Ево како изгледа тестирање на вирус корона

На сајту цовид19.рс биће објављен број жиро рачуна на који ће грађани Србије моћи да уплате 6.000 динара, и послије тога обаве тестирање на корона вирус у неком од домова здравља, завода и института за јавно здравље. Тестирање ће моћи да се уради сваког дана до 17 часова.

Србија 26.05.2020 | 20:21
Ево како изгледа тестирање на вирус корона

На почетку тестирања потребно је навести разлог због којег сте дошли на тестирање. Дајете и матични број, број телефона, адресу и мејл на који се шаље резултат. Али прије свега тога морате да донесете доказ да сте платили тестирање – 6.000 динара.

Потребно је и да одговорите на питања да ли сте били у контакту са особом за коју се сумња да је заражена корона вирусом, као и то да ли тренутно имате неке респираторне симптоме и да ли патите од неких хроничних болести.

Док један здравствени радник уписује податке, други узима брис грла, а цијела процедура траје мање од два минута. Није болна, али јесте мало непријатна.

Резултати теста стижу у року од 24 до 48 часова.

– Резултат ће стићи на вашу мејл адресу коју сте нам оставили или ћете добити информацију путем телефона да је резултат готов и да га можете преузети – каже др Верица Јовановић, в. д. директора Института “Батут”.

Јовановићева је навела да се тест може урадити у свим институтима и заводима за јавно здравље на територији Србије, то је 25 установа јавног здравља, али и у домовима здравља.

Има и оних који неће плаћати тестирање.

– За све грађане који имају симптоме, за грађане који су били у блиском контакту са зараженом особом и у здравственим установама за све пацијенте који одлазе на одређне интеревенције, као што је бронхоскопија, за све хируршке интервенције или треба да се хоспитализују на одређеним интернистичким одјељењима, не на свим: хематологија, ендокрина или мјешовита интернистичка одјељења. Бесплатно тестирање је омогућено свим студентима и свим малољетним особама уколико путују у земље које не дозвољавају без претходног урађеног пи-си-ар теста – наводи др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

Од петка за улазак у земљу неће бити потребан негативан пи-си-ар тест, али за излазак из земље вјероватно хоће.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xx

26.05.2020 19:27

То само мозе луд цовјек кои је болестан у мозак

ОДГОВОРИТЕ