Ко мјесецима кочи расподјелу 333 мил. евра од ММФ-а?

Ни након више од мјесец дана новац који је БиХ добила од Међунарорног монетарног фонда није расподијељен ентитетима. Шта је кочница и ко су одговорни за то?

Република Српска 28.05.2020 | 19:49
Ко мјесецима кочи расподјелу 333 мил. евра од ММФ-а?

Брза финансијска помоћ за БиХ од ММФ-а у износу од 333 милиона евра још чека на своје примаоце. Од 23. априла ове године, новац се налази на рачуну Централне банке БиХ и још увијек није уплаћен ни Републици Српској, нити ФБиХ и Дистрикту Брчко.

Ко су одговорни што та средства ни након више од мјесец дана нису расподијељена?

Министар финансија и трезора БиХ тврди да кривица није његова. Вјекослав Беванда истиче да је посао око аранжмана урађен професионално и да су на сједници Савјета министара донесене двије одлуке, једна о издавању гаранција да ће средства бити враћена и друга која се тиче расподјеле, а не повлачења тих средстава.

„Централна банка је издала ентитетима и Брчко дистрикту захтјев за упућивање инструкције. Они су упутили инструкцију. И сада је позивање да нема ове одлуке Савјета министара. Она је у Секретаријату два пута оборена. И трећи пут, ако буде политичке воље, да се изађе из овог, умјесто да се ради представа, она је спремна и у њој се неће ништа мијењати“, каже Беванда.

Претпоставку ко је крив што новац није расподијељен, немају ни у Републици Српској. Министар финансија Зора Видовић каже како је Српска неколико пута безуспјешно интервенисала код Централне банке БиХ око добијања средстава. 

„Ја заиста не знам шта је проблем. И то вјероватно није проблем који је разуман. 
Просто не знам, можда се политика ту упетљала“, каже Видовићева.

Република Српска тренутно чека одлуку Управног одбора Централне банке, који је засједао данас. Уколико она не буде повољна, Зора Видовић најављује и тужбу против Гувернера ове банке. Претходних дана помињало се да Савјет министара треба послати ново допунско писмо, али Видовићева ни о томе не зна ништа.

„Ја заиста вјерујте ми не знам. Знам само то што сам чула из медија и што сам разговарала са гдином Тегелтијом. Он каже да ту више никаква одлука не треба Савјета министара“, одговара министар финансија РС.

Међутим, да је потребна нова одлука Савјета министара, потврђују и из канцеларије ЕУ за БиХ и Амбасаде САД-а. Они истичу да је Савјет министара одлуком о одобравању преноса новца од ММФ-а, био обавезан да донесе и посебну одлуку о расподјели средстава како је захтијевано Писмом намјере које је БиХ упутила ММФ-у, али да то није учињено.

Као кривца за то, из канцеларије ЕУ виде политичаре на бх.нивоу, од којих траже да без одлагања одблокирају средства.

„Рјешење је једноставно, Савјет министара БиХ треба донијети другу одлуку којом одобрава расподјелу према споразуму из Меморандума о разумијевању, без дотјеривања. 
Одлучно дјеловање у овом тренутку би послало сигнал ван ове земље да су бх. политичари одговорни партнери својим грађанима у рјешавању изазова са којима ће се земља суочити“, наводи се у саопштењу ових из канцеларије ЕУ за БиХ и Амбасаде САД у БИХ. 

И Бранислав Бореновић сматра да су највећи кривци што новац није пребачен ентитетима политичари, и то они из три владајуће странке на нивоу БиХ: СНСД, СДА и ХДЗ.

„Али је кључно да показује једну врсту апсурдног стања у коме се налазимо, да је власт толико неспособна, да се не могу договорити око нечега што је једно техничко питање, начин расподјеле средстава по кредиту који ће платити сви грађани ове земље“, каже посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић.

И док се надлежни не могу договорити око расподјеле средстава, пенали у виду наплате камате по овом основу већ пристижу. Међутим, да ствар буде интересантна, министар финансија Зора Видовић ни о томе не зна ништа.

„Ја не знам да је дошао обрачун камате. Ја сам јуче била на путу, али ми моји сарадници нису рекли да је дошао обрачун камате. Претпостављам да јесте дошао јер је прошло мјесец дана", каже Зора Видовић.

Око 333 милиона евра, колико износи кредитни аранжман БиХ од ММФ, Републици Српској требало би да припадне 37,5% што је око 120 милиона евра, односно око 240 милиона марака.
За ФБИХ предвиђено је 62,5% док ће преосталих 1% припасти Дистрикту Брчко.

 

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сторно КРЕДИТ, ММФ И ПОТКИВАЧИ

28.05.2020 18:30

Кредит отказати, новце вратити одмах на рачун ММФ. Нека се госпођа гуши у властитим го..има, а не да задужују још неродјену генерације. Покретни шатор (пардон болницу) су купили и сада се тамо овце од кише склањају. Доста је та капитална инвестиција, тако да је новац ММФ непотребан. Је ли тако мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.05.2020 18:43

Тај народ на који се позивас је обицно смеце и љигавац који цека да га несто западне од ових силних кредита које РС стално дизе. Смеце од народа, такве не треба залити.

Name

Вукота

28.05.2020 18:59

Није тако.И појма немаш ни о чему,невриједи ти ни објасњавати..

Name

Ре

28.05.2020 19:21

Из авиона се види да новац блокира Цовиц.

Name

Ре сторно

28.05.2020 20:46

Тако је! Потписујем све сто си написао ти, а и ово сто написа Ре... Свака цаст обојици!

Name

Луди Милан

28.05.2020 18:56

Ствар је оцигледна да хдз-ов министар коци исплату новца, хоце од кантона да прави ентитет, то су му дозволили партнери сда и снсд цим су усли у коалицију заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беванда

28.05.2020 19:25

Хоће 50 посто пара кантонима - ж упанијама који неби били у обавези те паре враћати,већ би то требала вратити федерална влада .Ко овдје сиса весло ,оно што узмеш то брале мој и врати.Ј..е луд збуњеног.Извините због ове задње реченице.ЛП ВУКОСАВЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСЕНОВАЦ И ГРАДИШКА СТАРА

28.05.2020 19:25

Дом су ДОДИКОВИХ другара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

28.05.2020 19:38

углавно се цује. 'ја сам урадио свој посао, сад је на другом'. и тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

29.05.2020 03:13

Због љубави Додика према ХДЗ трпи и РС. Неце проци пуно времена када цемо схватити да ова борба Додика за "спас РС" дугороцно унистава РС. Наса индустрија ово не мозе поднијети. 70% индустрије је у рукама босњацког дијела Ф БиХ и мјесто да се растерете односи са Босњацима и економски јацамо РС будала Бурле и даље коци све!!! Па није закон о ПДВ добар за Босњаке вец за привреднике а оборисе га ови из устаске коалиције СНСД/ХДЗ

ОДГОВОРИТЕ