Građani Srpske ne odustaju od ljetovanja

Građani Srpske koji su uplatili turistička putovanja, a na koja nisu otišli zbog pandemije korona virusa, uglavnom su zainteresovani da odu na iste destinacije, a među njima su rijetki oni koji žele da im novac bude vraćen.

Republika Srpska 26.05.2020 | 20:08
Građani Srpske ne odustaju od ljetovanja

Ovo su za Srpskainfo potvrdili u turističkim agencijama u Srpskoj, uz objašnjenje da zamjenska putovanja, na što njihovi klijenti imaju pravo, u suštini znače samo pomijeranje termina odlaska na destinaciju koju su izabrali prije korone.

Podsjetimo, turističke agencije su potpisale 20. maja protokol o saradnji, u kome je precizirano da su turističke agencije saglasne da potrošaču ponude zamjenu za nerealizovano turističko putovanje, koje je u cjelosti ili djelimično uplaćeno zaključno sa 15. martom ove godine, bez obzira na period realizacije. A ako se potrošač odluči za povrat uplaćenog iznosa za nerealizovano putovanje ili otkaže zamjensko, agencija će mu vratiti novac u roku 14 dana od isteka roka za realizaciju zamjenskog putovanja, odnosno 31. decembra 2021.

U banjalučkoj Turustičkoj agenciji „Kompas turs“ kažu da, kada je riječ o ljetovanjima i individualnim putovanjima, imaju oko pedesetak rezervacija.

– Riječ je uglavnom o ljetovanjima, a najviše rezervacija je bilo za Grčku autobusom iz Banjaluke i Tursku avionom iz Banjaluke. Imamo rezervisanih i uplaćenih individualnih turističkih putovanja za Rusiju – kaže za Srpskainfo Višnja Račić iz „Kompas tursa“.

Prema njenim riječima, klijenti uglavnom žele da putuju na iste destinacije koje su i uplatili, jedino bi mijenjali termin.

– Imamo i putnika koji odustaju od putovanja i koji traže povrat novca, ali u manjem broju – ističe Račićeva.

U Turističkoj agenciji „Unis Turs“ Banjaluka naglašavaju da i među njihovim klijentima ima onih koji ostaju pri onome sto su rezervisali, jer smatraju će moći putovati.

– Riječ je o ljetovanjima u Grčkoj, Egiptu, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a Turska je još na čekanju. Za zamjensko putovanje još ne moraju da se odluče, jer dobijaju vaučer koji im vrijedi do kraja naredne godine – objašnjava za Srpskainfo šef poslovnice agencije „Unis turs“ u Banjaluci Gordana Blagojević i dodaje da ima i klijenata koji odustaju i dobijaju vaučer u vrijednosti koju su uplatili. 

– U slučaju da ne žele da koriste zamjensko putovanje, isplatiće im se  novac po završetku isteka vaučera – kaže Blagojevićeva.

Kad je riječ o uplaćivanju putovanja za predstojeći period, naglašava da rezervacije već kreću.

– Već nam stižu zahtjevi klijenata, ali, normalno, ni blizu kao predhodnih godina. Po svemu sudeći, svi oni koji su odlučili da ipak idu na odmore ove godine, čekaju jun, da se još malo stabilizuje situacija. Trenutno najveće interesovanje vlada za Hrvatsku i Grčka, a lane su bile aktuelne sve destinacije – kaže Blagojevićeva.

Rješenje da svi budu zadovoljni

Iz Područne privredne komore Banjaluka poručili su da je važno sačuvati poslovanje turističkih agencija, ali i da građani ne dođu u situaciju da im propadne novac koji su uplatili.

– Međutim, previše zahtjeva građana da im turističke agencije u ovom periodu vrate novac, bio bi veliki udar na te privredne subjekte jer oni ne mogu da obezbijede sredstva koja su već proslijeđena u inostranstvo, partnerskim agencijama iz okruženja ili različitim turističkim kapacitetima i hotelima – naglasili su ovoj komori.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Penzioner

26.05.2020 20:28

Eno penzioneri,nezaposleni,radnici na minimalcu...jedva cekaju letove za grcka ostrva, a funkcioneri,direktori ,tajkuni ....uzimaju vaucere da ljetuju u RS.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

26.05.2020 23:19

Pa vi i glasate za njih, lijepo su vam vratili.

Name

Krele

26.05.2020 20:45

Ima se - moze se.

ODGOVORITE
Name

Turizam

27.05.2020 00:45

Šta ste mislili ja ću otići 10 dana na more da će čitava republika dodikova se okrenuti naopačke nas turizam rs fuj fuj fuj bez Mora nema odmora 🐐🗻🏖🏝🏖🏝

ODGOVORITE
Name

Samke

27.05.2020 05:55

Ne letuje onaj ko želi nego onaj ko ima. Samo šro kod nas balkanaca važi drugo pravilo,letujem da crkne komšija...

ODGOVORITE
Name

štetočine RS.

27.05.2020 12:35

Čekamo već 15 godina da ljetujemo na moru kao penzioneri propali u režimu RS , a nemamo ni za hranu dovoljno da nam nije naše dijece vani koja nam pomažu da preživimo ovaj burlin višegodišnji kriminal u RS.

ODGOVORITE