ПДП Влади нуди "мобилну болницу" за 4,6 милиона КМ

Млади ПДП-а монтирали су покретну амбуланту у бањалучком парку Младен Стојановић по узору на покретну болницу коју је купила Влада Српске. Како кажу, за разлику од покретне болнице, амбуланта ће имати и зидове и потребну опрему за лијечење пацијената па ће понудити Влади Српске да ју  откупи за 4,6 милиона марака.

Република Српска 28.05.2020 | 16:15
ПДП Влади нуди "мобилну болницу" за 4,6 милиона КМ

Хитна набавка болнице покренута је крајем марта када је из Владе Српске саопштено да је рок за испоруку 10 дана.

Крајем маја монтирани су шатори у бањалучком насељу Залужани али су даље празни. Зато су млади ПДП-а одлучили да помогну надлежнима па су монтирали покретну амбуланту са комплетираном опремом.  Понудиће ју на откуп Влади Српске.

„Ми је нећемо продати за 4,6 милиона КМ него ћемо им дати 20% попуста на болницу и будући да се налази у Бањалуци и да се опрема може користити јер има све дозволе и цертификате немају трошак транспорта од 400 000 марака. Предлажем премијеру да се донесе закон који би поништио овај закон о јавним набавкама и да направе закон о телефонским набавкама јер је премијер РС једним телефонским позивом скршио 4,6 милиона КМ грађанског новца“,каже Иван Бегић, предсједник младих ПДП-а.

Уколико би продали болницу Влади, новац би потрошили на све ставке из ребаланса буџета за које су надлежни смањили издвајања, као што су хуманитарне и спортске организације и удружење 12 беба из Приједора. Циљ монтаже покретне амбуланте није ни шала ни перфоманс, већ да се јавности покаже апсурдност набавке покретне болнице, кажу опозиционари. 

 „Нама је циљ указати на невјероватну појаву да је неко без имало зезања потрошио 4,6 милиона марака и нама није циљ да се зезамо већ да укажемо да ми нећемо пристати на овакве јавне набавке“, каже Иван Бегић, предсједник младих ПДП-а.

 „Умјесто да су нормалније искористили ову ситуацију и искористили новац у оно што је грађанима суштински потребно они се играју нашим животима и зезају се у оваквим ситуацијама. Рекли су да су одлично искористили ванредну ситуацију, ја не видим да су ишта добро урадили осим што су ово искористили за своје лично богаћење и стављање нашег новца у свој лични џеп“, истиче Ања Грубачић, секретар младих ПДП-а.

Покретна болница је у Републику Српске стигла 3.априла. Од помпезно најављене болнице са 500 болничких кревета и пратећом опремом, у Републику Српску стигли су само шатори. Набављена је због епидемије вируса корона али до сада није кориштена јер још увијек није опремљена.

Занимљиво је да је уговор за набавку потписан два дана прије увођења ванредног стања чиме је прекршен Закон о јавним набавкама и члан 10 који се односи на изузеће од Закона у ситуацијама крајње хитности. Грађани су покретну болницу платили 4,6 милиона марака са ПДВ-ом.  

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

28.05.2020 14:42

Сад ће СМС акција за лијечење болесне дјеце, а за гаражу УКЦ-а има 35 милиона КМ...ко гласа за ове, гласа за своју пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.05.2020 16:04

Коце да гласа неце ни пензинери висе и они опаметнили

Name

Ре

28.05.2020 16:07

Не могу папци без сатора и то ти је то. Мора да це организоват неки васер Или неку кориду гдје це главна звезда бити Рудоња и Мајкицка а естрадна звезда Милица

Name

Крузни Ток

28.05.2020 14:47

Када це Радојициц да пресјеце врпцу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

град

28.05.2020 18:12

Ста ти имас против крузних токова? И засто је спорно да град и градонацелник планирају и праве крузне токове? Ко то треба да ради? Био је и оцајни Гаврановиц градонацелник па није оставио ниста иза себе.

Name

Ре

28.05.2020 15:27

Тај дудуков шатор у Залужанима је, по свему судећи, заоставштина ЈНА??? Има их који тврде да је ЈНА имала покретну болницу, то јест исти овакав шатор, као овај Залужанима, само тај је био потпуно опремљен за случај рата и никад није употребљена! Није искључено да је то управо овај шатор у Залужанима, тј још једном су нас направили будала и продали нам наше, и то за огромне паре! Шта ће људи, видјели да могу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал

28.05.2020 16:03

Било као било они су за ту болницу из будзета Српске украли 4,5 милиона марака,а сатор дали је војни или није пара нема опреме за сатор нема и на крају ,НЕМОЗЕИМ НИКО НИСТА,,,ТОСУ СИЛЕДЗИЈЕ

Name

О

28.05.2020 16:24

Купујте насе!!!! Домацее!! Најбољее!!!

Name

економиста

28.05.2020 16:27

И много јаце економије требају да се угледају на овакав модел успјесног пословања по принципима папак-економије.

Name

11903

28.05.2020 17:04

Лијепо је Висковиц рекао да се ''та болница'' мозе демонтирати у 10 болница са по 50 кревета. Крајем осамдесетих година се сјецам да су са 3 дајца ЈНА у Одзак у Посавини довезли мању болницу која је слузила као за ''не дај бозе''. Била је запакована, сортирана у СНК сандуцима и у марту 1992 су је припадници ХВО некуд одвезли. Хтједох реци да је у ЈНА била доктрина да јединице низег нивоа од корпуса, најцесце дивизије, а у БиХ их је било неколико су имале покретне болнице. Касније се од њих одустало, јер би биле у рату теско брањене, а уз мању прецизну употребу артиљерије би се десила велика беспотребна страдања и особља и рањених војника. Било би интересантно ако би какав озбиљан институт рецимо урадио анализу старости варова на оним металним конструкцијама, те би се тако са сигурносцу досло до налаза о години производње, јер теско је за повјеровати да би се у Њемацкој исплатило дугогодисње складистење те скаламерије?

Name

Бањалуцанин

28.05.2020 18:39

Влада је донијела одлуку да мајкицку прогласе првом дамом ЦОРОНЕ