Evo kako izgleda testiranje na virus korona

Na sajtu covid19.rs biće objavljen broj žiro računa na koji će građani Srbije moći da uplate 6.000 dinara, i poslije toga obave testiranje na korona virus u nekom od domova zdravlja, zavoda i instituta za javno zdravlje. Testiranje će moći da se uradi svakog dana do 17 časova.

Srbija 26.05.2020 | 20:21
Evo kako izgleda testiranje na virus korona

Na početku testiranja potrebno je navesti razlog zbog kojeg ste došli na testiranje. Dajete i matični broj, broj telefona, adresu i mejl na koji se šalje rezultat. Ali prije svega toga morate da donesete dokaz da ste platili testiranje – 6.000 dinara.

Potrebno je i da odgovorite na pitanja da li ste bili u kontaktu sa osobom za koju se sumnja da je zaražena korona virusom, kao i to da li trenutno imate neke respiratorne simptome i da li patite od nekih hroničnih bolesti.

Dok jedan zdravstveni radnik upisuje podatke, drugi uzima bris grla, a cijela procedura traje manje od dva minuta. Nije bolna, ali jeste malo neprijatna.

Rezultati testa stižu u roku od 24 do 48 časova.

– Rezultat će stići na vašu mejl adresu koju ste nam ostavili ili ćete dobiti informaciju putem telefona da je rezultat gotov i da ga možete preuzeti – kaže dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta “Batut”.

Jovanovićeva je navela da se test može uraditi u svim institutima i zavodima za javno zdravlje na teritoriji Srbije, to je 25 ustanova javnog zdravlja, ali i u domovima zdravlja.

Ima i onih koji neće plaćati testiranje.

– Za sve građane koji imaju simptome, za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i u zdravstvenim ustanovama za sve pacijente koji odlaze na određne interevencije, kao što je bronhoskopija, za sve hirurške intervencije ili treba da se hospitalizuju na određenim internističkim odjeljenjima, ne na svim: hematologija, endokrina ili mješovita internistička odjeljenja. Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima i svim maloljetnim osobama ukoliko putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju bez prethodnog urađenog pi-si-ar testa – navodi dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Od petka za ulazak u zemlju neće biti potreban negativan pi-si-ar test, ali za izlazak iz zemlje vjerovatno hoće.

(RTS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Xx

26.05.2020 21:27

To samo moze lud covjek koi je bolestan u mozak

ODGOVORITE