Сукоби трају други дан, ФБИ истражује смрт Афроамериканца

Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да Министарство правде и Федерални истражни биро (ФБИ) истражују случај смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо у полицијском притвору у Минеаполису.

Свијет 28.05.2020 | 22:17
Сукоби трају други дан, ФБИ истражује смрт Афроамериканца

"На мој захтев, ФБИ и Министарство правде већ спроводе истрагу о веома тужној и трагичној смрти Џорџа Флојда у Минесоти", навео је Трамп на Твитеру.

Он је додао да је тражио да се истрага убрза, истичући да веома цени сав посао који обављају припадници локалних полицијских снага, преноси Ројтерс.

Полиција и демонстранти поново су се, другу ноћ заредом, сукобили у Минеаполису током протеста због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо у понедељак за време полицијског привођења у том граду.

Полицајци, од којих су неки били на крововима, користили су сузавац, пластичне метке и гранате како би ставили под контролу демонстранте, док су учесници протеста гађали полицију камењем, флашицама воде и другим објектима. 

Неки од њих гађали су полицију канистерима са сузавцем, преноси Ројтерс.

Демонстрације су почеле неколико сати након што је градоначелник Дзејкоб Фреј позвао тужилаштво да поднесе кривичне пријаве против полицајца, који се на видео снимку види како држи колено на врату Афроамериканца у лисицама, који се жалио да не може да дише и преминуо у полицијском притвору.

Стотине учесника протеста, од којих су многима лица била покривена, преплавили су улице око полицијске станице у среду увече, недалеко од места на којем је Флојд ухапшен, узвикујући "Нема правде, нема мира" и "Не могу да дишем", а током ноћи њихов број се повећао на више хиљада.

На телевизијским снимцима, направљеним из хеликоптера, види се како десетине људи пљачка продавницу Таргет и истрчава из ње са одећом и колицима за куповину, пуним робе.

У неколико предузећа, укључујући продавницу аутомобилских делова, избили су пожари након што је пао мрак, а очевици наводе да су они подметнути.

Медији су пренели да је мањи протест, који је мирно протекао, одржан у предграђу, испред куће једног од полицајаца.

Председник САД Доналд Трамп навео је на Твитеру да је позвао Федерални истражни биро (ФБИ) да убрза истрагу додајући да цени рад локалних полицијских снага.

Полиција је и јуче, током протеста неколико стотина грађана због смрти Флојда, употребила сузавац.

Грађани су се окупили у улици у којој је Флојд преминуо узвикујући: "Не могу да дишем" и "Подигао сам руке, немој да пуцаш".

Окупљању грађана претходило је саопштење да су четворица полицајаца умешана у хапшење Џорџа Флојда, који је преминуо у полицијском притвору, отпуштени из службе.

Случај је привукао пажњу јавности, пошто су очевици снимили и на друштвеним мрежама објавили видео снимак интервенције на којем се види полицајац белац како клечи осумњиченом црнцу на врату, док га овај упозорава да не може да дише, објавила је агенција АП.

Један од очевидаца трагедије која се догодила у понедељак, рекао је да су полицајци покушавали да убаце осумњиченог у задњи део патролног возила.

Посведочио је и да је чуо да им је мушкарац, кога су приводили, рекао да је клаустрофобичан.

Очевидац је пренео да је, у тренуцима док му је на врату било полицајчево колено, осумњичени дозивао мајчино име, а онда је преминуо.

На снимку објављеном на друштвеним мрежама види се неидентификовани полицајац који се оглушио о молбе: "Молим те, молим те, не могу да дишем. Молим те, човече”, забележено је на снимку, наводи АП.

Преминули мушкарац идентификован је као Џорџ Флојд, објавио је Бен Крамп, адвокат ангажован у области заштите људских права, који је саопштио да заступа Флојдову породицу.

Смрт човека, који је преминуо после полицијске интеревенције, под истрагом је Федералног истражног бироа (ФБИ) и локалних власти. И полицијска управа града Минеаполиса најављује темељну интерну истрагу смрти Џорџа Флојда.

Градоначелник Минеаполиса упутио је поруке извињења црначкој заједници у Минеаполису.

Полиција је саопштила да је преминули мушкарац одговарао опису особе осумњичене у случају фалсификовања у продавници прехрамбених производа, као и да се опирао хапшењу.

Нови снимак хапшења, Флојд се није опирао

Нови снимци хапшења Џорџа Флојда, црнца који је преминуо након што га је полицајац угушио коленом, показују да се он није опирао хапшењу, како је полиција првобитно тврдила.

На снимку, снимљеном сигурносном камером оближњег ресторана, види се да Флојд сарађује с полицајцима након што су га извукли из возила и пре него што су га оборили на земљу.

Камера је забележила како Флојд корача поред полицајаца док се удаљавају од његових кола. Затим изгледа као да му наређују да седне на земљу, што он и чини.

Полицајци му тада помажу да устане и воде га до свог возила, а он се тада сруши на земљу, након чега су га полицајци приковали за земљу.

У првобитном полицијском извештају било је наведено да се Џорџ "физички опирао хапшењу", што је натерало једног од полицајаца да га "обузда".

Случај је привукао пажњу јавности, пошто су очевици снимили и на друштвеним мрежама објавили видео снимак интервенције на којем се види полицајац белац како је осумњиченом црнцу притиснуо врат коленом, док га овај упозорава да не може да дише, објавила је агенција АП.

Полицајац му је држао колено на врату готово пет минута, иако га је Флојд преклињао да га не убије.

"Немојте ме убити, молим вас, не могу да дишем", рекао је Флојд.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јинг јанг

28.05.2020 22:45

Ови Амери ми нису јасни?!Када год су неке демонстрације или протести увјек се претворе у пљацкање продавница.

ОДГОВОРИТЕ