Јачи притисак САД-а за коначни договор о Космету

Врло је извјесно да ће Сједињене Америчке Државе у наредном периоду појачати притисак да Београд и Приштина што прије дођу до компромиса око Косова. О томе говори и чињеница да је Ричард Гренел, Трампов човјек од највећег повјерења, добио задатак да се у потпуности посвети преговорима о Косову.

Србија 27.05.2020 | 08:27
Јачи притисак САД-а за коначни договор о Космету

Овакав закључак може се извести на основу најновијих потеза предсједника САД Доналда Трампа око Гренела, његовог главног играча за постизање рјешења на Балкану. Трампов “булдожер”, како су га прозвали медији, ускоро ће се повући са позиције амбасадора САД у Берлину, а само пар дана прије те одлуке, амерички Сенат потврдио је именовање Џона Ретклифа за директора националних обавјештајних служби, што је функција коју је Гренел обављао у в.д. статусу од фебруара.

Сви ови кораци довели су до тога да ће његов фокус бити искључиво Косово, будући да остаје специјални изасланик за дијалог. То је за Блиц потврдио и Гренелов портпарол Дик Кастин.

– Амбасадор Ричард Гренел остаје изасланик предсједника и радује се сљедећој расправи у оквиру дијалога Београда и Приштине чим буде утврђен састав владе Косова – рекао је јуче Кастин за Блиц.

А да ће се Гренел потрудити да до те расправе што прије дође сматра и директор Центра за регионализам Александар Попов.

– Очигледно је да је Гренел Трампов човјек од повјерења, чим га је у периоду вакуума поставио за в.д. замјеника тајних служби. Ако посматрамо издвојено, подношење оставке на мјесту амбасадора у Њемачкој може да буде изненађење, али у ширем контексту није и јасно је да се се може протумачи и као тежња Трампа да искористи да се што прије дође до рјешења око Косова. Очигледно је да ће сада да се крене у озбиљнији и јачи замајац у преговорима. То ће свакако покушати САД, а види се и по реаговањима Европе да ће то радити и Брисел – каже Попов.

Неизоставни дио слагалице око компромиса биће и Европска унија. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је прије неколико дана да је могућност територијалне размјене између Косова и Србије ствар о којој заинтересоване стране треба да одлуче, док је специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак искључио ту могућност. Из ЕУ је, међутим, саопштено да је ЕУ јединствена по оквирима и принципима које треба слиједити у дијалогу.

– Изјаве Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака конзистентне су и у складу са нашим дугогодишњим ставовима, а тврдити другачије је погрешно тумачење – рекао је портпарол ЕК Петер Стано и додао да садржај коначног споразум мора бити у складу са законима и вредностима ЕУ.

Професор Едвард Џозеф, који је као изасланик УН провео 12 година на Балкану, сматра да Трампова администрација настоји да по сваку цијену постигне споразум Београда и Приштине прије америчких предсједничких избора у новембру, не марећи превише за његову садржину.

– Гренел је извршио притисак на малу земљу, која још није примљена у Уједињене нације, због питања царина на увоз робе из Србије. С обзиром на то да су за већинске Албанце односи са САД од изузетне важности, Гренел је то искористио за политизацију читавог случаја изазвавши конфузију на Косову. Царине није увео Курти, већ његов претходник.

Курти је желио да их укине али под условом да се успостави реципроцитет, што је иначе политика коју потенцира Трампова администрација у односима са другим земљама. Зашто је то онда проблем за Трампа?

Због Вучића који вјешто манипулише: у једном тренутку подржава ЕУ да би у другом хвалио кинеског предсједника Си Ђинпинга и руског Владимира Путина. Дакле, Вучић вешто манипулише Гренелом истрајавајући на ставу да неће прихватити обнављање преговора док се не укину царине. Колико је све то бесмислено свједочи и чињеница да је Курти у међувремену укинуо царине, али је задржао принцип реципроцитета.

Европске земље су похвалиле његов потез, осим САД које инсистирају на укидању реципроцитета држећи тако страну Александра Вучића. Разлог је очигледан јер Трампова администрација настоји да по сваку цијену постигне споразум прије америчких предсједничких избора у новембру, не марећи превише за његову садржину – рекао је Џозеф за Радио Слободна Европа.

Министри спољних послова Њемачке и Француске, Хајко Мас и Жан-Ив ле Дријан су у ауторском тексту за Блиц поручили да је крајње вријеме за обнову дијалога Београда и Приштине чији је циљ постизање одрживог, свеобухватног и правно обавезујућег споразума који регулише сва отворена питања и доприноси регионалној стабилности.

Додали су и да је француски предсједник Емануел Макрон изразио спремност да послије прошлогодишњег берлинског буде одржан други самит шефова држава или влада земаља региона у Паризу, али да је предуслов за то спремност двије стране за дијалог.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Референдумциц?

27.05.2020 06:41

Полако, цему зурба? Прво да видимо јесу ли Косованери за самосталност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2020 07:35

Мислис да они зуре,они имају све имају дрзаву а ти ти само цекај.

Name

Нострадамус

27.05.2020 06:44

За Косово и Метохију има висе рјесења,а гдје има висе рјесења "Ту рјесења нема"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антипод

27.05.2020 06:46

ДОДИК је богатији од Клинтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

27.05.2020 07:48

и треба цовек ради

Name

Ахмаљи Махуњани

27.05.2020 06:47

Тако је друзе предцједнице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

27.05.2020 06:59

То це гарант бити ријесену у насу корист. Па нисмо ваљда слали без везе мито Мелани / онакве дивне ципеле,плетене опанке,вунене царапе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БИБЛ

27.05.2020 07:47

колико сте ви из федерације болесни, у једном се слазем требали смо дати некој породици васој те царапе и ципеле, ко нема треба помоци

Name

ДД

27.05.2020 07:22

Вуциц је то вец поодавно ријесио само фали формално признање.Никако не могу схватити сто бар нису тразили посебан статус Српски манастира,као нпр. Света гора И оном јадном народу казали праву истину или је то погодно тло за све криминалце многих дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.05.2020 07:30

најкасније у септ це се све заврсит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трла баба лан

27.05.2020 07:46

Никада Србија неце признати Косово! Мозда поједина србијански багра и би признала али не смију од Русије. То це трајати годинама. А ако би се нисто и покусао ријесити не мозе без рата. А ове Трампове будаластине око "мировних преговора" управо и јесте трла баба лан! Балкан је увијек извор заиста сукоба. Срби су крај 20 века протерани са вековних огњишта одузето им право на имовину на вјековни грунт.. Од срба су отимали да би другим народима правили дрзавице језик културу и какве све глупости! И док то медјународне заједница не ријеси никада мира и нормалног зивота у еx YУ нема!

ОДГОВОРИТЕ