Afera izbor direktora RAK-a: Prijetili su mi djecom?!

SNSD priprema teren da umjesto Predraga Kovača u fotelju direktora RAK-a zasjedne Draško Milinović, bivši direktor RTRS-a. 24.aprila održana je telefnska sjednica Savjeta Agencije na kojoj je donesena odluka da se Draško Milinović predloži Savjetu ministara BIH na potvrđivanje imenovanja generalnog direktora. Da li je Milinović izabran pod političkim pritiskom i prijetnjama?

Republika Srpska 29.05.2020 | 16:24
Afera izbor direktora RAK-a: Prijetili su mi djecom?!

Izbor za direktora Regulatorne agencije za komunikacije BIH postaje afera. Advokat aktuelenog direktora RAK-a Predraga Kovača tvrdi da je učinjeno niz preceduralnih manjkavosti i materijalno-pravnih propusta prilikom glasanja o izboru budućeg direktora Agencije.

Nema zapisnika sa sjednice iz kojeg bi se vidjelo da li je vođena rasprava i obrazloženje zbog čega su 4 člana  Savjeta agencije koji su u prethodnom periodu 19 puta glasali za izricanje ikaznenih mjera protiv RTRS i Draška Milinovića kao direktora te kuće, promijenili mišljenje.

''Kada se tome doda činjenica, a zašto postoje dokazi, da je bar jedan član Savjeta Agencije, prema vlastitim tvrdnjama i materijalnim dokazima, bio pod prijetnjama i ucjenama da glasa za gospodina Milinovića, smatram da bi bilo svrsishodno da povučete pomenutu Odluku, prije nego nadležno Tužilaštvo BIH i javnost budu upoznati sa načinom na koji je Odluka od 24.04.2020. godine donesena''

Odluka nije povučena. Slučaj je završio u Tužilaštvu BIH. Aktuelni direktor RAK-a Predrag Kovač podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog navodnih prijetnji koje su  upućene Milošu Šolaji jednom od članova Savjeta RAK-a.

''To je jedna poruka, dokaz koju je jedan član vijeća poslao Kovaču u kojoj se izvinjava zbog toga što je glasao protiv njega gdje on kaže ustuknuo sam pred ucjenama kad su startovana djeca, nisam izdržao. To se može provjeriti uvidom u telefone Kovača i tog drugog lica. Na njemu je da objašnjava da li je bilo prijetnji ili nije bilo prijetnji'' – kaže za BN TV advokat Predraga Kovača, Dragiša Jokić.

Miloš Šolaja je u poruci naveo razloge zbog kojih je dao svoj glas za imenovanje Draška Milinovića.    

''Stid me je zbog ovoga, ma koliko racionalni razlozi bili za ovakvu odluku. Ustuknuo sam pred ucjenama kada su startovana djeca. Nisam izdržao. Nemam obraza u oči da pogledam, neću dolaziti u Sarajevo, nemam snage da se sretnemo'' – sadržaj je poruke koju je navodno Miloš Šolaja poslao Predragu Kovaču.

Šolaja u telefonskom razgovoru poručuje da će  izjavu prvo dati Tužilaštvu BIH. Tvrdi da prijetnji nije bilo, kao ni poruke koja je uz prijavu dostavljena Tužilaštvu. Zbog imenovanja Draška Milinovića, predsjedavajući i član Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH Plamenko Čustović podnio je ostavku. Tvrdi da je odluka o imenovanju Draška Milinovića  donesena po političkoj volji.

''Suština je i ukratko se može kazati da se radi o tome da je odluka o imenovanju generalnog direktora prema mom mišljenju donesena izvan Savjeta RAK-a BIH A samo realizovana na Savjetu RAK-a. I to me je porazilo kao predsjedavajućeg Savjeta koje je do sada radilo vrlo korektno i nezavisno. Pokazalo mi je sve da se radi o velikom uplivu politike, jer je izabran čovjek čiji je izbor najavljivan još i prije nego što je konkurs raspisan. Ja više nisam htio da učestvujem u radu takvog tijela, jer smatram da tu nema prostora za jedan dobar i nezavisan rad'' – kaže za BN TV predsjedavajući Savjeta RAK-a BIH Plamenko Čustović.

Kako sada stvari stoje Regulatorna agencija za komunikacije ''šap'tom je pala''. U instituciju čiji je temelj nezavisnost, politika je ušla na velika vrata.

''Ovo je poslednji bastion koji nije bio osvojen od strane politike, koji će predstavljati ogromnu prijetnju prema kritički nastojenim medijima protiv onoga što radi vlast. Ovo je poraz za struku i sve ostale'' – kaže novinar Siniša Vukelić.

Ako Draško Milinović bude odabran za novoga direktora RAK-a profitiraće, prvenstveno, on, partija SNSD, ali i rukovodstvo RTRS, kažu novinari.

Dok je bio glavni u Javnom servisu, zbog kazni zbog kršenja kodeksa i zakona koštao je poreske obveznike gotovo 300 hiljada maraka. Pokušali smo da ga kontaktiramo, ali na telefonske pozive nije odgovarao.

