Грађани Српске не одустају од љетовања

Грађани Српске који су уплатили туристичка путовања, а на која нису отишли због пандемије корона вируса, углавном су заинтересовани да оду на исте дестинације, а међу њима су ријетки они који желе да им новац буде враћен.

Република Српска 26.05.2020 | 20:08
Грађани Српске не одустају од љетовања

Ово су за Српскаинфо потврдили у туристичким агенцијама у Српској, уз објашњење да замјенска путовања, на што њихови клијенти имају право, у суштини значе само помијерање термина одласка на дестинацију коју су изабрали прије короне.

Подсјетимо, туристичке агенције су потписале 20. маја протокол о сарадњи, у коме је прецизирано да су туристичке агенције сагласне да потрошачу понуде замјену за нереализовано туристичко путовање, које је у цјелости или дјелимично уплаћено закључно са 15. мартом ове године, без обзира на период реализације. А ако се потрошач одлучи за поврат уплаћеног износа за нереализовано путовање или откаже замјенско, агенција ће му вратити новац у року 14 дана од истека рока за реализацију замјенског путовања, односно 31. децембра 2021.

У бањалучкој Турустичкој агенцији „Компас турс“ кажу да, када је ријеч о љетовањима и индивидуалним путовањима, имају око педесетак резервација.

– Ријеч је углавном о љетовањима, а највише резервација је било за Грчку аутобусом из Бањалуке и Турску авионом из Бањалуке. Имамо резервисаних и уплаћених индивидуалних туристичких путовања за Русију – каже за Српскаинфо Вишња Рачић из „Компас турса“.

Према њеним ријечима, клијенти углавном желе да путују на исте дестинације које су и уплатили, једино би мијењали термин.

– Имамо и путника који одустају од путовања и који траже поврат новца, али у мањем броју – истиче Рачићева.

У Туристичкој агенцији „Унис Турс“ Бањалука наглашавају да и међу њиховим клијентима има оних који остају при ономе сто су резервисали, јер сматрају ће моћи путовати.

– Ријеч је о љетовањима у Грчкој, Египту, Хрватској и Црној Гори, а Турска је још на чекању. За замјенско путовање још не морају да се одлуче, јер добијају ваучер који им вриједи до краја наредне године – објашњава за Српскаинфо шеф пословнице агенције „Унис турс“ у Бањалуци Гордана Благојевић и додаје да има и клијената који одустају и добијају ваучер у вриједности коју су уплатили. 

– У случају да не желе да користе замјенско путовање, исплатиће им се  новац по завршетку истека ваучера – каже Благојевићева.

Кад је ријеч о уплаћивању путовања за предстојећи период, наглашава да резервације већ крећу.

– Већ нам стижу захтјеви клијената, али, нормално, ни близу као предходних година. По свему судећи, сви они који су одлучили да ипак иду на одморе ове године, чекају јун, да се још мало стабилизује ситуација. Тренутно највеће интересовање влада за Хрватску и Грчка, а лане су биле актуелне све дестинације – каже Благојевићева.

Рјешење да сви буду задовољни

Из Подручне привредне коморе Бањалука поручили су да је важно сачувати пословање туристичких агенција, али и да грађани не дођу у ситуацију да им пропадне новац који су уплатили.

– Међутим, превише захтјева грађана да им туристичке агенције у овом периоду врате новац, био би велики удар на те привредне субјекте јер они не могу да обезбиједе средства која су већ прослијеђена у иностранство, партнерским агенцијама из окружења или различитим туристичким капацитетима и хотелима – нагласили су овој комори.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пензионер

26.05.2020 18:28

Ено пензионери,незапослени,радници на минималцу...једва цекају летове за грцка острва, а функционери,директори ,тајкуни ....узимају вауцере да љетују у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

26.05.2020 21:19

Па ви и гласате за њих, лијепо су вам вратили.

Name

Креле

26.05.2020 18:45

Има се - мозе се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туризам

26.05.2020 22:45

Шта сте мислили ја ћу отићи 10 дана на море да ће читава република додикова се окренути наопачке нас туризам рс фуј фуј фуј без Мора нема одмора ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самке

27.05.2020 03:55

Не летује онај ко жели него онај ко има. Само шро код нас балканаца важи друго правило,летујем да цркне комшија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

штеточине РС.

27.05.2020 10:35

Чекамо већ 15 година да љетујемо на мору као пензионери пропали у режиму РС , а немамо ни за храну довољно да нам није наше дијеце вани која нам помажу да преживимо овај бурлин вишегодишњи криминал у РС.

ОДГОВОРИТЕ