Језиви снимци: Авион се срушио због грешке пилота?

Истражитељи су у олупини пакистанског Аирбуса А320 који се срушио у стамбено насеље у Карачију прошли петак нашли снимак разговора у пилотској кабини. Убрзо након што су мотори застругали пистом у првом пропалом покушају слијетања, пилот је пријавио проблеме у одржавању висине, а онда је рекао да су оба мотора отказала.

Свијет 29.05.2020 | 08:39
Језиви снимци: Авион се срушио због грешке пилота?

Лет ПК83030 који је долазио из смјера Лахореа на истоку, срушио се док је други пут покушао слетјети на писту. . 

Министар цивилног ваздухопловства Гулам Сарвар Кан рекао је новинарима да су мотори авиона дотакнули тло три пута при првом покушају слијетања.

- Пилот није јавио да се његова опрема за слијетање не отвара. Нестручно је моторима три пута дотакао тло. Сви трагови су присутни (на писти). Није био на прописној висини. Контролни торањ га је информисао да није на прописној висини, да треба смањити висину - рекао је Кан, додавши да је пилот одговорио: "Снаћи ћу се". 

Према информацијама које су објављене на мрежној страници ливеатц.нет која доноси вијести о авио- комуникацији, пилот је рекао контролорима "сад смо на сигурном" током приступа, али разлог ове напомене многе стручњаке оставио је под знаком питања.

Убрзо након што су мотори застругали пистом у првом пропалом покушају слијетања, пилот је пријавио проблеме у одржавању висине, а онда је рекао да су оба мотора отказала.

Истражиоци би требали прегледати јесу ли се мотори угасили због колизије с пистом након стрмијег и бржег спуштања него што је то нормално.

У доњем дијелу мотора налазе се кључни дијелови, укључујући и помоћни мјењач и хидрауличке пумпе.

- Мотору се могу догодити разне ствари ако додирне писту - рекла је особа која познаје дизајн авиона.

Моторе је израдио ЦФМ Интернатионал, француско-америчка фирма у сувласништву Сафрана и Генерал Елецтрица те су међу моторима који се најучесталије користе у индустрији и познати су по поузданости.

Црне кутије ће очитати БЕА, агенција за авионске несреће у Француској, која се бави истрагом ове несреће под водством Пакистана.

(Агенције)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мрква

29.05.2020 07:35

ХАХА, наравно да је "КРИВ" пилот, јер осигурање онда НЕ ПЛАЋА одстету !! Типицна багра лоповска, само свалити на пиуне (пилоте, раднике)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

29.05.2020 15:40

Само још да кажу ко је крив што је морао први пут принудно слијетати без точкова?!