Prema važećim zakonima, generalnog direktora potvrđuje Savjet ministara BiH. Trenutno se na poziciji direktora RAK-a nalazi Predrag Kovač iz SDS-a. Savjet ministara imenovao ga je na ovu funkciju 26. aprila 2016. godine. 

BN TV

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Mafija je to

29.05.2020 16:40

U rasturenoj drzavi,koju su razvaljivali decenijama. Pljacke, lazi, manipulacije, prisile, prijetnje, ucjene, ubistva.....

ODGOVORITE
Name

Uhh

29.05.2020 19:50

Predraga Kovaca licno znam kao velikog patriotu i postenog covjeka.

Name

Marcone

29.05.2020 16:46

Ajmo SIPA odmah da reaguje !

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

29.05.2020 16:48

Ako Milinović bude izabran za direktora, a sve su prilike da hoće, onda RTRS i ATV mogu da rade šta im volja, da udaraju i pljuju po neistomišljenicima vladajuće vrhuške, da svoje mentore uzdižu de nebesa...A ono malo (ne)zavisnih medija moraće dobro da pripaze šta pišu ili emituju, jer im RAK , pod Milinovićevom dirigentskom palicom neće gledati kroz prste, već će izricati kazne.

ODGOVORITE
Name

OGAVNO

29.05.2020 17:17

Ogavno Dodikovski.

Name

Sekta

29.05.2020 16:50

Snsd sekta funkcionise kao mafijasko sektaska organizacija.

ODGOVORITE
Name

Jbte

29.05.2020 17:18

Pa jel moguće da je milorad zavladao i u federaciji, pa da i tamo određuje, prijeti i ucjenjuje?

Name

Nije jasno

29.05.2020 17:31

Ko sada predsjedava RAK om i da li RAK može da donosi odluke? Ili Milinović neće zasjesti u fotelju dok ga ne imenuje savjet ministara.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.05.2020 17:53

Malo im što su stavili RTRS, SRNA-u i ATV pod svoju kontrolu i što su im mnogi medijski projekti propali, pa sad hoće i RAK da stave pod svoje šape, kako bi stavili pod kontrolu i medije koji nisu naklonjeni Dodiku. Ako ovaj zasjedne, nesumnjivo, biće RAK R.I.P.

ODGOVORITE
Name

Miloš

29.05.2020 17:57

Miloš se prodao za mjesto Dekana, djeca mu imaju po 40+ godina. Ko je ovdje lud?

ODGOVORITE
Name

Zoran

29.05.2020 17:58

Sipa odmah po Miloša.....

ODGOVORITE
Name

Lopovi

29.05.2020 17:59

ima li bilo šta u ovoj državi da je sveto?

ODGOVORITE
Name

Ima i toga

29.05.2020 19:39

Kriminal lopovcina koji su okupirali institucije.

Name

Ima

29.05.2020 19:40

Bezakonje,sve vrste.

Name

Nostradamus

30.05.2020 19:57

Pitaj Sanju Vulic ona zna.

Name

SNSD

29.05.2020 18:00

Mile za svoga mandata u Sarajevu, samo srbe posmenjivao. Veliki uspjeh, svaka čast!

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

29.05.2020 18:03

ZAR DRAŠKO NIJE KAŽNJEN ZBOG LAŽNOG IZVJEŠTAVANJA SA SKUPOVA PRAVDA ZA DAVIDA? PRAVDA

ODGOVORITE
Name

Direkt

30.05.2020 14:35

Jeste, kažnjen je novom funkcijom, kao i drugi Dodikovi režimski lopovi.

Name

Draško

29.05.2020 18:08

Ostavio je RTRS i zaposlene u dugovima i minimalcu. Malo se nakrao, pa hoće još. Vidite kakav dzip voza po Banjaluci i sve će narodu biti jasno. Možda je i Miloša vozao u njemu, pa promenio čovjek misljenje,

ODGOVORITE
Name

Gebels

29.05.2020 18:40

E tako sam i ja sve radio dok smo bili na vlasti a na kraju nam se vođa ubi

ODGOVORITE
Name

Radar

29.05.2020 18:40

Realno govoreći, dosadašnji rad RAK-a, bar kada su u pitanju mediji, nije opravdao svoje postojanje. Naime, svjedoci smo da pojedini mediji gotovo pa svakodnevno putem svojih tekstova ili emisija raspiruju međunacionalnu mržnju, neargumentovano blate pojedince i razna udruženja građana, a RAK-ovci ni da prstom mrdnu i da strogo kazne tekve medije ili im čak zabrane rad.

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

29.05.2020 20:34

Е мој Шолаја, сад ти нико више вјеровати неће. Сад можеш млатити празну сламу само за жваку, а био си људина на гласу. Добро те познајем од збора у Ломовитој 21.5.1983 године па до последњег гостовања у Биг-радиу. Збогом.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

29.05.2020 21:22

AJMO SIPA HAPSI GAMAD SNSD REDOM SVE .

ODGOVORITE