Фонд остао без представника радника и синдикалаца?!

За спас привреде и радних мјеста Влада Републике Српске планира исплатити десетине милиона марака помоћи. План је да се то учини преко Компензационог фонда РС, у коме, да ствар буде занимљива нема мјеста за представнике радника и синдикалаца.

Република Српска 26.05.2020 | 16:30
Фонд остао без представника радника и синдикалаца?!

Компензациони фонд РС формиран је у циљу подршке предузетницима и пословним субјектима за санирање штете проузроковане вирусом корона и за очување радних мјеста. Међутим, у борбу за права радника неће бити укључени управо представници радника и синдиката.

Мјеста у Управном одбору фонда, према рјешењу Владе, обезбијеђена су за предсједника Владе РС, министра финансија, министра привреде и предузетништва, министра здравља и социјалне заштите и министра рада и борачко-инвалидске заштите РС.

У Управни одбор још су именовани и предсједник Привредне коморе Републике Српске и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У бившем Фонду солидарности радници су имали два представника. Ранку Мишић, испред Савеза синдиката Републике Српске, и Наду Арлов, као представник запослених у Српској. 
Из Савеза синдиката Републике Српске кажу да су од  Владе РС већ тражили објашњење.

„Сматрам да је то бољи начин јер ћемо ми указивати да ли је ко од одређених послодаваца имао неких проблема, односно да ли је испоштована сва процедура што се тиче права радника и свега осталог. А наравно да би са нама рад тог фонда био много транспарентнији. Чекамо одговор, упутили смо захтјев и надам се да ће та грешка бити исправљена“, каже генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић.

И у Конфедерацији синдиката РС траже објашњења. Првенствено, на који начин ће се финансирати Компензациони фонд. Кажу да уколико извор финансирања фонда не буде посебан допринос за солидарност, Конфедерација сидниката нема проблем неименовања у Управни одбор.

Међутим, уколико се испостави да ће радници финансирати и овај фонд, реговаће и из овог синдиката. Подсјећају да се по основу радничких издвајања сваке године у Српској прикупи више од милијарду и по КМ.

„Ми ћемо данас заузети одређене ставове, усвојити закључке које ћемо доставити Влади РС и сигурно да ћемо тражити да се ове неке ствари измијене. Јер једноставно сматрамо да то није коректно, да радници буду солидарни са милијарду марака, а да послодавци сваке године остварују добит у износу од тих милијарду.“, каже потпредсједник Конфедерације синдиката РС Божо Марић.

На питања, због чега су представници радника изостављени из Управног одбора и да ли је та одлука коначна, из Владе РС не одговарају конкретно. Кратко нам је поручено да су прослијеђена ресорном министарству на даље поступање.

Компензациони фонд РС наслиједио је Фонд солидарности за обнову Српске који је формиран након катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску 2014. године. Многи су мишљења да Фонд солидарности никада није послужио сврси и да је прикупљени новац завршио, између осталог, и за финансирања политичких кампања.  

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

26.05.2020 16:48

Ако нико други није могао заступати раднике и Синдикат у Фонду, већ госпође Арлов и Мишић, онда је по мени добра одлука да њих двије не сједе у том одбору. Јер, биле оне или не радницима је исто. Госпођа Арлов када води онај накарадни Дневник је оличење владајућих, јер она то чини на бољи начин него да они сами читају вијести о својим "успјесима", а када "критикује опозицију" онда то ради као да чита правоснажну пресуду против њих за најгору врсту криминала уз највећу могућу дозу цинизма, чак јој се и лице изобличи. О госпођи Мишић се више нема шта рећи. Вјечити вођа и представник радника. Некад се питам ко и када уопште бира те синдикалне вође?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.05.2020 17:07

Одлицан коментар ПКЦ а на питање ко бира те синдикалце не знам дал'је тацан одговор моје мисљење је да га бирају ови владајуци.Све синдикате невладине и друге организације па све до политицких партија и опозиције бира власт.Вукота Тривицка Драско Вукан једини опозиционари и био је јос Адам Сукало.

Name

Андриц

26.05.2020 17:20

Обојица сте оставили одлицан коментар.А кад смо вец код Сукала,гдје је он нестао.А био је добар политицар,и могао би уз троје поменутих направити несто од ове дрзаве...

Name

Нострадамус

26.05.2020 19:23

Адам је наводно у Србији не знам да ли је тацно да је негдје на Вуцицевој листи сумњам али могуце је.Засто је тако?Цовјек има троје дјеце,а мислим да је био у опасности од овог резима треба томе додати и да су многи у опозицији,а раде за резим.Само примјер Цавиц Петровиц Цицко Соња Мицо.Онда треба додати и народ који дезорјентисан да не казем дрогиран опијен под цудном наркозом неки у страху и доста тога.Теско ми је да изговорим оно сто многи вец одавно говоре "Револуција једина солуција"Али та револуција је брат на брата родјени на родјенога ја за то нисам и отисао сам па тако из даљине зелим само да се избјегне револуција да људи не страдају.Ови сада сто су на власти тј.Додик Цовиц Бакир они су спремни да свако свој народ поведу у нови рат и они то дрзе као сто Кинези и други дрзе неке вирусе у лабораторији и помало их пустају док једном сиром не отворе врата.

Name

БЛ

26.05.2020 17:04

ОВОЈ ВЛАДАЈУЦОЈ ГАРНИТУРИ РАДНИЦИ НИСТА НЕЗНАЦЕ СТА ИХ БРИГА ЗА РОБОВИМА ОНИ ГЛЕДАЈУ СЕБЕ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ И КАКО ДА ПОВЕЦАЈУ СВОЈ КАПИТАЛ А РОБОВИ МИНИМАЛАЦ И ТО ИМ НЕЗРЕБА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема спаса

26.05.2020 18:28

Ни привреди ни тим радницима сто јос има, тако да су и непотребни некакви представници да млате празну сламу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

26.05.2020 18:58

Радници из реалног сектора вас све од реда моле да их више не помажете.Што нас више помажете све нам је горе.Хвала.

ОДГОВОРИТЕ