Sukobi traju drugi dan, FBI istražuje smrt Afroamerikanca

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da Ministarstvo pravde i Federalni istražni biro (FBI) istražuju slučaj smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru u Mineapolisu.

Svijet 28.05.2020 | 22:17
Sukobi traju drugi dan, FBI istražuje smrt Afroamerikanca

"Na moj zahtev, FBI i Ministarstvo pravde već sprovode istragu o veoma tužnoj i tragičnoj smrti Džordža Flojda u Minesoti", naveo je Tramp na Tviteru.

On je dodao da je tražio da se istraga ubrza, ističući da veoma ceni sav posao koji obavljaju pripadnici lokalnih policijskih snaga, prenosi Rojters.

Policija i demonstranti ponovo su se, drugu noć zaredom, sukobili u Mineapolisu tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u ponedeljak za vreme policijskog privođenja u tom gradu.

Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate kako bi stavili pod kontrolu demonstrante, dok su učesnici protesta gađali policiju kamenjem, flašicama vode i drugim objektima. 

Neki od njih gađali su policiju kanisterima sa suzavcem, prenosi Rojters.

Demonstracije su počele nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Dzejkob Frej pozvao tužilaštvo da podnese krivične prijave protiv policajca, koji se na video snimku vidi kako drži koleno na vratu Afroamerikanca u lisicama, koji se žalio da ne može da diše i preminuo u policijskom pritvoru.

Stotine učesnika protesta, od kojih su mnogima lica bila pokrivena, preplavili su ulice oko policijske stanice u sredu uveče, nedaleko od mesta na kojem je Flojd uhapšen, uzvikujući "Nema pravde, nema mira" i "Ne mogu da dišem", a tokom noći njihov broj se povećao na više hiljada.

Na televizijskim snimcima, napravljenim iz helikoptera, vidi se kako desetine ljudi pljačka prodavnicu Target i istrčava iz nje sa odećom i kolicima za kupovinu, punim robe.

U nekoliko preduzeća, uključujući prodavnicu automobilskih delova, izbili su požari nakon što je pao mrak, a očevici navode da su oni podmetnuti.

Mediji su preneli da je manji protest, koji je mirno protekao, održan u predgrađu, ispred kuće jednog od policajaca.

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je na Tviteru da je pozvao Federalni istražni biro (FBI) da ubrza istragu dodajući da ceni rad lokalnih policijskih snaga.

Policija je i juče, tokom protesta nekoliko stotina građana zbog smrti Flojda, upotrebila suzavac.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: "Ne mogu da dišem" i "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš".

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac belac kako kleči osumnjičenom crncu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila.

Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče”, zabeleženo je na snimku, navodi AP.

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Smrt čoveka, koji je preminuo posle policijske interevencije, pod istragom je Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Novi snimak hapšenja, Flojd se nije opirao

Novi snimci hapšenja Džordža Flojda, crnca koji je preminuo nakon što ga je policajac ugušio kolenom, pokazuju da se on nije opirao hapšenju, kako je policija prvobitno tvrdila.

Na snimku, snimljenom sigurnosnom kamerom obližnjeg restorana, vidi se da Flojd sarađuje s policajcima nakon što su ga izvukli iz vozila i pre nego što su ga oborili na zemlju.

Kamera je zabeležila kako Flojd korača pored policajaca dok se udaljavaju od njegovih kola. Zatim izgleda kao da mu naređuju da sedne na zemlju, što on i čini.

Policajci mu tada pomažu da ustane i vode ga do svog vozila, a on se tada sruši na zemlju, nakon čega su ga policajci prikovali za zemlju.

U prvobitnom policijskom izveštaju bilo je navedeno da se Džordž "fizički opirao hapšenju", što je nateralo jednog od policajaca da ga "obuzda".

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac belac kako je osumnjičenom crncu pritisnuo vrat kolenom, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Policajac mu je držao koleno na vratu gotovo pet minuta, iako ga je Flojd preklinjao da ga ne ubije.

"Nemojte me ubiti, molim vas, ne mogu da dišem", rekao je Flojd.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jing jang

29.05.2020 00:45

Ovi Ameri mi nisu jasni?!Kada god su neke demonstracije ili protesti uvjek se pretvore u pljackanje prodavnica.

ODGOVORITE