PDP Vladi nudi "mobilnu bolnicu" za 4,6 miliona KM

Mladi PDP-a montirali su pokretnu ambulantu u banjalučkom parku Mladen Stojanović po uzoru na pokretnu bolnicu koju je kupila Vlada Srpske. Kako kažu, za razliku od pokretne bolnice, ambulanta će imati i zidove i potrebnu opremu za liječenje pacijenata pa će ponuditi Vladi Srpske da ju  otkupi za 4,6 miliona maraka.

Republika Srpska 28.05.2020 | 16:15
PDP Vladi nudi "mobilnu bolnicu" za 4,6 miliona KM

Hitna nabavka bolnice pokrenuta je krajem marta kada je iz Vlade Srpske saopšteno da je rok za isporuku 10 dana.

Krajem maja montirani su šatori u banjalučkom naselju Zalužani ali su dalje prazni. Zato su mladi PDP-a odlučili da pomognu nadležnima pa su montirali pokretnu ambulantu sa kompletiranom opremom.  Ponudiće ju na otkup Vladi Srpske.

„Mi je nećemo prodati za 4,6 miliona KM nego ćemo im dati 20% popusta na bolnicu i budući da se nalazi u Banjaluci i da se oprema može koristiti jer ima sve dozvole i certifikate nemaju trošak transporta od 400 000 maraka. Predlažem premijeru da se donese zakon koji bi poništio ovaj zakon o javnim nabavkama i da naprave zakon o telefonskim nabavkama jer je premijer RS jednim telefonskim pozivom skršio 4,6 miliona KM građanskog novca“,kaže Ivan Begić, predsjednik mladih PDP-a.

Ukoliko bi prodali bolnicu Vladi, novac bi potrošili na sve stavke iz rebalansa budžeta za koje su nadležni smanjili izdvajanja, kao što su humanitarne i sportske organizacije i udruženje 12 beba iz Prijedora. Cilj montaže pokretne ambulante nije ni šala ni perfomans, već da se javnosti pokaže apsurdnost nabavke pokretne bolnice, kažu opozicionari. 

 „Nama je cilj ukazati na nevjerovatnu pojavu da je neko bez imalo zezanja potrošio 4,6 miliona maraka i nama nije cilj da se zezamo već da ukažemo da mi nećemo pristati na ovakve javne nabavke“, kaže Ivan Begić, predsjednik mladih PDP-a.

 „Umjesto da su normalnije iskoristili ovu situaciju i iskoristili novac u ono što je građanima suštinski potrebno oni se igraju našim životima i zezaju se u ovakvim situacijama. Rekli su da su odlično iskoristili vanrednu situaciju, ja ne vidim da su išta dobro uradili osim što su ovo iskoristili za svoje lično bogaćenje i stavljanje našeg novca u svoj lični džep“, ističe Anja Grubačić, sekretar mladih PDP-a.

Pokretna bolnica je u Republiku Srpske stigla 3.aprila. Od pompezno najavljene bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom, u Republiku Srpsku stigli su samo šatori. Nabavljena je zbog epidemije virusa korona ali do sada nije korištena jer još uvijek nije opremljena.

Zanimljivo je da je ugovor za nabavku potpisan dva dana prije uvođenja vanrednog stanja čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama i član 10 koji se odnosi na izuzeće od Zakona u situacijama krajnje hitnosti. Građani su pokretnu bolnicu platili 4,6 miliona maraka sa PDV-om.  

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Jaffa

28.05.2020 14:42

Sad će SMS akcija za liječenje bolesne djece, a za garažu UKC-a ima 35 miliona KM...ko glasa za ove, glasa za svoju propast.

ODGOVORITE
Name

Re

28.05.2020 16:04

Koce da glasa nece ni penzineri vise i oni opametnili

Name

Re

28.05.2020 16:07

Ne mogu papci bez satora i to ti je to. Mora da ce organizovat neki vaser Ili neku koridu gdje ce glavna zvezda biti Rudonja i Majkicka a estradna zvezda Milica

Name

Kruzni Tok

28.05.2020 14:47

Kada ce Radojicic da presjece vrpcu?

ODGOVORITE
Name

grad

28.05.2020 18:12

Sta ti imas protiv kruznih tokova? I zasto je sporno da grad i gradonacelnik planiraju i prave kruzne tokove? Ko to treba da radi? Bio je i ocajni Gavranovic gradonacelnik pa nije ostavio nista iza sebe.

Name

Re

28.05.2020 15:27

Taj dudukov šator u Zalužanima je, po svemu sudeći, zaostavština JNA??? Ima ih koji tvrde da je JNA imala pokretnu bolnicu, to jest isti ovakav šator, kao ovaj Zalužanima, samo taj je bio potpuno opremljen za slučaj rata i nikad nije upotrebljena! Nije isključeno da je to upravo ovaj šator u Zalužanima, tj još jednom su nas napravili budala i prodali nam naše, i to za ogromne pare! Šta će ljudi, vidjeli da mogu!

ODGOVORITE
Name

Kriminal

28.05.2020 16:03

Bilo kao bilo oni su za tu bolnicu iz budzeta Srpske ukrali 4,5 miliona maraka,a sator dali je vojni ili nije para nema opreme za sator nema i na kraju ,NEMOZEIM NIKO NISTA,,,TOSU SILEDZIJE

Name

O

28.05.2020 16:24

Kupujte nase!!!! Domacee!! Najboljee!!!

Name

ekonomista

28.05.2020 16:27

I mnogo jace ekonomije trebaju da se ugledaju na ovakav model uspjesnog poslovanja po principima papak-ekonomije.

Name

11903

28.05.2020 17:04

Lijepo je Viskovic rekao da se ''ta bolnica'' moze demontirati u 10 bolnica sa po 50 kreveta. Krajem osamdesetih godina se sjecam da su sa 3 dajca JNA u Odzak u Posavini dovezli manju bolnicu koja je sluzila kao za ''ne daj boze''. Bila je zapakovana, sortirana u SNK sanducima i u martu 1992 su je pripadnici HVO nekud odvezli. Htjedoh reci da je u JNA bila doktrina da jedinice nizeg nivoa od korpusa, najcesce divizije, a u BiH ih je bilo nekoliko su imale pokretne bolnice. Kasnije se od njih odustalo, jer bi bile u ratu tesko branjene, a uz manju preciznu upotrebu artiljerije bi se desila velika bespotrebna stradanja i osoblja i ranjenih vojnika. Bilo bi interesantno ako bi kakav ozbiljan institut recimo uradio analizu starosti varova na onim metalnim konstrukcijama, te bi se tako sa sigurnoscu doslo do nalaza o godini proizvodnje, jer tesko je za povjerovati da bi se u Njemackoj isplatilo dugogodisnje skladistenje te skalamerije?

Name

Banjalucanin

28.05.2020 18:39

Vlada je donijela odluku da majkicku proglase prvom damom CORONE