС, кажу новинари.

Док је био главни у Јавном сервису, због казни због кршења кодекса и закона коштао је пореске обвезнике готово 300 хиљада марака. Покушали смо да га контактирамо, али на телефонске позиве није одговарао.

Према важећим законима, генералног директора потврђује Савјет министара БиХ. Тренутно се на позицији директора РАК-а налази Предраг Ковач из СДС-а. Савјет министара именовао га је на ову функцију 26. априла 2016. године. 

БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Мафија је то

29.05.2020 14:40

У растуреној дрзави,коју су разваљивали деценијама. Пљацке, лази, манипулације, присиле, пријетње, уцјене, убиства.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

29.05.2020 17:50

Предрага Коваца лицно знам као великог патриоту и постеног цовјека.

Name

Марцоне

29.05.2020 14:46

Ајмо СИПА одмах да реагује !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

29.05.2020 14:48

Ако Милиновић буде изабран за директора, а све су прилике да хоће, онда РТРС и АТВ могу да раде шта им воља, да ударају и пљују по неистомишљеницима владајуће врхушке, да своје менторе уздижу де небеса...А оно мало (не)зависних медија мораће добро да припазе шта пишу или емитују, јер им РАК , под Милиновићевом диригентском палицом неће гледати кроз прсте, већ ће изрицати казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОГАВНО

29.05.2020 15:17

Огавно Додиковски.

Name

Секта

29.05.2020 14:50

Снсд секта функционисе као мафијаско сектаска организација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбте

29.05.2020 15:18

Па јел могуће да је милорад завладао и у федерацији, па да и тамо одређује, пријети и уцјењује?

Name

Није јасно

29.05.2020 15:31

Ко сада предсједава РАК ом и да ли РАК може да доноси одлуке? Или Милиновић неће засјести у фотељу док га не именује савјет министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.05.2020 15:53

Мало им што су ставили РТРС, СРНА-у и АТВ под своју контролу и што су им многи медијски пројекти пропали, па сад хоће и РАК да ставе под своје шапе, како би ставили под контролу и медије који нису наклоњени Додику. Ако овај засједне, несумњиво, биће РАК Р.И.П.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

29.05.2020 15:57

Милош се продао за мјесто Декана, дјеца му имају по 40+ година. Ко је овдје луд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

29.05.2020 15:58

Сипа одмах по Милоша.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

29.05.2020 15:59

има ли било шта у овој држави да је свето?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има и тога

29.05.2020 17:39

Криминал лоповцина који су окупирали институције.

Name

Има

29.05.2020 17:40

Безакоње,све врсте.

Name

Нострадамус

30.05.2020 17:57

Питај Сању Вулиц она зна.

Name

СНСД

29.05.2020 16:00

Миле за свога мандата у Сарајеву, само србе посмењивао. Велики успјех, свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

29.05.2020 16:03

ЗАР ДРАШКО НИЈЕ КАЖЊЕН ЗБОГ ЛАЖНОГ ИЗВЈЕШТАВАЊА СА СКУПОВА ПРАВДА ЗА ДАВИДА? ПРАВДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.05.2020 12:35

Јесте, кажњен је новом функцијом, као и други Додикови режимски лопови.

Name

Драшко

29.05.2020 16:08

Оставио је РТРС и запослене у дуговима и минималцу. Мало се накрао, па хоће још. Видите какав дзип воза по Бањалуци и све ће народу бити јасно. Можда је и Милоша возао у њему, па променио човјек мисљење,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гебелс

29.05.2020 16:40

Е тако сам и ја све радио док смо били на власти а на крају нам се вођа уби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радар

29.05.2020 16:40

Реално говорећи, досадашњи рад РАК-а, бар када су у питању медији, није оправдао своје постојање. Наиме, свједоци смо да поједини медији готово па свакодневно путем својих текстова или емисија распирују међунационалну мржњу, неаргументовано блате појединце и разна удружења грађана, а РАК-овци ни да прстом мрдну и да строго казне текве медије или им чак забране рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

29.05.2020 18:34

Е мој Шолаја, сад ти нико више вјеровати неће. Сад можеш млатити празну сламу само за жваку, а био си људина на гласу. Добро те познајем од збора у Ломовитој 21.5.1983 године па до последњег гостовања у Биг-радиу. Збогом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

29.05.2020 19:22

АЈМО СИПА ХАПСИ ГАМАД СНСД РЕДОМ СВЕ .

ОДГОВОРИТЕ