Jači pritisak SAD-a za konačni dogovor o Kosmetu

Vrlo je izvjesno da će Sjedinjene Američke Države u narednom periodu pojačati pritisak da Beograd i Priština što prije dođu do kompromisa oko Kosova. O tome govori i činjenica da je Ričard Grenel, Trampov čovjek od najvećeg povjerenja, dobio zadatak da se u potpunosti posveti pregovorima o Kosovu.

Srbija 27.05.2020 | 08:27
Jači pritisak SAD-a za konačni dogovor o Kosmetu

Ovakav zaključak može se izvesti na osnovu najnovijih poteza predsjednika SAD Donalda Trampa oko Grenela, njegovog glavnog igrača za postizanje rješenja na Balkanu. Trampov “buldožer”, kako su ga prozvali mediji, uskoro će se povući sa pozicije ambasadora SAD u Berlinu, a samo par dana prije te odluke, američki Senat potvrdio je imenovanje Džona Retklifa za direktora nacionalnih obavještajnih službi, što je funkcija koju je Grenel obavljao u v.d. statusu od februara.

Svi ovi koraci doveli su do toga da će njegov fokus biti isključivo Kosovo, budući da ostaje specijalni izaslanik za dijalog. To je za Blic potvrdio i Grenelov portparol Dik Kastin.

– Ambasador Ričard Grenel ostaje izaslanik predsjednika i raduje se sljedećoj raspravi u okviru dijaloga Beograda i Prištine čim bude utvrđen sastav vlade Kosova – rekao je juče Kastin za Blic.

A da će se Grenel potruditi da do te rasprave što prije dođe smatra i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

– Očigledno je da je Grenel Trampov čovjek od povjerenja, čim ga je u periodu vakuuma postavio za v.d. zamjenika tajnih službi. Ako posmatramo izdvojeno, podnošenje ostavke na mjestu ambasadora u Njemačkoj može da bude iznenađenje, ali u širem kontekstu nije i jasno je da se se može protumači i kao težnja Trampa da iskoristi da se što prije dođe do rješenja oko Kosova. Očigledno je da će sada da se krene u ozbiljniji i jači zamajac u pregovorima. To će svakako pokušati SAD, a vidi se i po reagovanjima Evrope da će to raditi i Brisel – kaže Popov.

Neizostavni dio slagalice oko kompromisa biće i Evropska unija. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je prije nekoliko dana da je mogućnost teritorijalne razmjene između Kosova i Srbije stvar o kojoj zainteresovane strane treba da odluče, dok je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak isključio tu mogućnost. Iz EU je, međutim, saopšteno da je EU jedinstvena po okvirima i principima koje treba slijediti u dijalogu.

– Izjave Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka konzistentne su i u skladu sa našim dugogodišnjim stavovima, a tvrditi drugačije je pogrešno tumačenje – rekao je portparol EK Peter Stano i dodao da sadržaj konačnog sporazum mora biti u skladu sa zakonima i vrednostima EU.

Profesor Edvard Džozef, koji je kao izaslanik UN proveo 12 godina na Balkanu, smatra da Trampova administracija nastoji da po svaku cijenu postigne sporazum Beograda i Prištine prije američkih predsjedničkih izbora u novembru, ne mareći previše za njegovu sadržinu.

– Grenel je izvršio pritisak na malu zemlju, koja još nije primljena u Ujedinjene nacije, zbog pitanja carina na uvoz robe iz Srbije. S obzirom na to da su za većinske Albance odnosi sa SAD od izuzetne važnosti, Grenel je to iskoristio za politizaciju čitavog slučaja izazvavši konfuziju na Kosovu. Carine nije uveo Kurti, već njegov prethodnik.

Kurti je želio da ih ukine ali pod uslovom da se uspostavi reciprocitet, što je inače politika koju potencira Trampova administracija u odnosima sa drugim zemljama. Zašto je to onda problem za Trampa?

