Evropa se otvara: 15. jun je "Dan D" za turizam

Ponedjeljak 15. juna evropski je “Dan D” za turizam uoči ljetne sezone, komentarisao je italijanski ministar spoljnih poslova Luigi Di Maio najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije korona virusa.

Svijet 26.05.2020 | 22:50
Evropa se otvara: 15. jun je "Dan D" za turizam

Turizam je važan, ako ne i najveći izvor prihoda većine mediteranskih zemalja poput Italije, Španije, Hrvatske, Portugala i Grčke.

“Radimo na tome da se 15. juna ponovno svi zajedno pokrenemo u Evropi: 15. juna je pomalo kao evropski “Dan D” za turizam”, rekao je Di Maio za javnu televiziju RAI.

Njemačka planira omogućiti turistima planiranje putovanja u 31 evropsku zemlju od 15. juna čime bi se okončala neviđena direktiva protiv svih međunarodnih putovanja.

Ograničenje putovanja trebalo bi se, osim unutar EU, ukinuti i za Veliku Britaniju te četiri članice šengenskog prostora – Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn, navodi se u prijedlogu koji je vidio dpa, prenosi Hina.

Plan bi već u srijedu mogao odobriti kabinet kancelarke Angele Merkel.

Italija pregovara s Austrijom koja je odbila otvoriti njihovu zajedničku granicu, rekao je Di Maio, no uvjeren je da će njemački turisti moći proći granicu.

Hrvatska, Slovenija i Grčka već su ukinule neka ograničenja putovanja i objavile planove o većem otvaranju na temelju bilateralnih sporazuma i epidemiološke situacije u pojedinim zemljama.

Slovenija je u utorak ukinula zabranu ulaska turista iz EU i šengenskog prostora, dopuštajući svima koji su rezervirali hotelski smještaj da slobodno uđu u zemlju, objavila je novinska agencija STA.

Državljani drugih zemalja i dalje trebaju u karantin uz uglavnom onih koji su samo u tranzitu.

Slovenija je 15. maja postala prva evropska zemlja koja proglasila kraj epidemije korona virusa.

Grčka je, uz kontinuirani oporavak svog krhkog gospodarstva zavisno o turizmu, već objavila popis zemalja, među njima i one koje nisu u EU čiji će državljani moći ulaziti u zemlju od 1. juna. Neće se morati testirati na korona virus ili otići u izolaciju.

Hrvatska je takođe objavila da će u petak početi otvarati svoje granice za turiste iz više članica EU.

Češka, Slovačka i Mađarska dogovorile su slobodna putovanja samo svojih državljana u te tri evropske zemlje pod uvjetom da se vrate u matičnu zemlju u roku od dva dana. Ko prekrši vremensko ograničenje moraće dvije sedmice u karantin.

I dalje je otvoreno pitanje ko će nadzirati različite pristupe i postaviti neke standarde.

Berlin traži zajednički pristup EU i mogao bi predložiti metodu praćenja širenja lokalnih infekcija već uvedenu u toj zemlji, prenosi Hina.

Prema toj metodi, lokalitet se mora vratiti strožim mjerama ako se pojavi više od 50 novih slučajeva korona virusa na 100.000 ljudi u sedam dana.

U njemačkom prijedlogu navodi se da Evropska komisija treba osmisliti proceduru za procjenu poduzetih mjera zaštite.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Auswert.Amt

27.05.2020 10:45

A Montenegro, zemlja bez Korone, nista? sreca pa ima onih koji se na daju lagati.

ODGOVORITE