Европа се отвара: 15. јун је "Дан Д" за туризам

Понедјељак 15. јуна европски је “Дан Д” за туризам уочи љетне сезоне, коментарисао је италијански министар спољних послова Луиги Ди Маио најављени датум поновног отварања земаља ЕУ након три мјесеца изолације због пандемије корона вируса.

Свијет 26.05.2020 | 22:50
Европа се отвара: 15. јун је "Дан Д" за туризам

Туризам је важан, ако не и највећи извор прихода већине медитеранских земаља попут Италије, Шпаније, Хрватске, Португала и Грчке.

“Радимо на томе да се 15. јуна поновно сви заједно покренемо у Европи: 15. јуна је помало као европски “Дан Д” за туризам”, рекао је Ди Маио за јавну телевизију РАИ.

Њемачка планира омогућити туристима планирање путовања у 31 европску земљу од 15. јуна чиме би се окончала невиђена директива против свих међународних путовања.

Ограничење путовања требало би се, осим унутар ЕУ, укинути и за Велику Британију те четири чланице шенгенског простора – Исланд, Норвешку, Швицарску и Лихтенштајн, наводи се у приједлогу који је видио дпа, преноси Хина.

План би већ у сриједу могао одобрити кабинет канцеларке Ангеле Меркел.

Италија преговара с Аустријом која је одбила отворити њихову заједничку границу, рекао је Ди Маио, но увјерен је да ће њемачки туристи моћи проћи границу.

Хрватска, Словенија и Грчка већ су укинуле нека ограничења путовања и објавиле планове о већем отварању на темељу билатералних споразума и епидемиолошке ситуације у појединим земљама.

Словенија је у уторак укинула забрану уласка туриста из ЕУ и шенгенског простора, допуштајући свима који су резервирали хотелски смјештај да слободно уђу у земљу, објавила је новинска агенција СТА.

Држављани других земаља и даље требају у карантин уз углавном оних који су само у транзиту.

Словенија је 15. маја постала прва европска земља која прогласила крај епидемије корона вируса.

Грчка је, уз континуирани опоравак свог крхког господарства зависно о туризму, већ објавила попис земаља, међу њима и оне које нису у ЕУ чији ће држављани моћи улазити у земљу од 1. јуна. Неће се морати тестирати на корона вирус или отићи у изолацију.

Хрватска је такође објавила да ће у петак почети отварати своје границе за туристе из више чланица ЕУ.

Чешка, Словачка и Мађарска договориле су слободна путовања само својих држављана у те три европске земље под увјетом да се врате у матичну земљу у року од два дана. Ко прекрши временско ограничење мораће двије седмице у карантин.

И даље је отворено питање ко ће надзирати различите приступе и поставити неке стандарде.

Берлин тражи заједнички приступ ЕУ и могао би предложити методу праћења ширења локалних инфекција већ уведену у тој земљи, преноси Хина.

Према тој методи, локалитет се мора вратити строжим мјерама ако се појави више од 50 нових случајева корона вируса на 100.000 људи у седам дана.

У њемачком приједлогу наводи се да Европска комисија треба осмислити процедуру за процјену подузетих мјера заштите.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аусwерт.Амт

27.05.2020 08:45

А Монтенегро, земља без Короне, ниста? среца па има оних који се на дају лагати.

ОДГОВОРИТЕ