Након епидемије сиромашни ће бити најпогођенији кризом

“Након епидемије изазване вирусом корона сиромашни у БиХ ће бити најпогођенији економском кризом која слиједи”, рекао је економиста Марко Ђого у емисији "Пулс" БН телевизије. Он је истакао да је Влада Српске и прије короне знала да ће доћи до пада економије.

Република Српска 28.05.2020 | 22:42
Након епидемије сиромашни ће бити најпогођенији кризом

Влада Републике Српске је принуђена да се задужује да би испунила нереална обећања, јасан је економиста Марко Ђого.

“Комплетан буџет се дјелимично финансира из дуга, али се може свести на то да се плате буџетских корисника, као и пораст плате у овој години финансирају из дуга.”

Ђого је поздравио транспарентност Министарства финансија Српске и изјаву министарке која је рекла да Српска више нема гдје да се задужи, и додао да до задужења ипак може доћи, али под одређеним условима.

“Прије годину дана Српска се могла без проблема задужити по 2%, прије мјесец дана су се могли задужити по 3%, а уколико се буду наставили ови проблеми са ликвидношћу ми ћемо се ускоро задуживати по 4 или 5 одсто што показује да смо земља изузетно ниског кредитног рејтинга. Увијек све кредите које држава узима вратиће грађани. Држава не постоји као апстрактан појам који ствара новац и некоме нешто враћа. Сваки кредит на крају врате грађани”, навео је Ђого.

Влада Српске је и прије короне знала да слиједи економска криза, каже Ђого наводећи да су докази за то бројке које показују пад индустриске производње за 11,4  одсто и извоза за 3,8 одсто.

“Знали су да су пројекције за 2020. годину погрешне и позвали су колеге са економског факултета у Бањалуци и са нашег економског факултета да се разговара о тражењумјера и о томе како да се прилагоде политике. Дакле, није корона једини шок који би нас довео у ту ситуацију, нама би ситуација била компликована и без короне", рекао је професор Ђого.

Додао је и разлоге за такво стање.

“`Превише грађана трпи посљедице широко распрострањене корупције, а млади напуштају БиХ у потрази за бољом будућношћу чиме остајемо без нашег најврједнијег капитала. Владавина права је на ниском нивоу док гломазан и неефикасан јавни сектор константно оптерећује приватни сектор.` Ово су ријечи предсједавајућег Савјета министара и премијера Српске и ФБиХ."

Показатељи говоре да је Албанија чак престигла ниво БиХ.

“БиХ се сада бри са Албанијом, самопроглашеним Косовом и Молдавијом ко је на зачељу европских земаља по развијености. Нама је једна Црна Гора постала развијенија земља, а Хрватска нам је далеко одмакла. Румунија и Бугарска су земље чији је БДП значајно виши него онај који имамо ми", упоредио је Ђого.

Он је нагласио да је зато поређење БиХ са западним земљама неумјесно и објаснио да нам нису исте ни власти, а ни почетне позиције. Велике земље имају луксуз да штампају новац и то јесте један од начина превазилажења кризе. Ипак, он тај модел не препоручује за БиХ.

“Зато што велике земље много одговорније воде те политике и код њих те политике нису субституција за озбиљне реформе и заприлагођавања. Код нас постоји опасност да користећи озбиљне политике занемаримо оно што су наши суштински проблеми и на тај начин не постигнемо циљеве које они желе да постигну, а да истовремено проузрокујемо хиперинфлацију или још додатно дестабилизујемо ионако слаб привредни систем.”

Велике земље ће из кризе изаћи брзо захваљујући привредним системима који су на здравим ногама за разлику од БиХ, рекао је проф. др Марко Ђого. Он је нагласио да ће ефекти короне у први мах подсјећати на велику депресију, али да рецесија након пандемије неће попримити тај обим. 

 



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Травничанин

28.05.2020 21:10

Гледао дам са уживањем овог младог стручњака.Штета што овакви људи немају могућност да реформишу нашу економију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Много је

28.05.2020 21:35

Младих паметних људи у БиХ,који нису покуповали дипломе. На залост, управо такви нису позељни у странкама гдје су вец засјели махом лазно образовани а лопови, јер се боје ових са знањем....

Name

СКОЛОВАНИ

29.05.2020 00:12

У ОВОЈ ЛУДАЦКОЈ ЗЕМЉИ НИКАД ПАМЕТНИ И СКОЛОВАНИ НИСУ МОГЛИ НАПРИЈЕД. САМО ГЛУПИ И ПИСЛУСНИ МАЛИ ГАНГАТЕРИ. А ДОДИК ЈЕ ТО ДОВЕО ДО САВРСЕНСТВА.

Name

РЕ

29.05.2020 03:27

Нека правне институције државе БиХ СУД и СИПА притисну криминалце да врате паре и све некретнине у парама народу и нема кризе најмање двадесет година за несретне гоље у РС.

Name

У3ПМ

29.05.2020 04:31

Све тачно, од ријечи до ријечи. Надлежни политичари ће сада вјештачки произвести кризу тиме што ће спријечити одржавање избора и БиХ претворити у мостарски случај. Све с циљем да се пажња јавности преусмјери са основног проблема (слома РС економије и енормно задужење) на нови, већи, проблем. А наши (моји нису) политичари су се толико напљачкали и обогатили да ће са својим фамилијама утоћиште наћи у некон страној земљи, највјероватни неком пореском рају. Док се прашина не слегне и заглупљени народ све зборави.

Name

Ухх

28.05.2020 21:27

Ови млади и струцни су будуцност РС. А не јадна мајкицка,радмановиц,спириц,стевандиц,петровиц,мициц,новиц,бисерка,разне мазалице,таМиндјија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиле

28.05.2020 21:27

Систем у овој дрзави је лоповски. Дзаба млади.људи кад су и.они лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица БЛ

29.05.2020 04:44

Управо тако. Сада треба да се боримо са властитим насљедјем Папакланд-а! СНСД је на залост творац такве политике.

Name

брецало

29.05.2020 03:14

Нека небуду сиромасни додик цовиц комсиц бакирциц и компанија сиротиња је науцила бити сиромасна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

29.05.2020 04:40

Криза код нас сиромашних је од 92 ,али ви који сте нало богатији и богати замарате нас са тим причама или глупистимима. Висе је доста и вас и нзм о чему више прицате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.05.2020 05:36

Слажем се да ће сиромашни бити још сиромашнији али богати це више да кукају.

ОДГОВОРИТЕ