Ko mjesecima koči raspodjelu 333 mil. evra od MMF-a?

Ni nakon više od mjesec dana novac koji je BiH dobila od Međunarornog monetarnog fonda nije raspodijeljen entitetima. Šta je kočnica i ko su odgovorni za to?

Republika Srpska 28.05.2020 | 19:49
Ko mjesecima koči raspodjelu 333 mil. evra od MMF-a?

Brza finansijska pomoć za BiH od MMF-a u iznosu od 333 miliona evra još čeka na svoje primaoce. Od 23. aprila ove godine, novac se nalazi na računu Centralne banke BiH i još uvijek nije uplaćen ni Republici Srpskoj, niti FBiH i Distriktu Brčko.

Ko su odgovorni što ta sredstva ni nakon više od mjesec dana nisu raspodijeljena?

Ministar finansija i trezora BiH tvrdi da krivica nije njegova. Vjekoslav Bevanda ističe da je posao oko aranžmana urađen profesionalno i da su na sjednici Savjeta ministara donesene dvije odluke, jedna o izdavanju garancija da će sredstva biti vraćena i druga koja se tiče raspodjele, a ne povlačenja tih sredstava.

„Centralna banka je izdala entitetima i Brčko distriktu zahtjev za upućivanje instrukcije. Oni su uputili instrukciju. I sada je pozivanje da nema ove odluke Savjeta ministara. Ona je u Sekretarijatu dva puta oborena. I treći put, ako bude političke volje, da se izađe iz ovog, umjesto da se radi predstava, ona je spremna i u njoj se neće ništa mijenjati“, kaže Bevanda.

Pretpostavku ko je kriv što novac nije raspodijeljen, nemaju ni u Republici Srpskoj. Ministar finansija Zora Vidović kaže kako je Srpska nekoliko puta bezuspješno intervenisala kod Centralne banke BiH oko dobijanja sredstava. 

„Ja zaista ne znam šta je problem. I to vjerovatno nije problem koji je razuman. 
Prosto ne znam, možda se politika tu upetljala“, kaže Vidovićeva.

Republika Srpska trenutno čeka odluku Upravnog odbora Centralne banke, koji je zasjedao danas. Ukoliko ona ne bude povoljna, Zora Vidović najavljuje i tužbu protiv Guvernera ove banke. Prethodnih dana pominjalo se da Savjet ministara treba poslati novo dopunsko pismo, ali Vidovićeva ni o tome ne zna ništa.

„Ja zaista vjerujte mi ne znam. Znam samo to što sam čula iz medija i što sam razgovarala sa gdinom Tegeltijom. On kaže da tu više nikakva odluka ne treba Savjeta ministara“, odgovara ministar finansija RS.

Međutim, da je potrebna nova odluka Savjeta ministara, potvrđuju i iz kancelarije EU za BiH i Ambasade SAD-a. Oni ističu da je Savjet ministara odlukom o odobravanju prenosa novca od MMF-a, bio obavezan da donese i posebnu odluku o raspodjeli sredstava kako je zahtijevano Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u, ali da to nije učinjeno.

Kao krivca za to, iz kancelarije EU vide političare na bh.nivou, od kojih traže da bez odlaganja odblokiraju sredstva.

„Rješenje je jednostavno, Savjet ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. 
Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti“, navodi se u saopštenju ovih iz kancelarije EU za BiH i Ambasade SAD u BIH. 

I Branislav Borenović smatra da su najveći krivci što novac nije prebačen entitetima političari, i to oni iz tri vladajuće stranke na nivou BiH: SNSD, SDA i HDZ.

„Ali je ključno da pokazuje jednu vrstu apsurdnog stanja u kome se nalazimo, da je vlast toliko nesposobna, da se ne mogu dogovoriti oko nečega što je jedno tehničko pitanje, način raspodjele sredstava po kreditu koji će platiti svi građani ove zemlje“, kaže poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović.

I dok se nadležni ne mogu dogovoriti oko raspodjele sredstava, penali u vidu naplate kamate po ovom osnovu već pristižu. Međutim, da stvar bude interesantna, ministar finansija Zora Vidović ni o tome ne zna ništa.

„Ja ne znam da je došao obračun kamate. Ja sam juče bila na putu, ali mi moji saradnici nisu rekli da je došao obračun kamate. Pretpostavljam da jeste došao jer je prošlo mjesec dana", kaže Zora Vidović.

Oko 333 miliona evra, koliko iznosi kreditni aranžman BiH od MMF, Republici Srpskoj trebalo bi da pripadne 37,5% što je oko 120 miliona evra, odnosno oko 240 miliona maraka.
Za FBIH predviđeno je 62,5% dok će preostalih 1% pripasti Distriktu Brčko.

 

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Storno KREDIT, MMF I POTKIVAČI

28.05.2020 18:30

Kredit otkazati, novce vratiti odmah na račun MMF. Neka se gospođa guši u vlastitim go..ima, a ne da zadužuju još nerodjenu generacije. Pokretni šator (pardon bolnicu) su kupili i sada se tamo ovce od kiše sklanjaju. Dosta je ta kapitalna investicija, tako da je novac MMF nepotreban. Je li tako moj narode.

ODGOVORITE
Name

re

28.05.2020 18:43

Taj narod na koji se pozivas je obicno smece i ljigavac koji ceka da ga nesto zapadne od ovih silnih kredita koje RS stalno dize. Smece od naroda, takve ne treba zaliti.

Name

Vukota

28.05.2020 18:59

Nije tako.I pojma nemaš ni o čemu,nevrijedi ti ni objasnjavati..

Name

Re

28.05.2020 19:21

Iz aviona se vidi da novac blokira Covic.

Name

Re storno

28.05.2020 20:46

Tako je! Potpisujem sve sto si napisao ti, a i ovo sto napisa Re... Svaka cast obojici!

Name

Ludi Milan

28.05.2020 18:56

Stvar je ocigledna da hdz-ov ministar koci isplatu novca, hoce od kantona da pravi entitet, to su mu dozvolili partneri sda i snsd cim su usli u koaliciju zajedno

ODGOVORITE
Name

Bevanda

28.05.2020 19:25

Hoće 50 posto para kantonima - ž upanijama koji nebi bili u obavezi te pare vraćati,već bi to trebala vratiti federalna vlada .Ko ovdje sisa veslo ,ono što uzmeš to brale moj i vrati.J..e lud zbunjenog.Izvinite zbog ove zadnje rečenice.LP VUKOSAVLJE.

ODGOVORITE
Name

JASENOVAC I GRADIŠKA STARA

28.05.2020 19:25

Dom su DODIKOVIH drugara!

ODGOVORITE
Name

Drina

28.05.2020 19:38

uglavno se cuje. 'ja sam uradio svoj posao, sad je na drugom'. i tako u krug.

ODGOVORITE
Name

Mozda

29.05.2020 03:13

Zbog ljubavi Dodika prema HDZ trpi i RS. Nece proci puno vremena kada cemo shvatiti da ova borba Dodika za "spas RS" dugorocno unistava RS. Nasa industrija ovo ne moze podnijeti. 70% industrije je u rukama bosnjackog dijela F BiH i mjesto da se rasterete odnosi sa Bosnjacima i ekonomski jacamo RS budala Burle i dalje koci sve!!! Pa nije zakon o PDV dobar za Bosnjake vec za privrednike a oborise ga ovi iz ustaske koalicije SNSD/HDZ

ODGOVORITE