Zbog Vučića koji vješto manipuliše: u jednom trenutku podržava EU da bi u drugom hvalio kineskog predsjednika Si Đinpinga i ruskog Vladimira Putina. Dakle, Vučić vešto manipuliše Grenelom istrajavajući na stavu da neće prihvatiti obnavljanje pregovora dok se ne ukinu carine. Koliko je sve to besmisleno svjedoči i činjenica da je Kurti u međuvremenu ukinuo carine, ali je zadržao princip reciprociteta.

Evropske zemlje su pohvalile njegov potez, osim SAD koje insistiraju na ukidanju reciprociteta držeći tako stranu Aleksandra Vučića. Razlog je očigledan jer Trampova administracija nastoji da po svaku cijenu postigne sporazum prije američkih predsjedničkih izbora u novembru, ne mareći previše za njegovu sadržinu – rekao je Džozef za Radio Slobodna Evropa.

Ministri spoljnih poslova Njemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan-Iv le Drijan su u autorskom tekstu za Blic poručili da je krajnje vrijeme za obnovu dijaloga Beograda i Prištine čiji je cilj postizanje održivog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma koji reguliše sva otvorena pitanja i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Dodali su i da je francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio spremnost da poslije prošlogodišnjeg berlinskog bude održan drugi samit šefova država ili vlada zemalja regiona u Parizu, ali da je preduslov za to spremnost dvije strane za dijalog.

(Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Referendumcic?

27.05.2020 06:41

Polako, cemu zurba? Prvo da vidimo jesu li Kosovaneri za samostalnost?

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2020 07:35

Mislis da oni zure,oni imaju sve imaju drzavu a ti ti samo cekaj.

Name

Nostradamus

27.05.2020 06:44

Za Kosovo i Metohiju ima vise rjesenja,a gdje ima vise rjesenja "Tu rjesenja nema"

ODGOVORITE
Name

Antipod

27.05.2020 06:46

DODIK je bogatiji od Klintona.

ODGOVORITE
Name

roki

27.05.2020 07:48

i treba covek radi

Name

Ahmalji Mahunjani

27.05.2020 06:47

Tako je druze predcjednice!

ODGOVORITE
Name

blbl

27.05.2020 06:59

To ce garant biti rijesenu u nasu korist. Pa nismo valjda slali bez veze mito Melani / onakve divne cipele,pletene opanke,vunene carape.

ODGOVORITE
Name

RE BIBL

27.05.2020 07:47

koliko ste vi iz federacije bolesni, u jednom se slazem trebali smo dati nekoj porodici vasoj te carape i cipele, ko nema treba pomoci

Name

DD

27.05.2020 07:22

Vucic je to vec poodavno rijesio samo fali formalno priznanje.Nikako ne mogu shvatiti sto bar nisu trazili poseban status Srpski manastira,kao npr. Sveta gora I onom jadnom narodu kazali pravu istinu ili je to pogodno tlo za sve kriminalce mnogih drzava.

ODGOVORITE
Name

BL

27.05.2020 07:30

najkasnije u sept ce se sve zavrsit.

ODGOVORITE
Name

Trla baba lan

27.05.2020 07:46

Nikada Srbija nece priznati Kosovo! Mozda pojedina srbijanski bagra i bi priznala ali ne smiju od Rusije. To ce trajati godinama. A ako bi se nisto i pokusao rijesiti ne moze bez rata. A ove Trampove budalastine oko "mirovnih pregovora" upravo i jeste trla baba lan! Balkan je uvijek izvor zaista sukoba. Srbi su kraj 20 veka proterani sa vekovnih ognjišta oduzeto im pravo na imovinu na vjekovni grunt.. Od srba su otimali da bi drugim narodima pravili drzavice jezik kulturu i kakve sve gluposti! I dok to medjunarodne zajednica ne rijesi nikada mira i normalnog zivota u ex YU nema!

ODGOVORITE