BL: Usvojen rebalans budžeta, opozicija bojkotovala

Skupština grada Banja Luka raspravljala je danas na vanrednoj sjednici o Nacrtu rebalansa budžeta grada za 2020. godinu. Opozicija nije prisustvovala raspravi. Iz Gradske uprave poručuju da su svi dobili dovoljno vremena za replike i raspravu.

Republika Srpska 27.05.2020 | 16:29
BL: Usvojen rebalans budžeta, opozicija bojkotovala

Opozicija je iz protesta napustila zasjedanje gradske Skupštine u Banjaluci. Odbornici opozicije nisu bili zadovoljni načinom organizacije same vanredne sjednice, niti načinom rasprave o dnevnom redu. 13 tačaka, o kojima se raspravljalo bile su podijeljenje u 3 bloka, a u svakom bloku opozicija je imala po 10 minuta obraćanja.

To je, poručuju nedovoljno, posebno zbog činjenice o kakvoj važnoj temi se radi, rebalansu budžeta za tekuću godinu.

„Mi smo danas imali 3 puta po deset minuta komplet opozicija i naš klub. Mi to nismo htjeli da prihvatimo zato što nije ravnopravno, jer postoji prostor da nas ispreskaču i da to ne bude uopšte korektna i fer plej borba“, kaže odbornik pokreta „Banja Luka zove“ Saša Lazić.

Odbornici iz vladajuće koalicija usvojili su Nacrt rebalansa budžeta za 2020. godinu. Banja Luka trpi gubitke na svim poljima. Zaključno sa 25. majem, pad javnih prihoda grada, veći je od 12 miliona KM. Predviđanja su da će do kraja godine, iznos biti i cijelih 30 miliona.

Ipak, nema odustajanja od planiranih kapitalnih investicija, za koje će biti neophodna emisija obveznica od 12 miliona maraka, naglašava Igor Radojičić.

„Nismo se odlučili da srežemo potrošnju. Nismo se odlučili da srežemo investicije. To je put kojim se teže ide. Lakše bi bilo poukidati sve ono što su ulaganja i potrošnja i sačekati da prođe kriza, ali onda bi se grad sveo, ja kažem, na odvod smeća i košenje trave. Grad mora nastaviti razvojnu liniju koju je imao. To će biti teško, ali zato nam treba emisija obveznica od 12 miliona da pokrijemo kapitalne investicije“, ističe Radojičić.

Kapitalne investicije tokom trajanja krize, mogu čekati, odgovaraju iz opozicije. Dodaju da je neophodno razmišljati u očuvanju radnih mjesta jer bi to išlo u korist budžeta. Kao primjer navode privatne vrtiće na području grada, koji su suočeni sa smanjivanjem broja radnika. Osim toga, brojni su problemi i u gradskoj periferiji.

„Obilazimo naselja i mjesne zajednice gdje ljudi nemaju vodu, struju, ne mogu da komuniciraju ni s kim. Praktično, oni su odsječeni u 21. vijeku“, kaže odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka, Jovo Savanović.

Opozicioni odbornici podvlače kako je Gradska uprava slijedila primjer Republike Srpske, kada je u pitanju kriza izazvana virusom korona. Baš kao što ni Republički štab nije imao Robne rezerve da se snabdijeva sirovinama, tako ni Grad Banja Luka nije imao nijednu marku koju bi izdvojio za nepredviđene situacije, kakva je ova. 

„Smatram da suficit koji nije bio potrošen, ne znamo ni zašto, to tek treba da pitam 2017/2018 godina itd, da se taj novac uvijek čuva kao rezervni garantni fond, koji će da postoji u slučaju vrlo teških nepogoda, poplava, epidemija itd. Ako to ne mogu, 0.5% budžeta bi u svakom slučaju moralo da se odvaja i da uvijek imamo sredstva koja uvijek možemo uložiti“, dodaje odbornik pokreta „Banja Luka zove“ u Skupštini grada Mirna Savić-Banjac.

Ukupna budžetska potrošnja u Nacrtu rebalansa za 2020. godinu planirana je u iznosu od 147,52 miliona KM i predstavlja smanjenje za 3,17 miliona KM ili za 2,1 odsto u odnosu na početni budžet.

Poreski i neporeski prihodi takođe su smanjeni za 25,1 milion KM ili 20 odsto u odnosu na početni budžet. 

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ekonomista

27.05.2020 15:04

Znaci "razvijamo" se sa nepostojecim parama? Radojicic ima pravo - tim putem se rjedje ide..

ODGOVORITE
Name

Ma dokle više!

27.05.2020 15:38

Sektaških radnika imaju 50% viška, a primaju ih još, toliko o njihovoj ekonomiji

ODGOVORITE
Name

Boban

27.05.2020 16:44

Daste pametni da neulazite nikako u skupstinu nijednu paneka dodik i radojcic svaki dan uzimaju kredit i stavljaju usvoje dzepove

ODGOVORITE
Name

replika

28.05.2020 07:09

Naprotiv treba uci i glasati protiv a ne njima dozvoliti da rade sta hoce.Veliku gresku prave i cine njima medvedju uslugu.Ili je to mozda igra njihova.