Поште незаконито наплаћују поштарину?!

Након што су двије године од грађана наплаћивали поштарину од 1,8 КМ за пошиљке које садрже робу из иностранства, три јавна поштанска оператера у земљи су коначно схватила да тиме крше прописе Свјетске поштанске уније. Сада од Уније траже да Босну и Херцеговину изузме од примјене тих прописа, а како би легализовали узимање милиона марака по овом основу.

Босна и Херцеговина 27.05.2020 | 17:16
Поште незаконито наплаћују поштарину?!

Свој захтјев су преточили у Иницијативу за изузеће из Свјетске поштанске конвенције. Та иницијатива би требала да буде поднесена на 27. Конгресу Свјетске поштанске уније.

На овај начин стављена је тачка на полемике око тога да ли је овај намет који су поште увеле легалалан, с обзиром да је иницијатива крунски доказ и признање да се од грађана узимао новац који је супротан конвенцији.

Не само да траже амнестију, већ поште у БиХ траже да наставе са овом праксом.

Иначе, БиХ се приступањем овој Унији у јануару 1993. године обавезала на поштивање њених аката.

У Иницијативи, у коју је ЦАПИТАЛ имао увид, тражи се измјена чланова који се односе на поштарине и то на начин да се БиХ дозволи да наплаћује додатну накнаду од прималаца обичних пошиљки које садрже робу, јер су „морале бити претворене у праћене пошиљке, што како тврде изискује додатне трошкове“.

“Пошиљке које садрже робу запримљене у БиХ морају бити праћене како би се испунили царински и сигурносни захтјеви и како би биле у складу са националним законодавством”, стоји у образложењу Иницијативе.

Босна и Херцеговина као чланица Свјетске поштанске уније (Универсал Постал Унион) учествује на конгресима УПУ-а који се организују сваке четири године, а на којем се разматрају и усвајају одговарајући акти. Исто тако свака држава чланица УПУ-а има могућност подношења приједлога измјена и допуна као и захтјева за изузеће из појединих одредби наведених Аката који се усвајају на редовним конгресима.

Да подсјетимо, поштански оператери у БиХ већ дуже вријеме наплаћивали поштарине без обзира што су оне већ плаћене у одлазној пошти.

Увођењем овог намета заустављена је експанзија у онлине трговини. Многима више није било исплативо наручивати ситне предмете преко интернет оглашивача, посебно из Кине, јер је накнадна поштарина знатно утицала на његову цијену. Често је цијена поштарина премашивала вриједности пошиљке.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јааа

27.05.2020 15:20

Лоповлук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

27.05.2020 16:58

Како да се запослим у Пошти Бијељина. Ко су ликови М. Михајловић и Бјелица Р? Видим неке жене се запослиле и стално се запошљава, а нигдје конкурса.

Name

Алексанар Бања Лука

27.05.2020 15:53

Занима ме шта раде ткз.правници у Поштама Српске ако су признали да незаконито наплаћују поштарину,какви су то правници и које право примјењују.Да ли пошта крши закон и кад запошљава раднике без конкурса 'оће ли и то бити на тој конвецији?Молим вас,узели милионе и имају образа да то траже и даље!?Па шта ради ПОЛИЦИЈА?Зашто полиција не ухапси руководсво пошта који су одговорни што је ЊИХОВО страначко предузеће нелегално наплаћивало поштарину.Значи онај ко краде и каже да краде опрашта му се и још буде награђен са бољом функцијом и фотељом.Па замислите и Њемачкој да се догоди неки скандал у Мерцедесу или некој фирми шта би све било.МА КАТАНАЦ НА ВРАТА И ЋАО!Какава пошта какви бакрачи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

27.05.2020 15:55

Јој, који кримоси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

27.05.2020 16:05

Није само ријец о обицној пости. Мени су и за препоруцене посиљке знали узети тих 1.80. Какав лоповска дрзава!! На планети нам нема равних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамни вилајет

27.05.2020 16:21

У овом тамном вилајету за све и сваста су увели додатне таксе, па засто неби и за посту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.05.2020 16:45

А гдје се то код нас не краде??

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.05.2020 16:47

Купим на Пику постарина 8 км постар ми узима јос три марке за доставу иако сам 50 м удаљен од посте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.05.2020 17:30

Проклетство је убило човјека. Ухљеби нас уништише

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливе

27.05.2020 17:44

Престао сам користити услуге поште када су почели да наплаћују уплатнице, мислим некад у току прошле године. Када сам дошао да уплатим рачуне тражио сам уплатнице, јер их није било на оним пултовима гдје су иначе биле и гдје се попуњавају. Дошао на шалтер да тражим и радница мени даје три комада и каже да платим 0,3 КМ. Нисам могао вјеровати, само сам кратко питао зар стварно да платим уплатнице, а радница је била у фазону, не мораш, онда иди из поште. Значи наплаћују ЊИХОВО ОСНОВНО СРЕДСТВО ЗА РАД, јер што се мене лично тиче, ја могу њима и диктирати податке, или показати на телефону, нисам ја тај којем требају подаци фино исписани како би они неписмени на шалтерима пошти знали да унесу уплату у систем. Тад сам дефинитивно прешао на мобилно банкарство само да не гледам те будале, иако, наравно и ту услугу плаћам, али бар као господин.

ОДГОВОРИТЕ