Jezivi snimci: Avion se srušio zbog greške pilota?

Istražitelji su u olupini pakistanskog Airbusa A320 koji se srušio u stambeno naselje u Karačiju prošli petak našli snimak razgovora u pilotskoj kabini. Ubrzo nakon što su motori zastrugali pistom u prvom propalom pokušaju slijetanja, pilot je prijavio probleme u održavanju visine, a onda je rekao da su oba motora otkazala.

Svijet 29.05.2020 | 08:39
Jezivi snimci: Avion se srušio zbog greške pilota?

Let PK83030 koji je dolazio iz smjera Lahorea na istoku, srušio se dok je drugi put pokušao sletjeti na pistu. . 

Ministar civilnog vazduhoplovstva Gulam Sarvar Kan rekao je novinarima da su motori aviona dotaknuli tlo tri puta pri prvom pokušaju slijetanja.

- Pilot nije javio da se njegova oprema za slijetanje ne otvara. Nestručno je motorima tri puta dotakao tlo. Svi tragovi su prisutni (na pisti). Nije bio na propisnoj visini. Kontrolni toranj ga je informisao da nije na propisnoj visini, da treba smanjiti visinu - rekao je Kan, dodavši da je pilot odgovorio: "Snaći ću se". 

Prema informacijama koje su objavljene na mrežnoj stranici liveatc.net koja donosi vijesti o avio- komunikaciji, pilot je rekao kontrolorima "sad smo na sigurnom" tokom pristupa, ali razlog ove napomene mnoge stručnjake ostavio je pod znakom pitanja.

Ubrzo nakon što su motori zastrugali pistom u prvom propalom pokušaju slijetanja, pilot je prijavio probleme u održavanju visine, a onda je rekao da su oba motora otkazala.

Istražioci bi trebali pregledati jesu li se motori ugasili zbog kolizije s pistom nakon strmijeg i bržeg spuštanja nego što je to normalno.

U donjem dijelu motora nalaze se ključni dijelovi, uključujući i pomoćni mjenjač i hidrauličke pumpe.

- Motoru se mogu dogoditi razne stvari ako dodirne pistu - rekla je osoba koja poznaje dizajn aviona.

Motore je izradio CFM International, francusko-američka firma u suvlasništvu Safrana i General Electrica te su među motorima koji se najučestalije koriste u industriji i poznati su po pouzdanosti.

Crne kutije će očitati BEA, agencija za avionske nesreće u Francuskoj, koja se bavi istragom ove nesreće pod vodstvom Pakistana.

(Agencije)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mrkva

29.05.2020 07:35

HAHA, naravno da je "KRIV" pilot, jer osiguranje onda NE PLAĆA odstetu !! Tipicna bagra lopovska, samo svaliti na piune (pilote, radnike)

ODGOVORITE
Name

Re:

29.05.2020 15:40

Само још да кажу ко је крив што је морао први пут принудно слијетати без точкова?!