БЛ: Усвојен ребаланс буџета, опозиција бојкотовала

Скупштина града Бања Лука расправљала је данас на ванредној сједници о Нацрту ребаланса буџета града за 2020. годину. Опозиција није присуствовала расправи. Из Градске управе поручују да су сви добили довољно времена за реплике и расправу.

Република Српска 27.05.2020 | 16:29
БЛ: Усвојен ребаланс буџета, опозиција бојкотовала

Опозиција је из протеста напустила засједање градске Скупштине у Бањалуци. Одборници опозиције нису били задовољни начином организације саме ванредне сједнице, нити начином расправе о дневном реду. 13 тачака, о којима се расправљало биле су подијељење у 3 блока, а у сваком блоку опозиција је имала по 10 минута обраћања.

То је, поручују недовољно, посебно због чињенице о каквој важној теми се ради, ребалансу буџета за текућу годину.

„Ми смо данас имали 3 пута по десет минута комплет опозиција и наш клуб. Ми то нисмо хтјели да прихватимо зато што није равноправно, јер постоји простор да нас испрескачу и да то не буде уопште коректна и фер плеј борба“, каже одборник покрета „Бања Лука зове“ Саша Лазић.

Одборници из владајуће коалиција усвојили су Нацрт ребаланса буџета за 2020. годину. Бања Лука трпи губитке на свим пољима. Закључно са 25. мајем, пад јавних прихода града, већи је од 12 милиона КМ. Предвиђања су да ће до краја године, износ бити и цијелих 30 милиона.

Ипак, нема одустајања од планираних капиталних инвестиција, за које ће бити неопходна емисија обвезница од 12 милиона марака, наглашава Игор Радојичић.

„Нисмо се одлучили да срежемо потрошњу. Нисмо се одлучили да срежемо инвестиције. То је пут којим се теже иде. Лакше би било поукидати све оно што су улагања и потрошња и сачекати да прође криза, али онда би се град свео, ја кажем, на одвод смећа и кошење траве. Град мора наставити развојну линију коју је имао. То ће бити тешко, али зато нам треба емисија обвезница од 12 милиона да покријемо капиталне инвестиције“, истиче Радојичић.

Капиталне инвестиције током трајања кризе, могу чекати, одговарају из опозиције. Додају да је неопходно размишљати у очувању радних мјеста јер би то ишло у корист буџета. Као примјер наводе приватне вртиће на подручју града, који су суочени са смањивањем броја радника. Осим тога, бројни су проблеми и у градској периферији.

„Обилазимо насеља и мјесне заједнице гдје људи немају воду, струју, не могу да комуницирају ни с ким. Практично, они су одсјечени у 21. вијеку“, каже одборник ПДП-а у Скупштини Града Бања Лука, Јово Савановић.

Опозициони одборници подвлаче како је Градска управа слиједила примјер Републике Српске, када је у питању криза изазвана вирусом корона. Баш као што ни Републички штаб није имао Робне резерве да се снабдијева сировинама, тако ни Град Бања Лука није имао ниједну марку коју би издвојио за непредвиђене ситуације, каква је ова. 

„Сматрам да суфицит који није био потрошен, не знамо ни зашто, то тек треба да питам 2017/2018 година итд, да се тај новац увијек чува као резервни гарантни фонд, који ће да постоји у случају врло тешких непогода, поплава, епидемија итд. Ако то не могу, 0.5% буџета би у сваком случају морало да се одваја и да увијек имамо средства која увијек можемо уложити“, додаје одборник покрета „Бања Лука зове“ у Скупштини града Мирна Савић-Бањац.

Укупна буџетска потрошња у Нацрту ребаланса за 2020. годину планирана је у износу од 147,52 милиона КМ и представља смањење за 3,17 милиона КМ или за 2,1 одсто у односу на почетни буџет.

Порески и непорески приходи такође су смањени за 25,1 милион КМ или 20 одсто у односу на почетни буџет. 

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

економиста

27.05.2020 15:04

Знаци "развијамо" се са непостојецим парама? Радојициц има право - тим путем се рједје иде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма докле више!

27.05.2020 15:38

Секташких радника имају 50% вишка, а примају их још, толико о њиховој економији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

27.05.2020 16:44

Дасте паметни да неулазите никако у скупстину ниједну панека додик и радојциц сваки дан узимају кредит и стављају усвоје дзепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

реплика

28.05.2020 07:09

Напротив треба уци и гласати против а не њима дозволити да раде ста хоце.Велику греску праве и цине њима медведју услугу.Или је то мозда игра њихова.